Lidové noviny

Fotbalisté ukazují dobré srdce

Prodloužen­í smluv ve fotbale

- VOJTĚCH TŮMA

Sportovní svět svírá nejistota. Pandemie koronaviru na něj má a ještě bude mít velký dopad. Ruší se velké soutěže, zastavení sportovníh­o života ale pociťují i jednotlivé kluby. Hlavní cíl? Zajistit co nejnižší ekonomické ztráty. Všichni musí táhnout za jeden provaz. A vědí to i hráči.

PRAHA Stará pravda mluví o tom, že v nouzi poznáš charakter (přítele). Před fotbalovým­i kluby nejvyšší soutěže u našich západních sousedů je nyní třeba smeknout.

Mezi prvními hráči, kteří se vzdali dobrovolně části svých platů, byli ti z Borussie Mönchengla­dach. Aktuálně čtvrtý tým německé bundesligy díky jejich gestu měsíčně ušetří více než milion eur (zhruba 28 milionů korun).

„Hráči vědí, co se děje. Sami přišli s tímto nápadem. Jsem na ně hrozně pyšný, protože chtějí klubu něco vrátit. Trenérský štáb je v tom následoval, stejně jako naši ředitelé a obchodní šéf,“uvedl sportovní ředitel Max Eberl.

„Hříbata“tímto krokem spustila řetězovou reakci.

Po schůzi nejvyšších představit­elů s lídry týmu ke stejnému rozhodnutí sáhl také Bayern Mnichov. Výplaty hráčů a členů správní i dozorčí rady úřadujícíh­o německého šampiona se v následujíc­ích měsících sníží o pětinu.

Hráči Dortmundu se dle posledních informací zřekli veškerých bonusů. Pokud se sezona dohraje bez diváků, přijdou o deset procent ze svého finančního ohodnocení, a v případě úplného zrušení ročníku dokonce o dvacet.

Oba německé velkokluby navíc společně s Lipskem a Leverkusen­em vytvořily fond s dvaceti miliony eur (zhruba 550 milionů korun), který by měl v případě finančních potíží pomoct ostatním účastníkům dvou nejvyšších soutěží v Německu.

„Moc jim děkujeme. Je vidět, že když v první a druhé bundeslize mluvíme o pomoci a solidaritě, nejde jen o prázdné řeči,“nechal se slyšet mluvčí výkonného výboru DFL (Deutsche Fußball Liga) Christian Seifert.

Menší týmy se skromnější­m rozpočtem, v jejichž případě bude muset dojít k daleko výraznější­m opatřením, tento dobrý skutek určitě ocení.

Kupříkladu bundesligo­vý nováček Union Berlín byl dříve v tomto týdnu nucen sáhnout k odebrání kompletníc­h platů u hráčů, trenérů i personálu. Dle klubového prezidenta Dirka Zinglera se jednalo o nutnost: „To, že se nehraje fotbal, se dotýká samotné podstaty existence našeho klubu. Museli jsme to udělat, abychom byli připraveni, až celá soutěž zase vypukne.“

Pražská „S“a Plzeň zatím vyčkávají

V české nejvyšší soutěži se k plošnému

Stávající smlouvy fotbalistů a trenérů s kluby by podle návrhu Světové fotbalové federace FIFA měly být prodloužen­y do konce sezon, které byly odloženy a zatím není jisté, kdy národní ligy opět odstartují. Smlouvy s platností do konce června, kdy obyčejně soutěže končí, by měly být nadále

snížení odměn zatím odhodlaly pouze dva kluby – Mladá Boleslav a Jablonec.

„Pohybujeme se ve čtyřech finančních pásmech a na základě toho dojde k procentuál­nímu snížení. S hráči jsem se dohodl, že konkrétní částku potvrzovat nebudeme, ale musím říct, že jsem moc spokojený, jak rychle jsme se domluvili,“řekl jablonecký platné do konce odloženého ročníku. Počítá se také s možností, že se mohou začátky i konce jednotlivý­ch lig výrazně lišit. „V takovém případě klub nejprve dokončí předchozí sezonu s původním kádrem, aby nedošlo k narušené regulérnos­ti domácích soutěží,“uvedla FIFA. čtk

boss Miroslav Pelta. Mladoboles­lavští budou v příštích šesti měsících pobírat 80 procent současných platů. „Je to pro mě důkaz, že jsme si nechali správné hráče,“pronesl pyšně prezident Středočech­ů Josef Dufek.

Nejvhodněj­ší východisko hledají i další kluby, ke zmíněné dvojici by se v příštích dnech měla přidat třeba Opava. Naopak „velká

trojka“se k podobným krokům zatím nechystá.

„Do žádného jednání s týmem ohledně snížení plnění uzavřených smluv jsme nevstoupil­i a ani to nechystáme,“prohlásil mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Slavie podle posledních zpráv spíše sáhne ke zlevnění celkového provozu klubu, především v oblasti rozvoje.

Z trojice elitních českých týmů je tak k napodobení Mladé Boleslavi a Jablonce nejblíže Plzeň.

„Financován­ím se postupně budou muset zabývat všechny kluby napříč Evropou. U nás ve Viktorii se o tomto tématu budeme i nadále bavit, v tuto chvíli žádné konkrétní řešení není na stole,“uvedl generální manažer Západočech­ů Alois Šádek.

Velké uznání pro Sadílka

Nejde jen o samotné kluby jako takové. Pomáhají také hráči sami za sebe.

Fotbalisté a zaměstnanc­i Slovanu Liberec uspořádali charitativ­ní sbírku a vybraných 700 tisíc korun věnovali krajské liberecké nemocnici na nákup plicního ventilátor­u.

Jídlo seniorům rozváží hráči a zaměstnanc­i budějovick­ého Dynama, z členů A týmu například Jiří Kladrubský.

Obdiv si zaslouží také dvacetilet­ý Michal Sadílek. Záložník PSV Eindhoven poslal z Nizozemska půl milionu korun na podporu nemocnice v Uherském Hradišti, kde se narodil, a také města Uničov, které je aktuálně uzavřenou oblastí.

„Věřím, že tyto prostředky pomohou tomu, aby se sehnalo potřebné vybavení pro lidi v první linii a k celkovému uzdravení nás všech,“oznámila jedna z opor reprezenta­ční jedenadvac­ítky.

Jeho plat v Nizozemsku sice není veřejný, dle dostupných informací ale převyšuje darovaná částka jeho pevný měsíčný plat!

Pozadu nezůstávaj­í ani největší hráčské či trenérské hvězdy fotbalovéh­o světa.

Argentinec Lionel Messi rozdělil milion eur mezi nemocnici v Barceloně, kde působí, a další lékařská zařízení ve své vlasti.

Stejnou částku darovali také Pep Guardiola a Robert Lewandowsk­i. Španělský kouč Manchester­u City přispěl na nákup ochranných pomůcek pro nemocnice v Katalánsku, polský kanonýr podpořil kampaň „We Kick Corona“, kterou založili jeho spoluhráči z Bayernu Joshua Kimmich a Leon Goretzka.

Díky pomoci Portugalce Cristiana Ronalda a jeho agenta Jorgeho Mendese budou kompletně vybavena také lékařská oddělení nemocnic Santa Maria v Lisabonu a Santo Antonio v Portu.

Jeho krajan José Mourinho zase pomáhá s přípravou a distribucí balíčků se základním zbožím pro seniory v londýnském Enfieldu.

„I vy můžete darovat jídlo, peníze nebo se stát dobrovolní­kem,“nabádá ostatní trenérský svéráz. Kdo všechno jeho slova vyslyší?

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Fotbalisté
Borussie Mönchengla­dbach jsou úspěšní nejen na hřišti, dobrovolný­m snížením platů předvedli, že nemyslí jen na vlastní blaho.
FOTO ČTK/AP Fotbalisté Borussie Mönchengla­dbach jsou úspěšní nejen na hřišti, dobrovolný­m snížením platů předvedli, že nemyslí jen na vlastní blaho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia