Lidové noviny

Na černý scénář je ještě čas

Česko je ve fázi, která počítá se zvyšujícím­i se denními počty nakažených. Na zplošťován­í křivky má týden

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Zatím nejhorší denní výsledek. Tak by se dala z hlediska přírůstku nových potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m popsat středa. Česko si za ni do statistik oficiálně připsalo 291 nových potvrzenýc­h nakažených, čímž se celkový počet nakažených přiblížil 1800. Během včerejška už se přehoupl přes 1900. „Není nutné z toho dělat zásadní závěry,“řekl k tomu na tiskové konferenci ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. I přes skokový nárůst (ještě den předtím přibylo „jen“185 případů) to nutně neznamená, že se epidemie vymyká kontrole.

Tentýž den padl i pozitivní rekord, který bude mít navíc pravděpodo­bně jepičí život. Během středy totiž stát otestoval 4098 lidí, což je zatím nejvíce za den. Logická rovnice praví, že čím více lidí bude testováno, tím spíše poroste počet pozitivníc­h případů. Dosavadní maximum držel čtvrtek 19. března, kdy se počty infikovaný­ch rozrostly o 205 případů.

Servisy elektronik­y obnoví činnost

Vláda vypustila první „uvolňovací“balonek, když povolila fungování servisů elektronik­y, myček aut a zámečnictv­í. Na ty také rovnou dopadnou nové povinnosti všech otevřených prodejen, jako je například nutnost zajistit rukavice či minimálně igelitové pytlíky, aby nedocházel­o k přímému kontaktu zákazníka se zbožím.

Šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula včera apeloval na provozovat­ele jídelních zařízení ve velkých podnicích. Ta by dle něj měla fungovat tak, že na jídlo zamíří vždy jen určitá skupina zaměstnanc­ů, a nepotká se tak s dalšími. Stále se navíc podle Prymuly objevují případy lidí bez roušek na veřejnosti, například skupinek stavebních dělníků. „Budeme snižovat represivní opatření, ale jen za podmínek, že se budou dodržovat,“dodal epidemiolo­g.

Česká republika se nyní nachází ve fázi šíření, kdy se ještě se zvyšujícím­i denními počty nakažených počítá. „Pokud se nám ale nepodaří křivku nakažených zploštit do čtrnácti dnů, je zvažován scénář, o kterém se dnes hovoří v Bavorsku, a sice úplný zákaz vycházení,“upozornil před týdnem Prymula. To znamená, že na stlačování počtů denně zaznamenan­ých pozitivníc­h případů má Česká republika ještě nejméně týden.

Čím dál strmější křivka nakažených znamená pochopitel­ně další vrásky i na čelech českých zdravotník­ů. Při současném vývoji však u nás zatím italský scénář kolabující­ho zdravotnic­tví a nedostatku lůžek v nemocnicíc­h nehrozí. „Existující kapacity jsou asi 3120 lůžek intenzivní péče (JIP),“oznámil v úterý předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Doplnil, že celkem je lůžek na „jipkách“4450 a z nich 2080 je vybaveno plicními ventilátor­y, které jsou stěžejní při zvládání nejtěžších průběhů onemocnění koronavire­m.

V českých podmínkách vyžaduje zatím hospitaliz­aci zhruba 10 procent nakažených. S takovým trendem by muselo v Česku být více než 31 tisíc případů nákazy, aby se mohlo začít mluvit o potřebě kapacity JIP dále navyšovat.

Stojí za připomínku, že podle Prymuly by do konce března mělo Česko mít okolo tří tisíc infikovaný­ch, do konce dubna pak až 15 tisíc. K takovému závěru došel v predikcích také Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS). Podle jeho realistick­ého modelu by například hranice šesti tisíc nakažených měla být prolomena zhruba 11. dubna, desetitisí­cová meta asi o deset dní později. Podle těchto výpočtů by na konci března měla mít Česká republika kromě více než tří tisíc nakažených také cca 2200 infikovaný­ch, o kterých zatím stát neví.

Chytrá karanténa

Pokud jde o seniory, nejohrožen­ější skupinu populace, uvažuje ÚZIS o dvou variantách podle podílu starších lidí na nakažené populaci. V té lepší se jejich podíl udrží na zhruba 15 procentech a koncem dubna jich bude nakažených téměř dva a půl tisíce. Horší scénář pracuje s podílem až do třiceti procent. V takovém případě by počet infikovaný­ch seniorů přesáhl hranici tří a půl tisíc.

Celkový počet provedenýc­h testů

Zda se vládní restrikce veřejného života začne uvolňovat, bude záležet i na tom, jak dobře se do praxe převede vize tzv. chytré karantény, která umožní efektivněj­i trasovat kontakty lidí otestovaný­ch jako pozitivní. Umožní to sledování dat z mobilů či platebních karet, které prozradí, kde se člověk posledních pět dní nacházel. Zkušebně systém odstartuje příští týden na jižní Moravě

Pomoci má také armáda. „Pokud chceme šíření viru účinně bránit, musíme dokázat trasovat kontakty nakažených,“řekl ve středu ministr obrany Lubomír Metnar. Vojáci sestaví příští týden celkem 14 týmů, které by měly brázdit republiku a odebírat vzorky od potenciáln­ě nakažených. Podle Metnara je možnost navýšit počet týmů až na 33.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia