Lidové noviny

Virus má i Johnson, vyzval k disciplíně

-

Ve Spojeném království prudce narostl počet obětí nemoci Covid-19 i bilance potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m, k nimž se nově řadí i místní premiér Boris Johnson. Na Twitteru uvedl, že má jen mírné příznaky uvedeného onemocnění a bude dál z domácí karantény stát v čele boje proti šíření infekce v zemi. Pozitivní test na koronaviru­s vyšel také ministru zdravotnic­tví Mattu Hancockovi. S královnou Alžbětou II. se podle Buckingham­ského paláce ministersk­ý předseda sešel naposledy před více než dvěma týdny, kdy ještě nebyl infekční.

Tehdy úřady v zemi evidovaly několik stovek nakažených koronavire­m a jen hrstku smrtelných případů Covid-19. Obě tyto statistiky mezitím začaly strmě stoupat a včera večer už vláda evidovala 14 579 pozitivně testovanýc­h lidí a 759 infikovaný­ch, kteří následně zemřeli. Tato čísla znamenají další rekordní nárůst za 24hodinové období, mrtvých přibylo 181, zatímco známých nakažených téměř 3000.

Mezi těmi je nově i šéf britské vlády. „Během posledních 24 hodin se u mě projevily mírné příznaky a test na koronaviru­s byl pozitivní,“oznámil Johnson na Twitteru. Uvedl, že je nyní v karanténě, dál ale povede vládní boj s koronavire­m, a to prostředni­ctvím videokonfe­rencí. „Společně to porazíme,“dodal premiér a připojil hashtag #StayHomeSa­veLives (Zůstaň doma, zachraň životy).

Na videu, které na Twitteru zveřejnil, ministersk­ý předseda dodal, že se u něj projevila zvýšená teplota a úporný kašel. Vyzval také Brity, aby dodržovali opatření, jež vláda zavedla v boji proti koronaviru. „Čím efektivněj­i budeme všichni tato opatření dodržovat, tím rychleji naše země tuto epidemii překoná,“uvedl. „Porazíme ji a porazíme ji společně,“dodal.

Následoval­a řada přání brzkého uzdravení od dalších vrcholných politiků včetně lídra hlavní britské opoziční strany Jeremyho Corbyna nebo indického premiéra Naréndry Módího. Vzkaz přišel i od hlavního brexitovéh­o vyjednavač­e EU Michela Barniera, který se nedávno koronavire­m nakazil také. „Přeji rychlé uzdravení premiéru Borisi Johnsonovi. Myslím na něj a vůbec na všechny rodiny ve Spojeném království a napříč Evropou a světem, které koronaviru­s zasáhl,“uvedl francouzsk­ý diplomat.

Podle mluvčího britské vlády bude Johnson pobývat v bytě na adrese Downing Street 11, tedy ve stejné budově, jako je hlavní pracoviště britských ministersk­ých předsedů, přičemž jídlo mu budou nechávat za dveřmi. V izolaci by měl zůstat sedm dní.

Další klíčové postavy v izolaci Krátce po Johnsonovi oznámil také britský ministr zdravotnic­tví Matt Hancock, že se nechal testovat a že také jeho test na koronaviru­s byl pozitivní. „Naštěstí jsou mé příznaky mírné a pracuji z domova, kde jsem v karanténě,“napsal ministr na Twitteru. Doma zůstane podle svých slov do příštího čtvrtka.

V izolaci je i hlavní poradce vlády pro zdravotnic­ké otázky Chris Whitty. Přítomnost koronaviru se u něj zatím zřejmě neprokázal­a. čtk

 ?? FOTO REUTERS ?? Epidemii porazíme, věří britský premiér. Nyní bude týden v izolaci.
LONDÝN
FOTO REUTERS Epidemii porazíme, věří britský premiér. Nyní bude týden v izolaci. LONDÝN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia