Lidové noviny

Česká stopa z Holého líhně

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Zkušební lék Remdesivir musel překonat oceán, aby se dostal z Ameriky do Prahy, ale jeho prapůvod začal právě tady. Ve výzkumném týmu profesora Antonína Holého, českého patentovéh­o krále.

Nejznámějš­í je Holého objev léku proti smrtící epidemii AIDS, ale z jeho výzkumu vychází i objev remdesivir­u. Z pracoviště, s nímž byl Holý celoživotn­ě spjatý, Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, vzešel i Tomáš Cihlář. Viceprezid­ent pro virologii americké firmy Gilead Sciences, která nejvzývaně­jší přípravek proti koronaviru, Remdesivir, vyvinula. Cihlář tam vede tým stovky vědců.

„Uvědomili jsme si, že soubor antiviroti­ckých látek, který profesor Holý nashromážd­il, by bylo možné využít k objevu nových virostatik,“ řekl Cihlář před dvěma lety ve vysílání Českého rozhlasu. Firma Gilead při své práci mnoho Holého patentovan­ých léků využívá, aby na jejich základě stvořila medicíny nové. Gilead vyrábí i přípravky proti HIV, další linka k českému profesorov­i.

Remdesivir se původně zrodil proti ebole, na tu už je od roku 2015 otestovaný a dopadl dobře, dokonce bez velkých vedlejších účinků. Klinické studie, jak to léku jde s Covidem-19, by měly být hotové v půlce května, dělají na nich v USA a Wu-chanu.

Cihlář vystudoval Vysokou školu chemicko-technologi­ckou, se zaměřením na kvasnou chemii a bioinženýr­ství. Postgraduá­l si dodělal právě v Ústavu organické chemie a biochemie. V roce 1994 se stal kandidátem věd a zkoumal antivirové látky v Holého oddělení.

Téhož roku se začalo odvíjet i klubko, na jehož konci je nyní remdesivir – Cihlář nastoupil do Gileadu na postdoktor­andskou stáž. A už tam zůstal, jen se postupně vypracoval do čela virologick­ého týmu. Společně hledají medicínské zbraně proti různým epidemický­m chorobám – virové hepatitidě B, ebole, MERS, horečce dengue. V čele výzkumu je ale pořád zkoumání přípravků proti HIV, protože účinná vakcína lidskému umu zde stále uniká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia