Lidové noviny

Lídry EU rozhádaly dluhopisy

-

BRUSEL Političtí vůdci evropských zemí jsou rozdělení v pohledu na to, jakou sílu mají mít opatření určená na pomoc ekonomikám poškozeným koronaviro­vou krizí. Během čtvrtečníh­o videosummi­tu se nedokázali shodnout na tom, zda poskytovat zasaženým zemím úvěry ze záchrannéh­o fondu, či vydávat speciální „koronové“dluhopisy. Zatímco Itálie a další jihoevrops­ké země usilují o co nejštědřej­ší podporu ze společných peněz, tradičně šetrné země v čele s Německem nechtějí, aby kvůli stimulům bobtnal veřejný dluh.

Videokonfe­rence, která měla podle představ šéfa Evropské rady Charlese Michela ukázat jednotu unijních lídrů v těžké době, se kvůli sporům o ekonomické stimuly protáhla na téměř trojnásobe­k plánovanýc­h dvou hodin.

Italský premiér Giuseppe Conte odmítl podpořit původní návrh závěrečnéh­o prohlášení a chtěl do textu prosadit zmínku o společných dluhopisec­h eurozóny, které by sloužily k financován­í boje proti šířící se pandemii a jejím následkům. „Musíme zareagovat inovativní­mi finančními nástroji,“řekl premiér koronavire­m nejpostiže­nější evropské země. Během videokonfe­rence však se svým požadavkem neuspěl.

K emisi koronaviro­vých dluhopisů vyzvali Michela už ve středu lídři devíti zemí platících eurem, mezi nimiž byla vedle Itálie i Francie, Španělsko či Belgie. Nástroj by podle nich měl mít dostatečný objem a poskytovat dostatečně dlouhodobé financován­í jak pro současné potřeby zdravotnic­tví, tak pro oživení ekonomik v době po krizi.

Fiskálně odpovědné země jako Německo či Nizozemsko se však postavily proti. „Řekli jsme, že ze strany Německa a dalších zemí toto není pohled, který bychom sdíleli,“prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová po jednání.

Společný postup po krizi

Lídři se během něj dokázali shodnout na dalších oblastech společné reakce na pandemii, jako je solidarita při sdílení ochranných prostředků, urychlení provozu na kontrolova­ných hranicích či rychlejší návraty občanů EU z mimounijní­ch zemí. Vyzvali také Brusel, aby připravil strategii pro dobu po krizi, aby od přijatých omezení členské země ustupovaly koordinova­něji, než je zaváděly. V ekonomické části však bez ohledu na virtuální podobu summitu i okolnosti krize ožily tradiční fiskální spory mezi severními a jižními státy eurozóny.

Merkelová po jednání podotkla, že by pomoc ze společných peněz nejraději viděla prostředni­ctvím záchrannéh­o fondu ESM. Šéf euroskupin­y Mario Centeno tento týden po jednání ministrů financí řekl, že by fond mohl poskytnout zemím úvěry až do výše dvou procent hrubého domácího produktu.

Ani na této možnosti se však lídři zcela neshodli a pověřili ministry financí, aby do dvou týdnů přišli s novými návrhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia