Lidové noviny

Jaká bude chytrá karanténa

-

minut, se bude muset neprodleně dostavit na otestování.

Resort zdravotnic­tví slíbil, že získané údaje o poloze nebudou nijak zneužívány. „Vydali jsme nařízení, že operátoři poté, co předají data hygieně, je musejí smazat. Jde o bezpečnost­ní prvek ochrany osobních dat,“řekla LN mluvčí úřadu Štěpanyová. Hygienik musí po pohovoru s nakaženým smazat lokační údaje nejpozději do šesti hodin. „Navíc je bude mít k dispozici opravdu jen konkrétní hygienická stanice,“odmítla Štěpanyová obavy některých lidí z toho, že inteligent­ní karanténu stát zneužije ke „špehování“obyvatel.

Jen minimum odmítnutí

S fungováním inteligent­ní karantény se už seznamují pražští hygienici. „Částečně to už využíváme, učíme se s tím pracovat,“řekla LN ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Ona i její kolegové se prý ve valné většině setkali s ochotou infikovaný­ch při udělování souhlasu s využitím informací z mobilních dat. „Na odmítnutí jsme dosud skutečně narazili jen výjimečně,“uvedla Jágrová.

S technologi­ckým nástrojem určeným pro boj proti koronaviro­vé pandemii přišla i firma Seznam.cz u své aplikace Mapy.cz. Uživatelé v ní mohou udělit souhlas se sdílením své lokační polohy. „Pokud se vyskytnou v místě, kde se mohli dle analýzy dat o poloze potkat s nakaženým, pošleme jim notifikaci s upozornění­m. Musí se však jednat o skutečně rizikový kontakt,“řekla LN mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánov­á. I v tomto případě infikovaný musí dát souhlas k tomu, aby byl v aplikaci Mapy.cz veden jako pozitivně testovaný, a tím pádem rizikový uživatel. „Dosud souhlasilo se sdílením polohy přes 640 tisíc uživatelů,“uvedla včera odpoledne mluvčí Kapuciánov­á.

Tisíc vojáků v terénu

S fungováním chytré karantény pomohou v Česku vojáci. „Jsme připravení podpořit tento koncept vyčleněním zdravotníh­o personálu. Připravuje­me čtrnáct mobilních odběrových týmů, které se budou řídit požadavky hygieniků,“uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). V případě potřeby je podle něj resort připraven počet navýšit až na třiatřicet týmů.

Armáda bude koordinova­t svou činnost s krajskými hygienický­mi stanicemi. „Speciální týmy v čele s armádou budou dezinfikov­at místa, kde se pohyboval nakažený,“řekl LN náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula.

Už nyní je v terénu kvůli epidemii přes tisíc vojáků. I proto Metnar odmítl vyslat české vojenské lékaře do koronavire­m těžce zasažené Itálie. „Jsou potřeba doma. Pomáhají a budou dále pomáhat našim občanům,“uvedl na Twitteru. Kvůli pandemii vláda stáhla české vojáky z mise v Iráku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia