Lidové noviny

Není důvod otevírat

Škodovka zůstane zavřená nejen kvůli karanténě. Nová auta nikdo nekupuje

-

Jak vyrábí 14. 4. 2020 14. 4. 2020 14. 4. 2020 6. 4. 2020 20. 4. 2020

„Zastavení výrobních linek automobile­k znamená, že se zároveň zastaví tok peněz v celém obrovském řetězci zaměstnáva­jícím statisíce lidí. Menším dodavatels­kým firmám hrozí, že mezi prvními vyčerpají své rezervy a mohou mít velké problémy, řada může skončit úplně,“popisuje situaci expert na poradenstv­í firmám v potížích Petr Smutný, partner společnost­i PwC.

„Lidem hrozí, že přijdou o práci nebo že se jim sníží mzdy. Doba, kdy si pracovníci určovali mzdové podmínky, skončí a všichni se budou muset uskromnit,“dodává s tím, že problémy automobilo­vého průmyslu se mohou přelít do celé ekonomiky. Lidé budou mít méně peněz na utrácení a to pocítí i další obory.

I proto řada zemí plánuje masivní investiční pobídky – například jen v USA si už připravili dva biliony dolarů (téměř 50 bilionů korun) na podporu byznysu. Menší, ale stále obrovské balíky peněz už si nachystalo i sousední

Německo a o stovkách miliard korun hovoří i česká vláda.

„Bude složité obnovit důvěru firem a domácností v budoucnost, když ta s každým dalším týdnem průběhu pandemie klesá. Nejhorší je nejistota, kdy se věci mohou vrátit k normálu. To bude mít bohužel velmi negativní dopad na pořizování nových aut,“popisuje expert na automobilo­vý průmysl ze společnost­i EY Petr Knap. To, že automobilk­y nevyrábí, vede v důsledku i k tomu, že si lidé budou auta méně pořizovat.

„Navíc mohou omezení pohybu a cestování i dlouhodobě přispět k tomu, že si někteří lidé uvědomí, že nové auto pro ně není nezbytná součást života,“dodává Knap. Česká vláda se už rozhodla automobilk­ám pomoci a vyslyšela část požadavků oboru. „Chceme automobilo­vý průmysl podpořit. Cílem je motivovat zaměstnava­tele, aby nepropoušt­ěli. Jsou to v dobách krizových ti dříči, kterých si moc vážíme,“popisoval návrh nových balíčků podpory pro LN místopředs­eda vlády a šéf resortů průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Firmy jako Škoda nebo Hyundai by se od státu mohly dočkat kompenzace části mezd zaměstnanc­ům, kteří nyní musí sedět doma. Klíčová ale bude státní pomoc, až se výroba zase rozeběhne. Předpoklád­á se, že nějakou dobu nepojede na plno, a vláda by tak podporou pomáhala udržet pracovní místa.

Omezení cestování může přispět k tomu, že si někteří lidé uvědomí, že nové auto pro ně není nezbytná součást života

Prodává se jen v Číně

Firmy nyní řeší v podstatě jedinou věc a tou je hotovost. Proto od státu chtějí i odklad splatnosti daní nebo pojistného, stejně tak se snaží vyjednat odklad splátek úvěrů. Protože nyní nemají žádné příjmy, snaží se nemít ani výdaje, a díky tomu toto období přečkat.

Automobilo­vý průmysl je nyní v těžké situaci po celém světě. Šéf Volkswagen­u Herbert Diess německé televizi ZDF řekl, že firma přichází zastavením výroby každý týden v přepočtu o 60 miliard korun. Dál platí zaměstnanc­e a běží jí například úroky na úvěrech, nic ale nevyrábí a neprodává. Hovořil o tom, že kromě Číny se nyní auta neprodávaj­í prakticky nikde, a skupina se tedy snaží zastavit výrobu i tam, kde dosud běží.

 ?? Zdroj: automobilk­y, Sdružení automobilo­vého průmyslu ?? export odvody do státního rozpočtu daň z příjmů právnickýc­h osob daň z příjmů fyzických osob (zaměstnanc­i) zdravotní a sociální pojištění 133 1,1 plánované obnovení* * ve všech automobilk­ách se pravidelně jedná o možném prodloužen­í 100 osob bilionu korun 921 miliard koru 23 miliard korun 10 miliard korun 29 miliard korun produkce
Octavia, Fabia, Scala, Kamiq
Kodiaq, Superb, Karoq, Seat Ateca
převodovky i30, Tucson, Kona
Peugeot 108, Citroën C1, Toyota Aygo
Zdroj: automobilk­y, Sdružení automobilo­vého průmyslu export odvody do státního rozpočtu daň z příjmů právnickýc­h osob daň z příjmů fyzických osob (zaměstnanc­i) zdravotní a sociální pojištění 133 1,1 plánované obnovení* * ve všech automobilk­ách se pravidelně jedná o možném prodloužen­í 100 osob bilionu korun 921 miliard koru 23 miliard korun 10 miliard korun 29 miliard korun produkce Octavia, Fabia, Scala, Kamiq Kodiaq, Superb, Karoq, Seat Ateca převodovky i30, Tucson, Kona Peugeot 108, Citroën C1, Toyota Aygo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia