Lidové noviny

Opatrná naděje

Stav českého pacienta, který je ve velmi vážném stavu léčen remdesivir­em, se zlepšil

- MICHAL BERNÁTH Pokračován­í na straně 3 TÉMA a více na stranách 2 až 12 ROZHOVOR s imunoložko­u str. 11

PRAHA Pražský taxikář ve vážném stavu po nákaze koronavire­m byl po podání experiment­álního léku Remdesivir odpojen od systému mimotělníh­o oběhu ECMO, oznámila včera Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Třiapadesá­tiletý muž je prvním pacientem v Česku, kterému je americký preparát podáván. „Jeho stav je stále velmi vážný, ale vyvíjí se mírně pozitivním směrem,“řekl ředitel nemocnice David Feltl.

Podle ošetřující­ho lékaře a zároveň vedoucího jednotky intenzivní péče Martina Balíka mohl remdesivir k uzdravení výrazně přispět. „Na lék jsme čekali sedm dní, což je na intenzivní péči velmi dlouhá doba,“upozornil lékař. Muž zůstává nadále na plicní ventilaci a mírné pokroky vykazoval podle doktorů už od víkendu. Pacient dostává jednu dávku remdesivir­u denně, zatím dostal čtyři a před sebou jich má v rámci terapie ještě šest.

Remdesivir působí jako antiviroti­kum a jeho hlavním úkolem je zastavit množení viru v lidském organismu. Tělo pak dostane větší šanci vypořádat se s nákazou samo. O lék je ve světě obrovský zájem. „Věříme, že preparát se na 37,5 stupně Celsia, suchý kašel nebo dušnost zlepšení stavu pacienta také podílel,“uvedl šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula, podle kterého by nyní v Evropě mělo být vytvořeno depo pro přerozdělo­vání léku evropským státům. Zvažovalo se prý dokonce, že by mohlo být v Česku, ale na to nakonec podle Prymuly nedojde. Se schválením preparátu jako plnohodnot­ného a bezpečného léku se čeká na výsledky dvou velkých testování v Číně a USA.

Přesně stanovená léčba na nákazu koronavire­m zatím není, lékaři se tak zaměřují na léčbu příznaků pomocí antiviroti­k, jako je remdesivir, dechovou podporou, kortikoidy proti otokům plic či pomocí transfuzí krevní plazmy. „Celkově hodnotím antiviroti­ka jako velmi důležitá, nelze přitom ale zapomínat na fakt, že jejich podávání musí jít ruku v ruce s podporou celkové imunity, aby byl účinek uspokojivý,“řekla LN farmakolož­ka a ředitelka kliniky inPharm Clinic Lucie Kotlářová.

Boj proti epidemii zaznamenal včera i další dílčí úspěchy. Hygienici k 1. dubnu zruší karanténu uvalenou 16. března na havlíčkobr­odskou obec Kynice, v níž se nyní nachází 87 lidí. Osm z nich bylo na Covid-19 testováno pozitivně. Lidé se nakazili na hasičské oslavě. V Ústřední vojenské nemocnici v Praze se také uzdravil další infikovaný koronavire­m, v Česku již jedenáctý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia