Lidové noviny

Jak udržet kondici radí Guľa i Nezmar

-

PRAHA Kvůli koronaviru čeští fotbalisté a hokejisté nemohou trénovat společně, přesto se i hráči z nejnižších soutěží mohou připravova­t jako profesioná­lové. Domácí svazy jim dávají k dispozici tréninková videa, podle nichž se aspoň částečně udrží v potřebné kondici.

Fotbalová asociace ČR poskytuje klubům profesioná­lní tréninkový systém XPS už delší dobu, ale nyní jim dočasně umožnil využívat i placenou verzi, kterou dosud mělo jen pár profesioná­lních klubů. V aplikaci je možné připravova­t a sledovat individuál­ní tréninky jak fotbalové, tak kondiční.

Bezplatnou verzi využívalo zhruba 800 klubů, po uvolnění profesioná­lní verze o její využití zažádalo 80 týmů. „Cílem je, abychom i v omezených podmínkách, kdy je řada klubů v karanténě, oddílům dodali nějaké metodické materiály, které v této situaci mohou využít,“uvedl předseda FAČR Martin Malík na webu asociace.

Inspirace až z NHL

S pomocí přispěchal i okresní fotbalový svaz Kladno, který založil iniciativu Fotbal na jedné lodi. Z původně lokálního nápadu se díky velkému ohlasu stala celorepubl­iková záležitost. Videa s cviky a tréninky nejdřív poskytl opavský záložník Pavel Zavadil a po něm i další, jako například trenér Adrián Guľa a Radim Řezník z Plzně nebo Jan Nezmar z vedení Slavie.

„Řekli jsme si, že by nebylo špatné oslovit osobnosti, aby ukázaly, jak trénovat. Protože teď jsou na tom všichni profesioná­lové i hráči z nejnižších úrovní stejně. Nakonec to trochu přerostlo a museli jsme udělat stránky, profil na YouTube, kam každý den dáváme cviky nějakých osobností. Ale jsou to příjemné starosti,“řekl předseda kladenskéh­o svazu Petr Blažej. „Postupně se to nabaluje. Dneska nám poslali video rozhodčí, kteří řídili poslední derby. Tenhle projekt není o brankách, výhrách nebo prohrách. Je to o tom, ukázat, že stejné problémy řeší hráči na nejnižší i top úrovni. Že teď jsme na jedné lodi.“

Instruktáž­ní videa pro hráče už začalo připravova­t také oddělení rozvoje hokejového svazu ve spolupráci s regionální­mi trenéry. O úvodní snímky se postaral Robert Kaše ve spolupráci s útočníky NHL – syny Ondřejem (Boston) a Davidem (Philadelph­ia). Již dříve se pokusil inspirovat hokejisty i veřejnost svou výzvou bývalý reprezenta­ční útočník a nyní trenér extraligov­é Liberce Patrik Augusta. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia