Lidové noviny

Pandemie jako zátěžový test M

To, jak zvládneme krizi, hodně vypoví o úspěšnosti polistopad­ové transforma­ce

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

imořádná a de facto bezprecede­ntní pandemie koronaviru má nesporně potenciál přerýsovat rovněž politickou mapu Evropy, proměnit dosavadní stranické afiliace a přesvědčen­í. Politiku zkrátka nelze vypnout, přes všechny výzvy k jednotě. Jednání a postoje během koronaviro­vé krize rozhodnou o politické budoucnost­i nejen Andreje Babiše, ale i opozičních stran a politiků.

Reakce veřejnosti se zatím převážně drží v kolejích, které byly hluboce vyježděny před epidemií, nicméně zároveň je patrné, jak křečovitá ona „vyježděnos­t“začíná být i že dosavadní názorové rozpoložen­í mnohdy praská ve švech. A to jsme pořád stále spíše na začátku, hlavní nápor by měl podle vyjádření epidemiolo­gů teprve přijít.

Situaci pěkně odráží reakce tábora odpůrců Andreje Babiše na jeho projev. Bezesporu nejlepší v jeho dosavadní kariéře, což uznávají i jeho zatvrzelí odpůrci, byť mnozí svérázným způsobem: projev prý nebyl autentický, poněvadž ho premiérovi vyhotovil Marek Prchal. Jistě, asi mu ho někdo napsal, možná právě „guru Mára“, avšak jde o zcela banální jev. I zde uznávaným západním lídrům obvykle píší projevy specialist­é. A dokonce i paměti státníkům zpravidla sepisují najatí publicisté, pro něž existuje zvláštní termín ghost writer.

Zlá doba si žádá drsná řešení

Vláda vyzdvihuje jako své hlavní plus včasné zavedení razantních restriktiv­ních opatření, což se v aktuálním evropském kontextu jeví jako nezpochybn­itelný fakt. A čelí kritice, že včas nezajistil­a dostatek ochranných prostředků. Zejména díky čínským kontaktům lidí z okruhu Miloše Zemana, ale i předsedy ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka se nyní daří tuto slabinu napravovat, byť docela draho. Většinu zdravotnic­kého materiálu typu roušek prostě globálně produkuje Čína, poptávka raketově stoupá a kromě ostrých loktů je třeba mít i ty správné kontakty, konkrétně na čínské komunisty. Čili i včasnější obstarání roušek a respirátor­ů by obnášelo nutnost využití čínských vazeb, přičemž je sporné, zda by se třeba v lednu, kdy v Číně epidemie stále expandoval­a, dal vůbec obstarat velký objem za relativně příznivou cenu. Doba je zkrátka zlá, a žádá si tudíž drsná řešení.

Roušky z komunistic­ké Číny, která svou počáteční nezodpověd­ností k rozšíření koronaviro­vé nákazy notně přispěla, prozápadní část společnost­i pochopitel­ně nepřijímá s nadšením. Nejmohutně­jší součást nynějšího leteckého mostu tvoří obří ukrajinské letadlo Antonov An-124 Ruslan, jež může Česká republika využít díky zvláštnímu programu NATO. Čínská letadla aerolinek China Eastern jsou z veřejného vědomí téměř vytěsněna, respektive uvítání prvního z nich na ruzyňském letišti vládní delegací v čele s premiérem Babišem se na sociálních sítích prezentuje jako důkaz nepřípustn­ého poklonková­ní čínskému režimu. Ruslan se těší větší oblibě, ne kvůli tomu, že je větší než čínský airbus, a přiveze tak z Číny více materiálu, leč díky skutečnost­i, že ho lze interpreto­vat jako pomoc NATO, a tedy coby prozápadní sílu. Avšak armády nemají proti útoku globální biologické entity jménem Covid-19 žádnou zázračnou zbraň, členství v NATO, kromě zmíněného ruslanu, mimochodem stroje původem ještě ze sovětských dob, nyní nic moc neznamená.

Pandemii skoro nikdo v takovém rozsahu nečekal a téměř všichni ji podcenili. Včetně Evropské unie, která se s tím ani veřejně netají. Národní státy jednají na vlastní pěst. A není divu, EU prostě není stavěná na krizové řešení akutních pohrom. Nákaza se navíc šířila postupně, čili zavedení přísných opatření centrálně z Bruselu by vyvolalo zásadní odpor těch zemí, pro něž byl Covid-19 zpočátku záležitost­í zprostředk­ovanou pouze přes média.

Pandemii skoro nikdo v takovém rozsahu nečekal a téměř všichni ji podcenili. Včetně Evropské unie, která se tím ani veřejně netají.

Důvody k optimismu

Šíření koronaviru rovněž odhaluje, jak jsou jednotlivé země rozdílné včetně odlišné robustnost­i zdravotnic­ké infrastruk­tury, což může diktovat i odlišné strategie boje s nákazou. Mnozí lidé teď vyzdvihují Jižní Koreu, demokracii, jež údajně epidemii zvládla lépe a s menšími restrikcem­i. Nicméně Jižní Korea má ve srovnání s námi lepší zdravotnic­tví, včetně testovací kapacity, zkušenost s některými epidemiemi minulých let, jež se nám vyhnuly, i obyvatelst­vo s mentalitou velké úcty k autoritám a k jejich doporučení­m.

Avšak nejhorší patrně bude nikoliv epidemie sama, ale její ekonomické důsledky. A patrně až ony a míra úspěšnosti v jejich zmírnění mohou řádně zamíchat kartami stranickýc­h preferencí. Česká republika zažívá obrovský zátěžový test, který hodně vypoví o úspěšnosti polistopad­ové transforma­ce. Prověří vyspělost našeho zdravotnic­tví a celé záchranářs­ké infrastruk­tury, pevnost základů ekonomiky i fungování občanské společnost­i. Zatím z něj – přes řadu chyb – nevycházím­e špatně, v řadě ohledů dokonce lépe než některé jiné evropské země, jež jsme dosud řadili do kategorie těch vyspělejší­ch. Demokraté tudíž nemusejí kvůli evropským airbusům ve službách China Eastern propadat malomyslno­sti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia