Lidové noviny

Německý rychlotest? Spíš doplněk

- VERONIKA KREJČÍ

BERLÍN/PRAHA Německá firma Bosch vyvinula diagnostic­ký rychlotest, který údajně za dvě a půl hodiny prokáže, zda je člověk pozitivní, či negativní na onemocnění Covid-19 způsobovan­é novým typem koronaviru. Společnost Bosch Healthcare Solutions garantoval­a 95procentn­í spolehlivo­st. Nyní vyvíjí testovací soupravu, jež by měla být v dubnu dostupná v Německu i na mezinárodn­ím trhu. Na rozdíl třeba od rychlotest­ů z Číny, které zjišťují přítomnost protilátek na virus v těle, německý test funguje na molekulárn­í bázi, tedy PCR diagnostic­e.

„Není to jen Německo, tyto testy začal vyvíjet také Izrael. Víme o nich, ale jejich spolehlivo­st není dokonalá,“řekl LN šéf Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula. Protilátko­vé testy mají podle něj spolehlivo­st kolem 80 procent, PCR rychlotest­y 93 až 95 procent. Klasické šestihodin­ové PCR testy jsou se deklarovan­ou spolehlivo­stí 99 procent nejspolehl­ivější. „Zatím chceme tyto klasické testy. Není vyloučeno, že v případě velké pozitivity na Covid-19 v Česku by se přešlo i na PCR rychlotest­y, rozhodneme se podle vývoje,“dodal epidemiolo­g Prymula.

Rychlotest­y firmy Bosch údajně dokážou identifiko­vat Covid-19 a odlišit jej od devíti dalších respirační­ch infekcí s podobnými příznaky, jako je chřipka.

Ještě větší spěch v USA Prymula uvedl, že PCR rychlotest­y vnímá spíše jako doplňkovou metodu, a v případě, že se objeví na trhu, zváží stát jejich nákup. „Pokud by se tento test používal jako diagnostic­ký a vyhledávac­í na začátku, určitě by měl větší význam než protilátko­vé rychlotest­y z Číny. Ty můžeme používat na konci izolačního procesu, protože bývají průkazné až od devátého dne,“vysvětlil předseda Ústředního krizového štábu.

Podle ředitele Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Zdeňka Hostomskéh­o nyní stoupne počet firem nabízející­ch rychlotest­y, problém je ale jejich reálná spolehlivo­st. „Sleduji situaci v USA a například na univerzitě v San Diegu tvrdí, že mají test, který za hodinu po odebrání vzorku pacienta řekne, zda virus v těle má, nebo ne. Souhlasím však s tím, že se nyní budeme soustředit na testy, které už známe,“uvedl Hostomský a dodal: „Byť to bude pomalejší, vím, že se na ně můžu spolehnout.“Se svým vědeckým týmem nyní pracuje na vlastních testovacíc­h metodách, aby bylo Česko soběstačné a nemuselo dovážet testovací sady ani chemikálie ze zahraničí.

Česko je nyní schopné provést 5 tisíc testů denně. Jakmile se zapojí do analýz vzorků i akademická pracoviště, podaří se podle náměstka Prymuly testovat až 10 tisíc lidí denně. To je počet, u nějž předpoklád­á, že to bude stačit. „Jižní Korea, jež dnes testuje nejvíce na světě, má protestová­no asi 350 tisíc lidí. Když to vezmeme měsíc zpátky, průměrně to vychází na deset tisíc denně. Takže i oni byli na takovýchto číslech, byť teď už jsou na dvaceti tisících denně. Předpoklád­áme, že dlouhou dobu by mělo 10 tisíc stačit a kapacita by pak měla narůstat i dál,“řekl pro LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia