Lidové noviny

ČNB zlevnila peníze ještě víc, čeká recesi

-

PRAHA Bankovní rada České národní banky včera jednomysln­ě snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentníh­o bodu na jedno procento. Současný vývoj ovlivněný pandemií koronaviru podle rady ale celkově vede k potřebě dalšího významného snížení sazeb v letošním roce, což by mělo podpořit zotavování ekonomiky. ČNB totiž očekává silnou recesi, ve které česká ekonomika setrvá po zbytek letošního roku.

Na rozhodnutí rady včera koruna reagovala posílením o 36 haléřů na 27,20 koruny za jedno euro, protože trh očekával větší uvolnění měnových podmínek.

Naposledy rada snížila sazby na mimořádném jednání 16. března o půl procentníh­o bodu. Cílem bylo stejně jako včera zmírnění dopadů situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatel­e a domácnosti. Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnoste­m zase levnější půjčky na bydlení.

Bankovní rada včera také snížila od letošního 1. dubna rezervu na ochranu úvěrového trhu na jedno procento z 1,75 procenta. V důsledku pandemie totiž podle banky nastane útlum ekonomické aktivity, který se s vysokou pravděpodo­bností nepříznivě promítne do kvality úvěrových portfolií bank. V současnost­i je ale podle viceguvern­éra ČNB Tomáše Nidetzkého kapitálová pozice domácího bankovního sektoru díky rezervám a dobrovolně drženému přebytku kapitálu robustní.

K vývoji ekonomiky Nidetzký uvedl, že v současné situaci se mění údaje tak rychle, že konkrétní čísla o možném vývoji nejsou přínosná. „Velmi dobře ale můžeme predikovat směr, který je nyní důležitějš­í než čísla. A česká ekonomika vstoupí do období recese. Když se podívám na výhled růstu ekonomiky, tak na druhé čtvrtletí je to minus čtyři procenta,“uvedl.

Odhady ekonomů počítají za celý rok s propadem hospodářst­ví mezi pěti až deseti procenty. Resort financí odhaduje letošní pokles na 5,1 procenta. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia