Lidové noviny

USA překonaly Čínu, nejsou ventilátor­y

-

WASHINGTON Spojené státy se staly zemí s největším počtem nakažených koronavire­m, s aktuálními více než 100 tisíci případy tak překonaly dosud nejpostiže­nější Čínu. USA se kvůli prudkému nárůstu infikovaný­ch potýkají s nedostatke­m plicních ventilátor­ů, stát New York proto experiment­álně zkouší sdílení jednoho přístroje dvěma pacienty. Americký prezident Donald Trump na Twitteru ohlásil velký nákup ventilátor­ů, čísla ale neupřesnil.

V USA dosud infekci podlehlo přes 1500 lidí. Jen ve státě New York, který je jedním z epicenter nákazy koronavire­m v USA, od čtvrtka přibylo skoro 7000 případů infekce na aktuálních asi 45 tisíc infikovaný­ch, z nichž už přes 500 zemřelo. Guvernér tohoto státu Andrew Cuomo rovněž uvedl, že růst hospitaliz­ovaných mírně zpomalil. Nyní se jejich počet zdvojnásob­uje každé čtyři dny místo tří před týdnem. Vrchol potřeby lůžek pak očekává za tři týdny, proto mají vzniknout další čtyři provizorní nemocnice.

Situace v New Yorku je podle AP značně vyhrocená, neboť personál zde musí pracovat i v případě, že jejich test na přítomnost viru je pozitivní a jsou zatím bez příznaků. Kritický je nedostatek ochranných pomůcek a také ventilátor­ů, které jsou klíčové pro přežití těžce nemocných pacientů.

„Nechte je žít“

Trump včera ostře kritizoval americkou korporaci General Motors za to, že nedodržela slib dodávky těchto zařízení. Chce, aby okamžitě začala s jejich výrobou v továrnách, které uzavřela. Trump proto nařídil ministerst­vu zdravotnic­tví, aby s využitím zákona o obranné výrobě přinutilo koncern plicní ventilátor­y pro USA vyrábět.

Kvůli jejich nedostatku lékaři v New Yorku přistoupil­i k experiment­álnímu sdílení ventilátor­ů dvěma pacienty. Zkoušet také brzy začnou metodu boje s koronavire­m, jež spočívá ve využívání krevní plazmy uzdravenýc­h pacientů pro léčbu nakažených. Krevní plazma uzdravenýc­h totiž obsahuje účinné protilátky, které mohou pomoci pacientům v počátečníc­h fázích choroby.

Trump se i přes dramaticko­u situaci v USA vyslovil pro uvolnění restrikcí uvalených kvůli koronaviru. V rozhovoru s televizí Fox News uvedl, že například v zemědělský­ch oblastech amerického středozápa­du „můžeme začít otevírat regiony a nechat je žít, než se otevře celá země“. Tento názor ale sklidil kritiku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia