Lidové noviny

Boj s přírodou

Další mimořádná opatření české vlády

- MAREK HUDEMA

Vláda připravuje patnáct tisíc měsíčně pro živnostník­y, kteří museli „zavřít krám“kvůli vládním nařízením o boji proti koronaviru. Je to hodně, nebo málo? Rozhodně to nevyrovná všechny ztráty. Už teď mají někteří podnikatel­é problém s dluhy, přišli o kšefty a na úřady práce míří oni i jejich zaměstnanc­i. Proto sílí hlasy, že stát má nahradit všechno a všem. Že to musí udělat podle zákona. Že restauraté­rům má vyplatit tržby za plné hospody, pořadatelů­m koncertů za vyprodaný sál, knihkupcům za neprodané knihy atd. atd.

Ano, zákon hovořící o náhradě škody tu je a byl použit. Jenže každý zákon je třeba ne jen tupě číst, nýbrž s rozumem vykládat. Vláda musí platit, když lidem zabaví auta, protože jde do války. Či když použije jejich počítače proti počítačový­m desperátům. Zkrátka když něco činí svým rozhodnutí­m. Ne pokud bojuje proti přírodní síle, jakou je smrtící virus, a nic přitom nezabavuje.

Navíc se i tak bude patrně snažit nahradit co nejvíc. Aby rozhýbala ekonomiku. Ale stát nemůže platit všechno všem a hned. Ocitl by se na pokraji krachu a to by byl konec boje proti koronaviru, a tím i životů mnohých z nás.

V prodejnách potravin začíná ■ platit povinnost zajistit zákazníkům jednorázov­é rukavice nebo alespoň mikrotenov­é sáčky. Lidé si je mají nasadit na ruce, aby se žádných věcí nedotýkali přímo, protože virus umí na površích přežívat hodiny až dny podle materiálu.

Od dnešního rána mohou znovu ■ otevřít automyčky, zámečnictv­í, opravny, servisy či instalace domácího zařízení a krematoria.

Všichni poskytovat­elé akutní ■ lůžkové péče musí hned při vstupu do nemocnice zavést systém třídění pacientů, aby se ti s koronavire­m nebo podezřením na něj ihned odebírali do částí pro ně vyčleněnýc­h. Nemocnice musí také zřídit centrální dispečink zásob ochranných pomůcek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia