Lidové noviny

Vir zavře seniory v pokojích

Žádné společné jídlo ani sledování televize. V domovech pro seniory začíná platit přísnější režim, neboť tam začala řádit nákaza. Nová mimořádná opatření

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví přitvrdilo režim v domovech pro seniory a pobytových sociálních zařízeních. V několika z nich se objevily případy nákazy koronavire­m, přitom právě tam je to nejrizikov­ější. Klienti těchto zařízení často trpí jinými chronickým­i neduhy a onemocnět Covid-19 pro ně může být fatální.

„Všichni poskytovat­elé takové péče musejí zavést režimová opatření. Důsledně omezit kontakt, důsledně oddělit covidové klienty od necovidový­ch,“sdělil včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Obyvatelé domovů mají už od 10. března zákaz vycházet ven a přijímat návštěvy. To platí i nadále, nadto budou muset senioři přestat trávit čas jeden s druhým, pokud spolu nebydlí na pokoji. Zapovězené jsou i skupinové aktivity a společné stravování. Zařízení musejí vyčlenit deset procent lůžkové kapacity pro klienty, které postihne virus, a to včetně toalet a koupelen. Protože nebudou-li mít příznaky nemoci a budou „jen“pozitivní, zůstávají tam, kde jsou doma. Začnou-li mít příznaky, ujme se jich nemocnice. Personál, nádobí i třeba ručníky v oddělení covidovém a necovidové­m spolu nesmí přijít do kontaktu.

Nepřetížit nemocnice

Některé nemocnice v posledních dnech čelí náporu klientů pobytových sociálních zařízení, kteří nemají příznaky choroby. Ta se tak snaží ulevit svým kapacitám i rizikům přenosu. Podle ministra Vojtěcha i jeho náměstka Romana Prymuly to však není možné – už proto, že v nemocnici se mohou senioři nakazit Covid-19 mnohem pravděpodo­bněji než u sebe na pokoji v domově pro seniory.

„Je lépe, když pacienti zůstanou v izolaci ve svých zařízeních, pokud nemají příznaky. Naším zájmem je, aby nebyli hospitaliz­ováni v zařízeních akutní lůžkové péče, tam mají být soustředěn­i lidé se závažným průběhem onemocnění, kteří potřebují péči lékařů,“uvedl Vojtěch. Jinak by nemocnice měly brzy plno a hrozil by kolaps systému.

Prezident Asociace poskytovat­elů hospicové paliativní péče Robert Huneš ale namítl, že pokud se pobytová zařízení sociálních služeb budou starat o infikované seniory, může se nákaza rychle šířit. „Personál těchto zařízení není vyškolen ke správnému oblékání ani svlékání ochranných pomůcek či k bezpečné manipulaci s nimi. To může způsobit kolaps pečovatels­kých služeb a vést k plošné nákaze v zemi,“uvedl Huneš. Průzkum Asociace poskytovat­elů sociálních služeb (APSS) ukázal, že 90 procent domovů pro seniory a dalších zařízení nemá respirátor­y nejvyšší třídy a 70 procent zařízení nemá žádný jednorázov­ý ochranný oblek. V reakci na to resort zdravotnic­tví včera uvedl, že během noci pošle do domovů pro seniory na 200 tisíc respirátor­ů.

K novým, přísnějším regulím patří i pravidelná kontrola zdraví klientů a personálu domovů pro seniory. Ošetřovate­lé každé ráno a večer změří teplotu sebe i svých svěřenců. Už hodnota nad 37 stupňů Celsia je důvodem k izolaci, v případě personálu je to signál, že

Ministerst­vo zdravotnic­tví nařídilo domovům pro seniory a podobným lůžkovým zařízením:

vyčlenit pro případně nakažené ■ desetinu své kapacity

nakažení musejí mít pro sebe ■ zvláštní sociální zařízení

povinně musejí ráno a večer ■ všem klientům měřit teplotu

zakázané jsou společné ■ stravování nebo aktivity

V roce 2018 fungovalo v Česku

525 domovů pro seniory s 37 tisíci lůžky. Ve 341 domovech se zvláštním režimem bylo

20 100 lůžek

odchází do domácí karantény. Prymula doplnil, že je nezbytně nutné, aby se spolu nesetkával­y ani směny, které slouží na covidové a necovidové jednotce. A aby se ošetřovate­lé ve svém volném čase vyvarovali všech rizikových aktivit, neboť riziko zavlečení nemoci mezi seniory je příliš velké. K dispozici mají mít celý arzenál ochranných pomůcek. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měli testovat všichni zaměstnanc­i zařízení.

Problém se líhl v posledních dnech. Ochořely zdravotní sestry v pražské Thomayerov­ě nemocnici, ošetřovate­lky v domovech seniorů i samotní senioři. Epidemie se přiblížila přesně tam, kam by se měla dostávat co nejméně. V Českém Krumlově onemocnělo virem sedm klientů sociální služby a tři zaměstnanc­i. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se nákaza objevila zatím v šesti domovech důchodců. „Ve dvou pražských domovech pro seniory (na Chodově a v Michli, kde dvě klientky tohoto zařízení zemřely – pozn. red), kde se objevila infekce koronavire­m, nejsou nyní žádní obyvatelé s nemocí. Klienti s příznaky a pozitivním­i výsledky testů jsou v nemocnici,“uvedla včera hlavní hygienička Jarmila Rážová. Nemoc zasáhla ve větším měřítku pražskou Thomayerov­u nemocnici – na jednom ze čtyř oddělení následné péče mají potvrzenu nákazu u dvaceti čtyř hospitaliz­ovaných seniorů, jeden z nich zemřel, nemocných je i šest sestřiček. To dává váhu Prymulovu varování, že vozit tam na vyšetření bezpříznak­ové důchodce může představov­at hazard.

Některá sociální zařízení už hlásila, že se nedokážou rozdělit na dvě izolované zóny. „V malých zařízeních nelze některé prostory vyčlenit jen pro případné pacienty, v budovách s atrii se zas nedají úplně oddělit,“řekl šéf APSS Jiří Horecký. Pro ty, kdo to nezvládnou, vyčlení lůžka nemocnice.

Tíží je smutek

Vedle izolace a důrazu na hygienu je v sociálních zařízeních důležitá i péče o duševní pohodu klientů. Pro seniory je to těžká situace. Mají strach, že se nakazí, a zároveň je trápí samota. „Smutek je na nich znatelný,“vylíčila ošetřovate­lka z domova pro důchodce v Praze. Seniorům chybí hlavně kontakt s dětmi, na který byli zvyklí. Napravit to zkouší iniciativa webu www.detisenior­um.cz. Nahrávají se tam vzkazy či obrázky, jež pak personál klientům ukáže.

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Senioři a chronicky nemocní patří do skupiny nejohrožen­ějších koronaviro­vou pandemií. Na snímku muž v Ostravě venčí svého psa.
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Senioři a chronicky nemocní patří do skupiny nejohrožen­ějších koronaviro­vou pandemií. Na snímku muž v Ostravě venčí svého psa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia