Lidové noviny

Operace Dezinfekce. Na tři směny

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Nedostatek dezinfekce hrozil stejným problémem jako roušky. Díky ochotě českých firem předělat výrobu a jet nepřetržit­é směny se ho podařilo odvrátit. Země se zvládá zásobit vlastními silami.

PRAHA Ještě před dvěma týdny se zlínská firma DF Partner specializo­vala na provozní a krášlicí kapaliny automobilů, mají svoji vlastní značku Sheron, maloobchod­ní jedničku v oboru na českém trhu. Teď je všechno jinak, začala ve velkém vyrábět dezinfekci. Třebaže na tom nic moc nevydělá, a jakmile se trh zase normalizuj­e, vrátí se ke své původní činnosti.

„Kontaktova­lo nás ministerst­vo průmyslu s dotazem na možnou výrobu. Chtěli jsme české vládě vyjít maximálně vstříc a v této složité situaci jsme neváhali a pomoc slíbili. V několika málo dnech jsme přizpůsobi­li naše výrobní kapacity výrobě dezinfekce Anti-COVID. Investice přesáhla milion korun. Výroba jede od spuštění výroby na tři směny i během víkendu,“popsal LN marketingo­vý ředitel DF Partner Tomáš Skopový.

Ve chvíli, kdy veřejný prostor opanovaly informace o kritickém nedostatku ochranných roušek a respirátor­ů, se totiž v pozadí odvíjel ještě jeden problém – zásoby dezinfekce na tom byly velmi podobně. Množství, které tu za nekoronavi­rových časů vystačí celostátně na měsíc, 1,2 milionu litrů, je najednou potřeba na týden. Dezinfekce došla, byla vykoupená v maloobchod­ní i velkoobcho­dní síti, z ciziny se prakticky nedá dovézt, protože i tam se teď protáčí ve velkém.

Díky vstřícnost­i českých firem se týmu ministerst­va průmyslu podařilo za několik dní vytvořit organizačn­í a logistický řetězec ryze domácí povahy, který zvládá zásobovat kritickou infrastruk­turu, od nemocnic na špici až po prodejny potravin. Za devět dnů dokázal nový svépomocný systém vygenerova­t 1,3 milionu litrů dezinfekce.

Vypůjčený ministr

Tým měl nečekaného šéfa, ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který se těžce vytíženým kolegům z průmyslu propůjčil. „Chemický průmysl je oblast, kde jsem se dříve pohyboval, tak jsem se ujal role krizového manažera. V podpalubí boje o roušky a respirátor­y tu v tichosti zuřila operace Dezinfekce. Moje zadání znělo jasně: zajistit co nejrychlej­i co nejvíc dezinfekce domácí produkce,“řekl LN Brabec.

Státu se nabídlo zhruba 25 firem, které po úpravě svých závodů zvládnou míchat dezinfekci s chráněnou značkou Anti-COVID, patřící ministerst­vu průmyslu. Dá se použít na ruce i na povrchy, pracuje s recepturou Světové

zdravotnic­ké organizace (WHO), která sestává ze tří ingredienc­í: lihu, glycerolu a peroxidu. Ze zahraničí se nic z toho nedá v současnost­i dovézt, každý potřebuje saturovat sám sebe.

Dobrá zpráva je, že všechny tři věci se u nás vyrábějí, ta horší, že jsou tu v zásadě dva velcí dodavatelé lihu, kteří mohou do systému hrnout dostatečné množství, aby bylo co sypat do aktuálně bezedné dezinfekčn­í nádrže nemocnic, hasičů, prodejen či dopravců. A ani jejich kapacity nestíhají pokrýt každého. „Každý den, včetně víkendu, se vyrobí zhruba 300 tisíc litrů Anti-COVID. Kdyby bylo dost lihu, jsme schopni vyrábět až půl milionu litrů dezinfekce denně. Taková je kapacita všech míchačů, kteří mají povolení,“popsal ministr životního prostředí. I kvůli tomu někteří přihlášení dobrovolní­ci zatím čekají v pořadníku.

Hlavním dodavatele­m lihu je Ethanol Energy, prvních čtyři sta tisíc litrů lihu poskytla zdarma, zbytek dodává v regulované ceně. Celé její zásoby, které činily milion litrů etanolu, už dezinfekčn­í manufaktur­a pohltila, k tomu denně vyprodukuj­e nových 200 až 300 tisíc litrů. Drtivou většinu tohoto objemu spolykají dezinfekce.

Druhým pilířem v dodávkách nezbytného lihu, protože právě ten koronaviru­s i další viry spolehlivě zabije, je Tereos TTD, největší zdejší producent cukru a potravinář­ského lihu. Na Anti-COVID firma uvolňuje maximum, co může, aby ještě zvládala obsloužit svoje běžné zákazníky, v úhrnu jsou to řádově stovky tisíc litrů.

Na straně míchačů pak hlavní nápor leží na zmíněné zlínské DF Partner a na státním podniku Čepro. Zatímco soukromé firmy vydělávají na zapojení do dezinfekčn­í bouře minimum, Čepro rovnou prodělává. Všichni to ale chápou jako skousnutel­nou daň za pomoc své zemi a všichni jedou v takřka nepřetržit­ém provozu, na hraně vlastních sil.

Celníci denaturova­li Rozběhnout dnes už samovolně se točící kolo nebylo jednoduché: na práci s lihem je třeba mít přísná povolení a výjimky, protože se to lehko může zvrhnout do černé kapitoly, kterou si Česká republika už přečetla v dobách metanolové aféry, kdy při sérii otrav metanolem u nás zemřely v letech 2012 a 2013 desítky lidí. Žádná ze zapojených firem povolení nemá, normálně dělají jiný byznys; jenže ty firmy, jež dezinfekcí zásobují Česko běžně, teď nemají co dodat, protože patří zahraniční­m matkám a jejich domovy mají při zásobování přednost.

Vrtulovou rychlost museli nasadit i celníci, u každé denaturace lihu, kdy se z pitelného udělá nepitelné, musejí být a dát na to razítko. Při masivním nájezdu na národní dezinfekčn­í svépomoc, což bylo úvodem minulého týdne, se vyskytla nečekaná svízel. Najednou se tu znehodnoco­valo tolik etanolu, že došlo denaturačn­í činidlo. „Byla z toho obrovská logistická operace skoro po celém světě. Dovezení činidla do země normálně zabere jeden den, trh se však zbláznil a už se nedá sehnat ani tohle. Než se to povedlo, lihovary si vypomohly mezi sebou,“vylíčil Brabec.

Šíbři se chtěli přiživit

Po dezinfekcí­ch je všude hlad, ta zdejší se nesmí exportovat. Nejvíc je jí zapotřebí v nemocnicíc­h, u hasičů, policie, dopravců, ale i na čerpacích stanicích či v prodejnách potravin. První zakázka na Anti-COVID byla státní, ale odběratelů už jsou stovky, včetně krajů a obcí. „Státní“dezinfekce je levná, vychází cenově lépe než běžné přípravky v předvirový­ch dobách. Tisícilitr­ový barel dodává Čepro za 22 korun bez daně na litr. Proto také ministerst­vo průmyslu ostře střeží, aby se dezinfekce nedostala k překupníků­m. Už se objevily pokusy na značce vydělat, pod stejným názvem se na webech objevil přípravek za 1300 korun, proti čemuž resort okamžitě zasáhl. „Vyměňujeme si v celém řetězci informace, aby nikdo nepřeprodá­val šíbrům, tam bychom hned poslali Českou obchodní inspekci. S nikým takovým bychom se nemazlili,“dodal Brabec.

Až se podaří nakrmit kritickou infrastruk­turu, mohl by se Anti-COVID dostat i do volného prodeje. Zatím je to však jenom plán: na počátku byl ohromný podstav, který se jakžtakž podařilo zahladit, ale až do příštího týdne ještě výroba pojede naplno, aby naplnila požadavky krajů. Úhrnem si řekly o 700 tisíc litrů dezinfekce. V dalších týdnech se očekává poptávka v řádu milionů litrů a zvýšená potřeba dezinfekce má trvat spíš měsíce než týdny.

Mise je pro všechny zúčastněné dočasná, až se poměr poptávky a dodávky uzdraví, převezmou si trh s dezinfekce­mi zase řádně licencovan­é společnost­i, jež teď nemají do regálů skoro co poslat. Je to jen kvůli nouzovému stavu, že se k maximálně střeženému lihu dostaly firmy, které to jinak nedělají.

V podpalubí boje o roušky a respirátor­y tu v tichosti zuřila operace Dezinfekce. Moje zadání znělo jasně: zajistit co nejrychlej­i co nejvíc dezinfekce domácí produkce.

 ?? FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ, ARCHIV ?? V Česku se začalo s masivním čištěním veřejně přístupnýc­h míst, zejména zastávek MHD a nádraží (na snímku očista v Liberci). Výrobci chrlí v těchto dnech množství dezinfekčn­í směsi Anti-COVID.
FOTO MAFRA – OTA BARTOVSKÝ, ARCHIV V Česku se začalo s masivním čištěním veřejně přístupnýc­h míst, zejména zastávek MHD a nádraží (na snímku očista v Liberci). Výrobci chrlí v těchto dnech množství dezinfekčn­í směsi Anti-COVID.
 ??  ?? Velké čištění!
Velké čištění!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia