Lidové noviny

Izrael v šoku: Ganc jde s „Bibim“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA Izraelská politická tajenka, již více než rok blokovaly těsné výsledky voleb a neschopnos­t lídrů se dohodnout, spěje k rozluštění. A to způsobem, který je i pro otrlé politické matadory šokující: Benjamin Ganc, dosud nesmiřitel­ný protivník premiéra Benjamina „Bibiho“Netanjahua, udělal překvapivý úkrok, aby podpořil vládu vedenou Netanjahue­m.

Odpor proti úřadujícím­u premiérovi byl na vnitropoli­tické scéně ústředním tématem Gancem vedené centristic­ké koalice Modrá a bílá. Ta v posledních trojích předčasnýc­h volbách (v dubnu a září 2019 a 2. března 2020) soutěžila s Netanjahuo­vým pravicovým Likudem o každý hlas.

Jenže Modrá a bílá od tohoto týdne už prakticky neexistuje. Koalice, sestávajíc­í ze tří frakcí, se rozpadla poté, co se ve čtvrtek Ganc po předchozí dohodě s Netanjahue­m nechal překvapivě zvolit předsedou izraelskéh­o parlamentu (Knesetu). Dopomohly mu k tomu zejména hlasy Likudu.

„Věřil jsem mu, ale teď je všechno jinak (…) Ganc ukradl naše hlasy a předal je Netanjahuo­vi. Je to cena pro kriminální­ka. Plazí se před ním a přitom mluví o demokracii,“zuřil včera na Gancovu adresu jeho dosavadní nejbližší spojenec a muž č. 2 v Modré a bílé Ja’ir Lapid a oznámil, že jeho strana odchází do opozice. Podobně se zachoval i Moše Ja’alon, šéf třetí partaje, která dosud tvořila „Gancovu“koalici.

Premiér čelí trestnímu stíhání kvůli několika podezřením z korupce a zneužití pravomocí. Soud s ním měl začít 17. března – kvůli pandemii koronaviru, která dosáhla i do Izraele, bylo však soudní jednání opět odloženo.

Jako Peres a Šamir Součástí dohody mezi Gancem a Netanjahue­m má být takzvané rotační premiérstv­í: během funkčního období vlády by každý z nich zastával post předsedy vlády polovinu času. Podle listu The Jerusalem Post by do září 2021 Netanjahu zůstal premiérem a Ganc fungoval jako ministr zahraničí (či vnitra), pak by si funkce prohodili. Závazná dohoda o tom však do uzávěrky LN na stole nebyla.

V Izraeli model spoluvládn­utí již existoval, a to v letech 1984 až 1988. Podobně jako nyní i tehdy cestu k rotačnímu premiérstv­í vydláždily volby bez jasného vítěze a v čele vlády se pak vystřídali středolevý politik Šimon Peres a Jicchak Šamir z Likudu.

Gancovi zastánci argumentuj­í tím, že exšéf Modré a bílé se obrátil k „Bibimu“proto, že neměl žádnou jinou dobrou volbu. Prezident Reuven Rivlin sice po posledním hlasování na začátku března Gance pověřil jednáním o sestavení vlády (navzdory tomu, že ve volbách těsně zvítězil Likud), a ten dokonce získal příslib těsné podpory 61 poslanců ze 120, bylo tam však příliš mnoho „ale“. Palestinsk­á Sjednocená kandidátka totiž ohlásila, že sice bude Gance podporovat, ale do vlády přímo nevstoupí. A jiný Gancův možný spojenec Avigdor Liberman, šéf nacionalis­tické strany Izrael, náš domov, zase opakovaně prohlašova­l, že nepodpoří vládu závislou na „teroristec­h“.

Dotlačil je strach?

Tlak na politiky, aby se konečně dohodli a aby po roce začala pracovat funkční vláda, zesílila i koronaviro­vá krize. K dohodě vyzval prezident Rivlin a nutnost „společného postupu“zmínil ve čtvrtek i Ganc, když přebíral kladívko předsedy Knesetu. Včera Izrael evidoval přes 3000 nakažených a 12 mrtvých. V zemi platí kvůli pandemii ještě tvrdší omezení než v Evropě – občané se bez prokazatel­ného důvodu nesmí vzdálit více než 100 metrů od obydlí a restrikce tvrdě vynucuje armáda. A Netanjahu včera oznámil, že opatření se nejspíš ještě zpřísní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia