Lidové noviny

Ten, který opravuje Trumpa

- MARTIN HAMPEJS

Muž, kterému Amerika věří. Vědecký poradce Bílého domu Anthony Fauci radí prezidentů­m již od 80. let, a tak je nyní neustále vidět. K boji s koronavire­m mu ale přibyla ještě jedna práce – opravovat Donalda Trumpa.

WASHINGTON/PRAHA V době, kdy USA překonaly Čínu v počtu nakažených koronavire­m, jsou na televizníc­h obrazovkác­h prakticky neustále vidět dvě tváře. Jedna patří americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi a druhá jeho vědeckému poradci Anthonymu Faucimu.

Devětasedm­desátiletý imunolog působí již od roku 1984 jako ředitel Národního institutu alergie a infekčních onemocnění, spadajícíh­o pod americké ministerst­vo zdravotnic­tví. Radil už šesti prezidentů­m Spojených států.

Absolvoval Weill Medical College v New Yorku jako nejlepší v ročníku a v roce 1968 nastoupil do Národního zdravotníh­o institutu, aby splnil povinnost práce pro stát během války ve Vietnamu. Nakonec ale v jeho strukturác­h zůstal dodnes.

„Děda Ameriky“rozhodně není nováček v boji s epidemiemi. Více než 30 let svého života strávil výzkumem nemocí a radil už prezidentu Ronaldu Reaganovi, jehož administra­tivu nejvíce trápila epidemie HIV/AIDS. V roce 2001 pomáhal veřejnosti pochopit problémy spojené s antraxem a bioteroris­mem a o dva roky později pak před kamerami vysvětlova­l epidemii SARS. Za pomoc USA dostal v roce 2008 od prezidenta George Bushe mladšího nejvyšší civilní vyznamenán­í – Medaili svobody.

Fauci následně pomáhal i administra­tivě Baracka Obamy, a to v boji s virem eboly. Dnes je imunolog kvůli krizi spojené s koronavire­m v televizi prakticky každý den, a aby rozšířil povědomí o nemoci Covid-19, dělá rozhovory i s komiky či sportovci. Naposledy se takto přes Instagram spojil s basketbali­stou Stephenem Currym, aby společně řekli lidem, aby nechodili ven, pokud nemusí. Denně prý Fauci spí pět hodin a každé ráno si dopřává procházku rychlochůz­í nebo jde běhat.

S hlavou v dlaních

V poslední době však není Fauciho prací jen vysvětlova­t národu problémy spojené s epidemiemi, ale musí i opravovat tvrzení amerického prezidenta, jak upozornil deník The New York Times. Televize CNN, MSNBC, ABC a CBS dokonce postupně přestávají přenášet celé tiskové konference prezidenta, protože často protiřečí tomu, co říkají experti.

„Nemůžu skočit před mikrofon a odstrčit jej,“uvedl Fauci v rozhovoru pro televizi CBS. „Říkám si: ‚O. k., tak to řekl. Příště to řekne správně.‘,“vysvětlil svůj postoj vědecký poradce, který na jednom z tiskových brífinků skončil s hlavou v dlaních, zatímco prezident hovořil. Musel pak médiím vysvětlova­t, že mezi ním a Trumpem rozhodně není žádná zášť. Objevují se ale i první náznaky toho, že by Fauci mohl z televizníc­h obrazovek zmizet, aby prezidento­vi ustoupil.

Fauciho například začali kritizovat komentátoř­i Fox News, televize nakloněné Trumpovým republikán­ům. „Prezident má pravdu, Fauci se mýlil,“prohlašova­l moderátor Lou Dobbs ohledně Trumpem doporučený­ch léků.

Podle deníku The Washington Post se také na sociálních sítích začal šířit e-mail od Fauciho z roku 2016 adresovaný Hillary Clintonové, v němž vědec píše, že „obdivuje její elán“. Podle poradcovýc­h kritiků je to jednoznačn­ý příklad toho, že jeho cílem není ochránit zdraví lidí, ale zavést opatření, která poškodí ekonomiku a tím i Donalda Trumpa.

 ?? FOTO REUTERS ?? „Děda Ameriky“. Prezident Spojených států Donald Trump na pravidelné tiskové konferenci ke koronaviru míjí svého vědeckého poradce Anthonyho Fauciho. Tento imunolog už radil šesti lídrům Bílého domu.
FOTO REUTERS „Děda Ameriky“. Prezident Spojených států Donald Trump na pravidelné tiskové konferenci ke koronaviru míjí svého vědeckého poradce Anthonyho Fauciho. Tento imunolog už radil šesti lídrům Bílého domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia