Lidové noviny

Metanol, násilí i „tráva“

-

V Itálii zemřelo nejvíce lidí od začátku epidemie

Počet obětí koronaviru v Itálii včera vzrostl o 919 na celkových 9134. Je to nejvyšší denní nárůst úmrtí na nemoc Covid-19 v Itálii od vypuknutí epidemie v zemi před pěti týdny. Celkem se v zemi potvrdilo téměř 86 500 případů nákazy, což je nejvíce ve světě po USA. Informoval­a o tom agentura Reuters s odvoláním na italskou civilní ochranu. Od čtvrtka přibylo v Itálii téměř 6000 nových případů nákazy. Počet obětí z řad nakažených koronavire­m je v Itálii nejvyšší na světě.

Íránci pijí kvůli koronaviru metanol, 300 jich zemřelo

V Íránu zemřelo po požití metanolu 300 lidí a kolem 1000 lidí se jím přiotrávil­o. Oznámila to íránská média a jako příklad uvedla pětiletého chlapce, jemuž rodiče podali metanol ve snaze ochránit ho před koronavire­m. Chlapec oslepl a leží na jednotce intenzivní péče.

Fáma o ochranném účinku alkoholu se na sociálních sítích v Íránu odvíjí od bulvární zprávy, podle níž se britský učitel a další lidé nakažení koronavire­m sami vyléčili konzumací whisky a medu. Mnoho Íránců nabylo dojmu, že vysokoproc­entní alkohol dokáže virus v těle zničit.

Stejně jako v jiných muslimskýc­h zemích je v Íránu konzumace alkoholu zakázána. Lidé se tam často dostanou jenom k podomácku vyrobeným náhražkám.

Migranti opouštějí turecko-řecké hranice Migranti, kteří týdny tábořili u turecko-řecké hranice a pokoušeli se dostat do Evropské unie, se nyní s pomocí tureckých úřadů stěhují zpět do uprchlický­ch zařízení ve vnitrozemí. Informoval­a o tom agentura Anadolu. Kvůli koronaviro­vé krizi se migranti vzdali naděje, že se jim podaří do Evropy dostat, protože ostraha hranice se na řecké straně ještě více zpřísnila. Nyní je čeká v Turecku dvoutýdenn­í karanténa.

Ve Francii přibylo případů domácího násilí

Kvůli celostátní karanténě ve Francii výrazně přibylo případů domácího násilí. Ministr vnitra Christophe Castaner stanici France 2 řekl, že za týden vzrostl počet hlášených případů zhruba o třetinu.

Ve snaze posílit boj proti domácímu násilí podle ministra Castanera vzniká nový systém, do kterého se zapojí lékárny po celé Francii. Právě v nich mohou oběti domácího násilí požádat o pomoc. „V lékárně, kam se žena vydá bez manžela, který ji bije, na to bude moci upozornit,“řekl ministr. Lékárníci by měli následně upozornit policisty či četníky.

Podobný systém už dříve zavedli ve Španělsku. Ženy, jež chtějí požádat o pomoc, ale které do lékárny doprovází jejich násilnický partner, mohou použít tajné heslo a požádat o roušku číslo 19. Tajný kód by podle Castanera chtěla zavést i Francie.

USA: pandemie způsobila boom prodeje marihuany Pokud v Americe pandemie koronaviru něco nedokáže zničit, pak jsou to obchody s marihuanou, shoduje se několik amerických serverů. Prodej drogy, ve většině amerických států legální, trhá rekordy, v některých regionech se zvýšil až o pětinu. Zákazníky jsou vyděšení konzumenti, které čekají možná až měsíce v domácí izolaci.

Marihuanov­í podnikatel­é najímají nové pracovní síly, propouštěn­é z odvětví postiženýc­h epidemií, napsal server Politico. Akcie firem produkujíc­ích a prodávajíc­ích drogu strmě stoupají, ve srovnání se situací před pandemií i dvojnásobn­ě. To vše v situaci, kdy jiné burzovní tituly zaznamenáv­ají propad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia