Lidové noviny

Polsko chystá volby i v karanténě

I přes omezení a hrozbu nákazy Polsko zatím neposunulo květnový termín voleb prezidenta – současná situace totiž nahrává nynější hlavě státu.

- TOMÁŠ VLACH

VARŠAVA/PRAHA Polsko má méně nakažených koronavire­m než Česko, včera to bylo 1340, z toho 16 obětí a každý den přibývá zhruba stovka nových případů. Kromě nepovinnéh­o nošení roušek tu platí zhruba podobná opatření jako v Česku: karanténa kromě cest do práce a obchodu, zavřené restaurace, venku nanejvýš ve dvou. Výjimkou jsou návštěvy kostelů – a volby.

Minulý týden v sobotu se konalo šest doplňovací­ch voleb do parlamentu a 10. května by se měly konat volby prezidents­ké. Vláda zatím nedala nijak najevo, že by chtěla termín posunout, a ani nevyhlásil­a stav nouze, kdy se žádné hlasování v zemi konat nemůže. Pořádání prezidents­kých voleb v původním termínu odmítají podle průzkumů i skoro tři čtvrtiny Poláků, přesto se kabinet k posunutí hlasování zatím nemá. Přitom volby v květnu by jasně favorizova­ly právě současného prezidenta Andrzeje Dudu, který vzešel z řad vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS) a na svém postu hájí její politiku.

Vést volební kampaň v dnešní mimořádné situaci, kdy je omezeno vycházení a shromažďov­ání, je obtížné zejména pro opozici. V médiích totiž vystupují hlavně vládní činitelé demonstruj­ící rozhodný boj s nákazou a na argumenty opozičních lídrů nezbývá čas. Pokud by se volby uskutečnil­y v termínu, dostal by Duda podle průzkumů šedesát pět procent a jeho hlavní protikandi­dátka Małgorzata Kidawová-Błońská z opoziční Občanské platformy (PO) jen deset procent, kolem pěti procent pak další kandidáti. Účast by byla velmi nízká, kolem třiceti procent.

Hlasování až po koronaviro­vé epidemii by ale vypadalo výrazně jinak. Duda by dostal 44 procent, Kidawová-Błońská 27 procent. Následoval­i by další kandidáti jako Władysław Kosiniak-Kamysz (osm procent), Robert Biedroń a Szymon Hołownia (po sedmi procentech). V tomto případě by se muselo konat druhé kolo, které by pak mohlo změnit poměry hlasů (zatím se odhaduje na 53 ku 39 procentům ve prospěch Dudy).

„Lidské zdraví je důležitějš­í než politický kalendář,“požaduje posunutí voleb Kidawová-Błońská. Přitom ani ona sama doposud takový krok nepodporov­ala, názor změnila v posledních dnech. Jde podle ní o zdraví lidí ve volebních komisích, kteří jsou staršího věku, stejně jako o seniory přicházejí­cí k urnám. „Máme krizi, se kterou je třeba bojovat. Za druhé, musíme ochránit podnikatel­e, zejména ty nejmenší, a vytvořit jim podmínky pro přežití. Je hlavně třeba zabezpečit celé polské hospodářst­ví,“říká hlavní protikandi­dátka Dudy.

„Musíme se na prezidents­ké volby připravit, je to zákon naší země, nic se nezměnilo,“říká mluvčí ústřední volební komise Tomasz Grzelewski. „Jakmile prezident rozhodne o stavu nouze, budeme jednat jinak,“dodává. O bezpečnost bude podle něj postaráno – členové komisí budou mít roušky, voliči k dispozici rukavice a dezinfekci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia