Lidové noviny

Elektřina zlevňuje. Ale všichni si nepolepší

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Jak se omezil provoz továren, je náhle na trhu nadbytek eletřiny. To však neznamená, že z toho budou těžit všechny domácnosti. Důvodem jsou minulé roky, kdy elektřina zdražovala, a proto i dodavatelé raději nakupovali dopředu – tedy z dnešního pohledu za vyšší ceny.

Je tu ale skupina domácností, která na stávajícíc­h cenách vydělává už nyní. Část prodejců elektřiny nabízí tarify navázané na denní trh, ty jsou teď i podle srovnávačů nejvýhodně­jší. Když je kvůli přebytkům silová elektřina oproti dřívějšku za polovic, po započtení nákladů na distribuci to přináší zhruba čtvrtinou úsporu proti běžným cenám.

Oslovení obchodníci zatím nepředpokl­ádají, že by se stávající situace výrazně promítla i do běžných cen, tedy takových, které nejsou navázané na aktuální vývoj na burze. Důvod je stejný jako příčina toho, proč nyní cena elektřiny padá. Obchodníci nakupují i několik let dopředu a na poslední chvíli, tedy za stávající ceny, dokupují jen malou část.

„Cena elektřiny pro domácnosti se tvoří z průběhu vývoje na burze minimálně za uplynulých devět měsíců,“vysvětluje mluvčí společnost­i Centropol Aleš Pospíšil. „Dodavatelé elektřiny mají uzavřeny dlouhodobé kontrakty a nejsou schopni pružně reagovat na každý výkyv na trhu,“dodává ekonom Štěpán Křeček z BH Securities.

Nakoupeno s předstihem Například společnost ČEZ má na letošní rok drtivou většinu výroby prodanou za cenu kolem 47 eur za megawattho­dinu, tedy zhruba dvojnásobe­k toho, za kolik se dá aktuálně proud koupit.

Zlevňovat tedy budou jen dodavatelé, kteří budou chtít získat nové zákazníky a pro ně budou nakupovat za stávající ceny. Do toho se ale zatím nikdo nehrne. Důvodem je vývoj poslední dekády. Ceny elektřiny dlouhodobě klesaly a nejvíce vydělávali obchodníci, kteří nakupovali na poslední chvíli. Jenže když před rokem začala elektřina zdražovat, byli právě tito v největších problémech. Dodavatelé proto v poslední době přešli na konzervati­vní přístup, kdy systematic­ky přikupují elektřinu postupně, aby se do podobných problémů už nedostali.

Ve všední den jako o víkendu Teď ale mají největší potíže s firemními zákazníky. Velké firmy zastavily výrobu a s nimi i jejich dodavatelé. To srazilo spotřebu energií. Jenže ty mají obchodníci nakoupené dopředu a v podstatě se zavázali, že ji za dohodnutou cenu odeberou. „Pro obchodníky, kteří měli komoditu zajištěnou za vyšší ceny a nyní budou muset přebytky prodávat za nižší ceny, je to velký problém,“říká Jan Palaščák ze společnost­i Amper Holding. Očekává, že část z nich bude muset skončit, jejich aktivity převezme někdo silnější. Pro české domácnosti by to znamenalo, že se sníží konkurence na trhu.

Cenu elektřiny snižují i emisní povolenky. Podniky jich nyní pro svou činnost potřebují méně, na trhu jich je nadbytek a uhelné elektrárny si je pořídí levněji. A proto mohou také levněji prodávat na trhu.

Současná situace zamávala nejen s cenami, které klesají prakticky napříč Evropou, nejvíce pak v Německu, ale i Česku, ale i s tím, jak se spotřeba během dne vyvíjí. Například na datech z Francie je znát, že se posunul ranní nástup spotřeby. Důvod? Lidé vstávají později a to se projeví na čase, kdy se zapínají konvice na kávu, plotýnky a toustovače. A pracovní dny dnes z pohledu energetiků více připomínaj­í víkendy – větší roli hraje spotřeba domácností, menší byznysu.

Jen minulý týden klesla ve Francii spotřeba o 22 procent, v Itálii o 16 ve srovnání s pětiletým průměrem. V Česku jde zatím o pokles o jednotky procent, takový vykazuje například i Spojené království nebo Německo. V těchto zemích jsou ale přijatá opatření relativně nová a jejich dopady se v plné síle teprve projeví.

Velké firmy zastavily výrobu a s nimi i jejich dodavatelé. To srazilo spotřebu energií. Jenže ty mají obchodníci nakoupené dopředu a v podstatě se zavázali, že ji za dohodnutou cenu odeberou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia