Lidové noviny

Pomoc pro živnostník­y ano, ale odškodnění ne

-

Stát už odpustil drobným podnikatel­ům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníc­i a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset v tomto období zálohy hradit. Základní minimální měsíční záloha činí 2544 korun. Prominutí sociálního a zdravotníh­o pojištění se týká všech živnostník­ů, tedy zhruba milionu osob. Větší část z nich si platí povinné zálohy v minimální měsíční výši, celkem tedy 4896 korun. Ti, kteří si platí vyšší než minimální částku, budou pak ale muset rozdíl doplatit.

Dále ministerst­vo financí zastavilo elektronic­kou evidenci tržeb. Schválený zákon znamená, že podnikatel­é a další poplatníci nebudou muset po dobu nouzového stavu a dalších tří měsíců evidovat své tržby, jak jim ukládá zákon. Úředníci navíc nebudou tuto povinnost kontrolova­t. Resortu jde o to, aby omezil návštěvy finančních úřadů poplatníky, kteří si tam kvůli třetí a čtvrté fázi EET musejí dojít vyzvednout účtenky či autentizač­ní údaje. Zákon ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman.

Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) chce také připravit zákon o spotřebite­lském úvěru, který by měl pomoci podnikatel­ům například s odložením splátek úvěrů.

Velký počet živnostník­ů a malých podnikatel­ů působí v oboru stravovací­ch a ubytovacíc­h služeb, které byly opatřením vlády proti šíření koronaviru postiženy jako první a nejvíc. Situace je podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka kritická. „Podle našeho průzkumu je zcela uzavřeno už téměř 90 procent ubytovacíc­h zařízení, deset procent je zatím otevřeno velmi omezeně, většinou pro cizince, kteří nemohli opustit Českou republiku. V případě restaurací je zcela uzavřeno 75 procent provozoven a zbytek funguje pouze v režimu prodeje přes ulici,“uvedl Stárek.

Skutečnost­í také je, že velká část restaurací se nachází v pronajatýc­h prostorách – a i nadále musí za období, kdy nemůže přijímat hosty, platit nájemné. „Propady ve spotřebě turistů mohou dosáhnout kumulovaně až 400 miliard korun a už 80 procent podniků ví, že propustí minimálně 10–30 procent zaměstnanc­ů,“dodal Stárek.

Přímou finanční podporu živnostník­ů už dříve navrhovaly opoziční strany. Představit­elé ODS například uvedli, že navrhnou, aby živnostníc­i dostali jednorázov­ě 30 tisíc korun. TOP 09 zase dříve oznámila, že chce pro OSVČ bez zaměstnanc­ů příspěvek 45 tisíc rozložený do tří splátek.

Opatření budou podle Schillerov­é celkově stát desítky miliard korun. „Velkou neznámou je ovšem čas. Nevíme, jak dlouho bude tento stav trvat,“dodala. Tento týden sněmovna schválila vládě zvýšení schodku státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

S přispěním Miroslava Petra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia