Lidové noviny

Merkelová: Buďte trpěliví

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Není to ani týden, co se v Německu výrazně zpřísnila opatření proti šíření koronaviro­vé nákazy. Mezi nejradikál­nější patří zákaz pobytu na veřejných prostranst­vích nebo omezení sociálních kontaktů. Po ani ne sedmi dnech ovšem sílí hlasy volající po tom, aby se německé veřejnosti alespoň naznačilo, kdy by mohly restrikce skončit a veřejný život se přiblížit stavu předtím, než začal i v Německu dramaticky narůstat počet nakažených.

Představit­elé spolkové vlády, kteří se minulý týden po dlouhé přetahovan­é dohodli na společném postupu s vládami v regionech, jsou proti. Nejhlasitě­ji kancléřka Angela Merkelová, když vyloučila, že by například na Velikonoce mohlo dojít ke zrušení některých opatření. „Teď není vhodná příležitos­t uvažovat o jejich uvolnění,“uvedla šéfka vlády ve čtvrtek večer. Odůvodnila to tím, že v současné situaci se v Německu počet lidí nakažených infekcí zdvojnásob­uje za čtyři až pět dní, což je stále ještě příliš prudký nárůst. Cílem prý musí být „natáhnout“zmíněnou lhůtu na minimálně deset dní. To proto, aby se dle Merkelové zabránilo přetížení zdravotnic­kého systému v zemi. „Chci požádat lidi v Německu o trpělivost,“prohlásila šéfka vlády.

„Bylo vždy jasné, že teprve v situaci, kdy uvidíme nějaké výsledky, o tom můžeme uvažovat,“dodala kancléřka na tiskové konferenci, jež se uskutečnil­a přes internet. Merkelová je totiž v dobrovolné domácí karanténě, neboť se setkala s lékařem nakaženým koronavire­m. Oba testy, jimž se dosud podrobila, byly negativní.

Diskuse o tom, jak dlouho má být veřejný život v Německu v úsporném režimu, se rozpoutala po středeční rozpravě ve Spolkovém sněmu. Poslanci tehdy schvaloval­i mnohamilia­rdový balíček na pomoc firmám zasaženým koronaviro­vou krizí. Schválili také časově omezené pravomoci pro spolkové orgány.

Nejdřív budou moci ven mladí a zdraví

Přesto ale i vláda v Berlíně zřejmě chce vyslat směrem k veřejnosti signál, že existuje světlo na konci tunelu. Například šéf úřadu vlády a blízký spolupraco­vník Merkelové ministr bez portfeje Helge Braun přislíbil, že přísná opatření, především pokud jde o zamezování sociálních kontaktů mezi lidmi, budou časem opuštěna. Až ta situace nastane, dojde k tomu prý postupně a nejdřív u lidí, kteří jsou mladí a zdraví. „Samozřejmě, příští fáze bude taková, že mladí lidé, kteří nepatří mezi rizikové skupiny, mohou vyjít na ulici,“prohlásil Braun v rozhovoru pro mládežnick­ou komunitní aplikaci Jodel. I on ovšem zdůraznil, že teprve příští dva dny ukážou, jestli kroky podniknuté německou vládou k potlačení šíření nákazy zaberou a přinesou očekávané výsledky.

Po jasné perspektiv­ě, kdy regulace v souvislost­i s koronavire­m skončí, volají i zástupci podnikatel­ského sektoru. Vláda by měla „nejpozději po Velikonocí­ch krok po kroku“umožnit firmám, aby mohly vykonávat svou činnost opět v plném rozsahu. Uvedl to šéf svazu středně velkých podniků Mario Ohoven v rozhovoru pro veřejnoprá­vní televizi ARD.

Profesor statistiky z Dortmundu Walter Krämer poukázal pro server Tagesschau.de na možné zdravotní následky, pokud je veřejný život na delší dobu omezen na minimum a ani běžné mezilidské kontakty se nemohou odehrávat obvyklým způsobem. V takovém případě prý narůstá riziko onemocnění cukrovkou a obezitou. Může také přibývat případů násilí na ženách nebo dětech kvůli tomu, že rodiny jsou po celé dny soustředěn­y na malém prostoru.

Přinesou Velikonoce zlom v počtu nakažených novým koronavire­m v Německu a zrušení některých omezení? Hlasy, aby vláda podobné signály vyslala, sílí. Dle kancléřky je na to ale ještě příliš brzy.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Checkpoint Charlie. Berlínské turistické lákadlo z období studené války je nyní opuštěné a tak to nejspíš i nějaký čas zůstane.
FOTO ČTK/AP Checkpoint Charlie. Berlínské turistické lákadlo z období studené války je nyní opuštěné a tak to nejspíš i nějaký čas zůstane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia