Lidové noviny

Některé obory zažijí naprostou devastaci

- MIROSLAV PETR

Ředitel společnost­i Strunal Schönbach Lukáš Mikeska řeší problém s restruktur­alizací a hrozbou úpadku tohoto kdysi předního výrobce hudebních nástrojů v Lubech u Chebu. Jenže dluhy Strunalu, firmy s padesátkou zaměstnanc­ů, a snaha oživit prodeje houslí a dalších smyčcových nástrojů teď naráží na globální problém koronaviru a přicházejí­cí ekonomické krize. Mikeska patří k těm, kteří si dobře uvědomují, co firmy ohrožuje a jak z toho ven. Je současně podnikatel a člen české pobočky americké neziskovky Turnaround Management Associatio­n ČR, sdružující bankéře, insolvenčn­í správce a další odborníky na problemati­ku řešení finanční krize a úpadku.

LN Využijete některou z pomocí firmám, které už oznámila vláda? Malé a střední firmy mají mimo jiné možnost žádat o pomoc v rámci programu bezúročnýc­h úvěrů COVID...

Strunal Schönbach, vzhledem k tomu, že je v moratoriu a připravuje­me reorganiza­ční proces, se bohužel nebude moci na takovou půjčku kvalifikov­at. Bezúročná půjčka ale jiným jistě pomůže.

Nejdůležit­ější ale je, aby s ní byla spojena minimální administra­tiva a při schválení banka byla řekněme velkorysá z hlediska přístupu k tržním rizikům. Upřímně si to v praxi moc nedokážu představit.

LN Protože půjčka, byť bezúročná, či odklad daní finanční problémy neřeší, ale jen odsouvá?

To jistě nevýhoda je. Velká část ekonomiky se na týdny a možná měsíce prakticky zastaví a v mnohých oborech pak nedojde ke kompenzaci výpadku tržeb zvýšením spotřeby. Lidé pak nepůjdou dvakrát po sobě k holiči a nesní dvakrát tolik jídla v restauraci.

LN Jaké jiné opatření nebo pomoc ze strany státu by nyní byly podle vás pro podnikatel­e vhodné a nejpotřebn­ější?

Aby je stát nechal chvíli na pokoji, zajistil fungování veřejných služeb, uklidnil obyvatelst­vo a co nejdříve zkusil vrátit pozitivní atmosféru do ekonomiky.

LN Hrozí podle vás kvůli koronaviru něco jako světová ekonomická krize?

Ano, hrozí. Největší nebezpečí se skrývá v tom, že situace bude trvat dlouho a bude se v jistých časových úsecích navracet. Virus u nás zaženeme, ale za pár měsíců se objeví zase z jiného ohniska, které bude teprve prožívat jeho nástup. Takto se budeme v kruhu točit třeba 12 měsíců. Lidé pak zásadně zredukují a odsunou spotřebu, budou se bát utrácet.

LN Jak moc to podnikatel­e a firmy poškodí?

Obávám se, že některé obory jako restaurace, ubytovací zařízení a dopravní a cestovní služby zažijí naprostou devastaci. Změní se tak dlouhodobě celkový přístup ke spotřebě a z tohoto sentimentu se může světová ekonomika vzpamatová­vat roky. Rovněž je otázka, co se stane s veřejným dluhem Itálie a zda Itálie zůstane v eurozóně...

LN Dopadla na váš podnik nějaká krizová opatření vlády?

To nás zatím výrazně neovlivnil­o. Některé zaměstnank­yně-maminky musely zůstat doma s dětmi, u nás ale nejde o velký počet. Zároveň vidíme zájem o práci u nás od lidí, kteří dojížděli za prací do Německa. Na straně výroby proto doufáme, že se nám podaří vyhnout se větší krizi, kterou by mohlo být například zavlečení nákazy mezi obyvatele obce Luby nebo přímo do firmy.

Víc se musíme obávat vlivu na dopravu našich výrobků kvůli uzavírání hranic. Největší neznámá je však celosvětov­ý dopad na poptávku. Hudební nástroje jsou zbytné zboží a nakupují je hudebníci, jak už amatérští, tak profesioná­lové.

inzerce

Ti však jsou teď bez práce. Obchody našich klientů jsou zavřené. Zavřel například i obchod našeho významného klienta v New Yorku, který na Manhattanu léta úspěšně prodával naše kontrabasy.

Víícceeočt­Sěttreunal­u čtěte na

 ?? FOTO MAFRA – V. ŠLAUF ?? Hudební nástroje, včetně třeba kontrabasů ze Strunalu (na snímku), se v době, kdy muzikanti nemohou veřejně vystupovat, prodávají špatně.
FOTO MAFRA – V. ŠLAUF Hudební nástroje, včetně třeba kontrabasů ze Strunalu (na snímku), se v době, kdy muzikanti nemohou veřejně vystupovat, prodávají špatně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia