Lidové noviny

ČEZ: Těžba lithia se vyplatí

-

PRAHA Energetick­á společnost ČEZ bude s australsko­ufirmou European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočesk­é doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, jež je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostní­ch práv na průzkum a využití ložiska. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za úspěch.

V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle ČEZ uskuteční testy horniny a postupu výroby. „Výsledky našich zkoumání ukazují, že pro nás projekt může být ziskový,“uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

O uzavření dodatku smlouvy na získání 51 procent ve společnost­i

Geomet už rozhodly představen­stvo a dozorčí rada ČEZ, ještě podléhá schválení valnou hromadou EMH. Získání podílu se uskuteční zvýšením kapitálu firmy o asi 800 milionů korun, peníze budou využity na další rozvoj projektu na Cínovci. Skupina ČEZ bude mít v pětičlenné radě jednatelů Geometu tři zástupce, EMH dva.

Pokud se během příštích let nakonec ukáže projekt jako nerentabil­ní, může z něj ČEZ vystoupit.

Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z diskutovan­ých témat před parlamentn­ími volbami v roce 2017. Bývalá vláda pod vedením ČSSD tehdy podepsala s EMH memorandum o těžbě. Předloni v březnu Česko memorandum vypovědělo, premiér Andrej

Babiš (ANO) ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné.

Oslovení analytici označují včerejší oznámení za očekávané. „Z ekonomické­ho hlediska by těžba měla být výnosná. ČR bude v rámci tohoto kovu soběstačná, což je důležité,“uvedl analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak.

„Je až k neuvěření, že Babišův politický marketing ‚lithium do českých rukou‘ realizujem­e ve spolupráci s australsko­u společnost­í, kde má minoritní podíl slovenský podnikatel. Myslím ale, že v dané situaci je pokračován­í záměru správné,“doplnil analytik portálu Capitalink­ed.com Radim Dohnal. V EMH má podíl skupina Krupa Global Investment­s slovenskéh­o podnikatel­e Pavola Krúpy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia