Lidové noviny

Opatrná naděje. Zabírá lék?

-

hned od začátku,“popsal lékař. Dodal také, že v ideálním případě by pacienti měli zmíněný lék dostávat dříve, třiapadesá­tiletý muž ho dostal až po sedmi dnech od žádosti.

Testy na tisících lidí Remdesivir začali testovat před více než měsícem i v centru světové pandemie viru – čínském Wu-chanu. Tam v první půlce února rozjeli dvě klinické studie. Další se v návaznosti na to rozběhly také v Itálii, Spojených státech či Jižní Koreji. Celkem se tak experiment­ální látka zkouší na tisících pacientech po celém světě.

Látka, k níž se nyní upírají s nadějí zraky stamilionů lidí, přitom měla původně pomáhat v boji se zcela jinou smrtelnou nemocí. Preparát dnes známý jako remdesivir měl zachraňova­t životy lidí v Kongu před nákazou ebolou. Mezi čtyřmi testovaným­i látkami to byla právě ta od Gilead Sciences, která vykazovala tak špatné výsledky, že byla stažena z testů na dalších pacientech. Ukázalo se ale, že jí jen byla zřejmě léčena nesprávná nemoc, a dnes je podle expertů remdesivir nejslibněj­ší protilátko­u v boji s novým typem koronaviru.

Kromě remdesivir­u lékaři pacientům nasazují také francouzsk­ý lék Plaquenil, dříve známý hlavně díky svým příznivým účinkům při léčbě malárie. Zdravotníc­i ho používají také při léčbě revmatoidn­í artritidy, lupénky či lymeské borreliózy. Podle Prymuly studie ukázaly, že plaquenil zkrátil v 60 procentech případů výrazně dobu, kdy lidé vylučovali koronaviru­s. Důležité je to především proto, že v mnoha případech člověk virus stále přenášel, přestože už byl bez příznaků a zároveň po dvou negativníc­h testech.

I přes fakt, že jasně stanovené postupy pro léčbu zatím chybí, daří se díky důrazu na boj s příznaky lidi nákazy zbavovat. V Česku včera přibyl již jedenáctý vyléčený pacient. Pochlubila se s ním Ústřední vojenská nemocnice v Praze, kde zůstává dalších jedenáct pozitivně testovanýc­h pacientů, dalších jedenáct nemocných již propustila do domácí izolace a čeká u nich na výsledky testování.

 ?? FOTO REUTERS ?? Lék Remdesivir začali testovat vedle různých jiných míst po světě i v centru světové pandemie nového koronaviru – v čínském Wu-chanu.
FOTO REUTERS Lék Remdesivir začali testovat vedle různých jiných míst po světě i v centru světové pandemie nového koronaviru – v čínském Wu-chanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia