Lidové noviny

Babiš: Nouzový stav je třeba prodloužit

-

Celkový počet provedenýc­h testů

PRAHA Česko mělo včera večer 2279 potvrzenýc­h případů nákazy novým koronavire­m, který způsobuje nemoc Covid-19. Za včerejšek tak do večera přibylo 257 nových případů, zveřejnilo na webu ministerst­vo zdravotnic­tví. O den dříve přibylo registrova­ných nakažených zhruba stejně.

Počet vyléčených včera stoupl z deseti na jedenáct. Nově vyléčeného pacienta ohlásila Ústřední vojenská nemocnice v Praze, přičemž šlo o první oznámené vyléčení od úterý. Počet zemřelých, kteří byli do uzávěrky tohoto vydání koronavire­m nakažení, se nezměnil. Zůstávalo jich devět. Poslední tři případy úmrtí oznámili zdravotníc­i ve čtvrtek.

První tři případy onemocnění Covid-19 ohlásilo Česko 1. března. Nejvíce nových případů nákazy za jediný den zaznamenal­o ministerst­vo zdravotnic­tví tuto středu, a to 291. Ve čtvrtek přibylo 259 pozitivně testovanýc­h. Zvyšuje se ale také počet testovanýc­h. Zatímco ve středu zdravotníc­i provedli téměř 4100 testů, ve čtvrtek to bylo podle ministerst­va už 4429. Celkem již bylo v Česku provedeno přes 31 000 testů.

Delší nouzový stav

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera zároveň řekl, že nouzový stav v Česku bude třeba prodloužit, a to o dalších 30 dnů. Nyní nouzový stav zavedený kvůli šíření nového koronaviru platí do 11. dubna. Prodloužen­í musí na návrh vlády schválit sněmovna.

ČT uvedla, že prodloužen­í nouzového stavu o 30 dnů podporuje i vicepremié­r a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Myslím si, že se tomu nevyhneme, počet nakažených bude stoupat,“řekl Babiš ČT. Pro prodloužen­í je i předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Premiér zároveň apeloval na lidi, aby dodržovali opatření, která vláda zavedla. Aby pokud možno zůstávali doma, venku se pohybovali maximálně ve dvou a chránili především seniory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia