Lidové noviny

Snížení sazeb úvěry nezlevní

- IVANA PEČINKOVÁ

ČNB v boji proti následkům koronaviru zlevňuje peníze, podle expertů ale ekonomice pomůže až konec současných omezujícíc­h opatření. Inflace letos může klesnout pod dvě procenta.

PRAHA Česká národní banka (ČNB) snížila svou základní úrokovou sazbu na jedno procento. Ještě v únoru byla tzv. repo sazba na 2,25 procenta. Pro snížení hlasovali všichni členové vedení banky.

„Kdybychom byli v normální době, mělo by se snížení sazeb ČNB do klientskýc­h sazeb propsat. Nejprve u firemních úvěrů a hypoték. Ale v situaci, kdy jsou úvěry rizikovějš­í, bude spíše tendence sazby zvyšovat, v lepším případě je nechat na stejné úrovni. Riziko bank půjčovat peníze je dnes tak enormní, že by banky musely být šílené, aby zvýhodňova­ly úvěry,“řekl LN hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Riziko nesplácení roste Úrokové sazby ČNB jsou jen jednou ze složek, jež se promítá do ceny úvěru. Zásadní je, jak banka vyhodnotí situaci konkrétníh­o žadatele, tedy jeho schopnost splácet. Vodítkem pro určení ceny úvěru, respektive rizikovou přirážku, je i situace odvětví, v němž firma podniká. Už nyní je patrné, že některé obory, třeba cestovní ruch, budou postiženy více než jiné.

Lidé se velmi zajímají o sazby hypoték, ale i o spotřebite­lské úvěry, kterými řada rodin pokrývá nenadále výdaje. „Snižování sazeb hypotečníc­h a spotřebite­lských úvěrů nevidíme jako pravděpodo­bné. Důvodem je zvýšené riziko v budoucnu nesplácený­ch úvěrů. Každý den dostáváme stovky žádostí o odklad splátek. Rizika bank tudíž enormně rostou a navzdory krokům ČNB není pro pokles úrokových sazeb prostor,“řekla LN mluvčí Raiffeisen­bank Petra Kopecká. Banka nabídla svým klientům možnost odložit na tři měsíce splátky. Prostředni­ctvím

webového formuláře už obdržela přes šest tisíc žádostí. Odklad nabízejí i další banky.

Jiné to patrně bude u vkladů. „Čekám, že tam půjdou sazby ihned dolů,“říká Křeček. A připomíná, že v posledních letech banky vykazovaly velkou flexibilit­u při úpravě sazeb směrem dolů, nahoru už to bylo horší. „Po dlouhé době promítly zvýšení sazeb ČNB do lepších podmínek na spořicích účtech až letos v únoru,“dodává.

Zastavené soukolí

„Ekonomika je obrovské soukolí a restrikce vlády kvůli koronaviru některá kola zastavily. A tím se zastavují i další. ČNB do tohoto soukolí nalila olej, aby jej promazala a pomohla mu opětovně nahodit chod. Ekonomice by ale více pomohlo, kdyby se začaly odstraňova­t

Repo sazba ty nasazené brzdy,“konstatuje Křeček. Nicméně upozorňuje, že ke snížení sazeb přistoupil­a většina ostatních centrálníc­h bank a že to je signál, že je ČNB připravena pomáhat.

Otázka také je, co bude s kurzem koruny. „Koruna po oznámení rozhodnutí ČNB začala posilovat, stále však zůstává na poměrně slabých úrovních nad 27 korunami za euro,“komentoval včera ekonom Raiffeisen­bank Luboš Růžička. „Koruna je malá měna a malé měny to v krizi vždy odnesou tím, že z nich investoři utíkají,“dodal ekonom Ivan Černohorsk­ý.

ČNB ve čtvrtek zopakovala, že je připravena korunu podporovat. „Klíčová je informace, že ČNB má interně pevně stanovenou hladinu, na které bude intervenov­at. Samozřejmě že hodnota této úrovně je jedno z nejstřežen­ějších tajemství. Samotné prohlášení představuj­e významnou verbální intervenci ve prospěch koruny,“konstatova­l hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Analytici se shodují, že hodnota, která by centrální banku přiměla ke kurzovým intervencí­m, je 28 korun za euro.

Výrazně zpomalit by měla i inflace. „Začátkem roku překvapova­la svou výší, naše původní vyhlídky ukazovaly, že březnové či dubnové číslo může začínat čtyřkou. Veškeré tyto předpovědi vzaly za své. Dramatický pokles cen ropy a hlavně v podstatě kolaps zahraniční i domácí poptávky se projeví v rychlém ústupu inflace v průběhu letošního roku. Koncem roku se již může snadno stát, že inflace bude pod dvouprocen­tním cílem ČNB,“odhadl Vejmělek.

Cena úvěru

 ?? FOTO ČTK ?? Přichází čas šetřit?
Výdejní místo e-shopu Alza v pražských Holešovicí­ch stále funguje, zákazníků je tu ale jen pár a kvůli hrozbě nákazy musí čekat venku.
FOTO ČTK Přichází čas šetřit? Výdejní místo e-shopu Alza v pražských Holešovicí­ch stále funguje, zákazníků je tu ale jen pár a kvůli hrozbě nákazy musí čekat venku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia