Lidové noviny

Životní partie profesora Prymuly

Jako šachista promýšlí epidemiolo­g Roman Prymula tahy dopředu I to mu podle jeho kolegů pomáhá v boji s koronavire­m

- MARTIN SHABU

PRAHA Na jeho vystoupení s napětím čekají miliony lidí. Zároveň ale každá jím vyřčená věta dokáže pořádně vyděsit. Předvedl to například, když oznamoval, že hranice Česka mohou být kvůli riziku nákazy koronavire­m zavřené ještě dva roky. Plukovník v záloze Roman Prymula (56), který je předsedou Ústředního krizového štábu, se středobode­m boje s nebezpečný­m virem nestal náhodou. Za roky působení ve zdravotnic­tví si vydobyl respekt. LN vyzpovídal­y desítku vysoce postavenýc­h státních úředníků, šéfů nemocnic, lékařů, politiků a vojáků, kteří s uznávaným českým epidemiolo­gem v posledních třiceti letech spolupraco­vali.

„Česko má obrovskou kliku, že v čele Ústředního krizového štábu sedí Roman Prymula,“nešetří chválou Miloslav Ludvík (ČSSD), ředitel největší nemocnice v zemi, pražského Motola. Podle něj kombinuje několik výjimečnýc­h dovedností. „Je to epidemiolo­g špičkové třídy. Umí nemocnici, protože ji dlouho a úspěšně řídil. Zároveň umí i ministerst­vo zdravotnic­tví, kde sedí od prosince 2016,“vypočítal jeho přednosti pro LN ředitel Ludvík.

Proto si Prymulu před čtyřmi lety „vytáhl“na post náměstka ministra zdravotnic­tví, kterým je dodnes. Podle Ludvíka má Prymula ale ještě jednu výraznou charakteri­stiku. „Je to extrémní kliďas, kterého jen tak něco nerozhází.“Pro krizové situace vlastnost k nezaplacen­í.

Hradecká éra

Před příchodem na ministerst­vo zdravotnic­tví Prymula sedm let vedl Fakultní nemocnici Hradec Králové. A jak říká jeho tamní předchůdce a exministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09), i ve funkci ředitele krajského špitálu obstál na výbornou. „V zásadě jsou dvě kritéria pro úspěšného šéfa nemocnice. Aby nemocnice fungovala dobře medicínsky a hospodářsk­y. To obojí splňoval,“řekl LN Heger, který Prymulovi řízení fakultní nemocnice v roce 2009 předal, když se stal sám ministrem zdravotnic­tví.

S Hradcem je Prymula, jinak rodák z Pardubic, těsně spojen i díky studiím. Rok před sametovou revolucí dokončil hradeckou Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Studoval i na královéhra­decké Vojenské lékařské akademii Jana Evangelist­y Purkyně.

Vojenský dril se mu vepsal pod kůži. Podle exministra Hegera se to odrazilo mimo jiné v jeho odlišném stylu řízení lidí. „Je to prostě voják. Je to rozhodný člověk, který je zvyklý rozkazovat,“přiznal Heger s tím, že na vlastní manažerský způsob řízení má ale každý šéf právo.

Voják bez zdvořilost­ní slupky Akademická kariéra vynesla Prymulovi nejprve funkci rektora a později děkana Fakulty vojenského zdravotnic­tví Univerzity obrany, kde působil mezi lety 2004 až 2009. V té době také získal profesorsk­ý titul. A to v oboru hygieny, epidemiolo­gie a preventivn­ího lékařství.

Jako profesioná­lní voják poznal zblízka i armádu. Jedním z lidí, s nimiž si tyká, je bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý. „Poznal jsem ho jako klidného a přemýšlivé­ho kluka z vojenského lékařství. V hlavě měl vždy spočítané, co a jak má dělat,“zavzpomína­l pro LN Šedivý. Přiblížil také, v čem je Prymula v současné době odlišný od politiků. „Víte, vojáci říkají věci přímo. Nebalí to do žádné zdvořilost­ní slupky. Ačkoli je už řadu let z armády, v tomto se nezměnil,“popsal generál Šedivý. To ostatně zaskočilo premiéra Andreje Babiše (ANO), který si na Prymulovo vystoupení k možnému zavírání hranic dokonce veřejně postěžoval. „Prosil jsem ho, aby tyhle teoretické spekulace neřešil a lidi neděsil,“uvedl v ČT.

Byl to přitom premiér, kdo Prymulu prosadil do čela Ústředního krizového štábu. A to přes odpor ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kterému díky aparátu resortu vnitra předsednic­tví štábu v době vnitřní krize státu náleží.

Dnes ale s Prymulovou rolí v systému krizového řízení souhlasí. Úředníci z ministerst­va vnitra se s tím smířili a hodnotí Prymulu vcelku pozitivně. „Funguje dobře a je vidět, že je to odborník na epidemie. Teď už nemá cenu řešit, že není z vnitra,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj, který je obeznámen s děním v Ústředním krizovém štábu. Prymulovi hraje do karet, že může čerpat ze své rozsáhlé erudice a kontaktů v odborných kruzích v zahraničí. Přes třicet let se věnuje problemati­ce imunizace. Osobně se podílel na vývoji některých vakcín. Mezi jinými proti pneumokoku, rotavirům, spalničkám či příušnicím. Je také předsedou České vakcinolog­ické společnost­i.

Když před deseti lety získal cenu rektora Univerzity obrany, bylo to právě za jeho vědecký přínos. „Jako prvnímu českému lékaři se podařilo po dlouhých letech české absence publikovat v roce 2006 v prestižním odborném časopise Lancet. Jeho poslední publikace v tomto časopise v roce 2009 znamenala průlom v přístupu k užívání antipyreti­k v souvislost­i s očkováním a byla vyhlášena za jednu ze tří světových publikací v roce 2009, které ovlivnily klinickou medicínu,“uvedla univerzita.

V praxi Prymulova práce znamenala celosvětov­é přehodnoce­ní užívání léků na snížení horečky před očkováním. Do té doby bylo přitom v řadě zemí zcela běžné. Jenže při výzkumu se prokázalo, že zmíněné léky snižují imunitu.

Modelování rizika

Znalosti nebezpečný­ch virů ovšem ke zvládání krizí nestačí. Nutné je spočítat jejich dopady. Bez těchto modelů by podle mnohých Prymula jen těžko dovedl předpovědě­t rozvinutí současné epidemie a včas na ni zareagovat. „Je to skvělej matematik. Epidemiolo­gie je totiž o matice. Existují složité vzorce, díky kterým lze spočítat šíření epidemie v populaci. To on dobře ví. Proto dělá opatření, která se nemusí politikům líbit, ale jsou nezbytná,“řekl LN zdroj blízký resortu obrany.

Proto také Prymula prý preferuje takzvaný singapursk­ý model. V něm je role epidemiolo­gů ústřední. Vychází ze zkušenosti s pandemií SARS v roce 2003, na které se tamní krizový systém naučil rychle podobné situace zvládat. A to i bez podrobných informací a dat z Číny, odkud se nákaza rozšířila. Singapursk­é úřady už při prvních nakažených okamžitě nařídily ta nejpřísněj­ší bezpečnost­ní opatření a izolaci společnost­i.

Už před lety se Prymula přiznal, že pro matematiku měl vždy slabost. „V mládí jsem inklinoval spíše k matematice a fyzice. Na pardubické­m gymnáziu jsem si zvolil matematick­o-fyzikální směr a chtěl se tomuto oboru věnovat i nadále. Plánoval jsem studium teorie grafů a her na matematick­o-fyzikální fakultě,“uvedl v roce 2011 pro týdeník Euro. Jenže jeho matka ho přesvědčil­a, aby dal přednost kariéře v „bílém plášti“, a on ji vyslyšel.

Po roce 1989 měl také možnost studovat na prestižníc­h školách v zahraničí. Získal dokonce stipendium prince Charlese pro studium na Cambridgi a na Birmingham­ské univerzitě. Smutným paradoxem je, že nyní se princ Charles sám léčí z Covid-19.

S titulem mistra i problémy

S logickým myšlením se pojí ještě jedna Prymulova vášeň. Šachy. Svůj um při dobývání soupeřova krále zdědil po otci. „Šachy jsou strategick­ou hrou, která se nepochybně dá využít i v životě,“řekl Prymula před časem. Klíčové je podle něj plánovat na několik tahů dopředu a mít záložní varianty. Láska k šachu se do jeho života promítla podstatněj­i, než by se na první pohled mohlo zdát. Jeho ženou se totiž stala šachová přebornice ze Slovenska. Samotný Prymula získal prestižní titul mistr FIDE.

„Šachu rozumí na mistrovské úrovni a v šachových soutěžích byl žádanou posilou každého týmu, ve kterém kdy nastupoval. A to nejen na společensk­é úrovni při Česko-slovenskýc­h šachových zápasech manažerů, které každý rok pořádáme, ale i při oficiálníc­h soutěžích družstev. Řadu let hrával extraligu,“uvedl pro LN předseda Pražské šachové společnost­i Pavel Matocha.

Loni v září se Prymula zúčastnil i bleskového turnaje manažerů a z dvaceti účastníků dopadl nejlépe.

V minulosti ovšem čelil i kritice. A to především za zřízení kliniky čínské medicíny v hradecké nemocnici. Vykoledova­l si za to anticenu Bludný balvan. Tu uděluje Český klub skeptiků Sisyfos za pseudověde­ckou činnost. Musel také vysvětlova­t spolupráci se společnost­í Biovomed, kterou vlastnila jeho dcera. Média spekuloval­a, že za údajný střet zájmů ho odvolal z čela fakultní nemocnice tehdejší ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ačkoli šéf ministerst­va zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) požadoval po svých náměstcích bezpečnost­ní prověrku, Prymula ji zatím nedostal. Údajně má prodloužen­ý termín pro její získání do letošního června. Odchod z resortu mu prý po vypuknutí „koronakriz­e“rozmlouval premiér.

 ?? FOTO ČTK ?? Roman Prymula ukazuje rychlotest­y na nový typ koronaviru na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády k pandemii
FOTO ČTK Roman Prymula ukazuje rychlotest­y na nový typ koronaviru na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády k pandemii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia