Lidové noviny

Boxeři vs. MOV: na hygienu se kašlalo

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Když loni Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV) odebral status pro Hry zkorumpova­né Mezinárodn­í boxerské asociaci AIBA, většina spokojeně tleskala. Zvláště, když se následně rozhodlo, že kvalifikac­e ani Her se nezúčastní nikdo ze suspendova­ných rozhodčí z Ria 2016.

Jenže nyní se situace razantně otočila. Většina výprav nechápala, že MOV trvala na uspořádání první evropské olympijské kvalifikac­e v Londýně, která odstartova­la 14. března. Tedy v době, kdy většina států kvůli pandemii koronaviru Covid-19 uzavírala hranice a omezovala volný pohyb.

„Ve Velké Británii v té době ale žádné omezení ani doporučení nepanovala. Probíhaly i jiné sportovní akce,“brání se olympijské hnutí ve chvíli, kdy list The Guardian zveřejnil informaci, že dva turečtí boxeři a jeden z trenérů, kteří se turnaje zúčastnili, měli pozitivní testy.

„Zatímco svět přijímal extrémní opatření, pracovní skupina MOV a britská vláda umožnila zahájení turnaje,“opřel se do pořadatelů předseda tureckého svazu Eyüp Gözgec. Kvalifikac­e nakonec probíhala jen tři dny, než byla ukončena, a na 400 boxerů (a další stovky členů týmů) z 50 zemí Evropy bylo posláno domů.

Také proto se MOV nyní brání, že Turci nemohou prokázat, že se nakazili v britské metropoli.

Pravdou ale je, že většina členů všech týmů po návratu domů podstoupil­a dobrovolné karantény.

Tak jako například Slováci v čele s reprezenta­čním koučem Pavolem Hlavačkou. „Před startem turnaje nám na mítinku řekli, že kdyby měl někdo příznaky, ať to nahlásí, že budou boxerům měřit při vážení teplotu, ale jinak se o nás nikdo nestaral,“řekl Hlavačka pro LN. Dlužno dodat, že ranní vážení v den duelů podstupují jen ti boxeři, kteří se ten den představuj­í v ringu.

„Nikdo nás v ničem neomezoval, hotel jsme měli propojený s nákupním střediskem, že by někdo nosil roušku, to opravdu ne. Na hale pak došly dezinfekce po třech dnech,“poukazuje na ledabylost pořadatelů zkušený trenér.

Ten nyní v karanténě čeká na testy, aby měl před návratem k manželce a dvěma dětem stoprocent­ní jistotu, že je zdravý.

RVoíczheoč­vtoěrtes nHalavačko­u na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia