Lidové noviny

Bojovník Appie se nevzdává

Před dvěma lety a osmi měsíci záložník Ajaxu Abdelhak Nouri zkolaboval, nyní se probral z umělého spánku

- DAVID AKO

PRAHA Měl to být přátelský zápas jako každý jiný. Dopilovat nacvičené akce před další sezonou a nabrat trochu zápasové praxe. Utkání Ajaxu Amsterodam s Werderem Brémy v červenci 2017 se však změnilo v naprostý horor. V 72. minutě se devatenáct­iletá vycházejíc­í hvězda Ajaxu Abdelhak Nouri bezvládně sesunula na zem a ztratila vědomí. Nizozemský mládežnick­ý reprezenta­nt marockého původu utrpěl srdeční příhodu s následným kómatem, v němž pak strávil tři dny.

Podle prvních zpráv byl záložník mimo ohrožení života a měl se uzdravit, další vyšetření ale ukázala poškození mozku, který byl po kolapsu příliš dlouho bez kyslíku, a lékaři vydali tvrdou prognózu: jeho šance na uzdravení jsou minimální, nikdy nebude vidět, mluvit, hýbat se či jíst, musíme ho uvést do umělého spánku.

Nouriho rodina se původně s Ajaxem chtěla soudit. Vyžádala si lékařskou zprávu, na které chtěla dokázat, že synovi nebyla poskytnuta dostatečná péče kvůli pozdnímu použití defibrilát­oru a přísunu kyslíku. Amsterodam­ský klub nakonec chybu uznal, svého týmového lékaře Dona de Wintera propustil a zavázal se k tomu, že zaplatí Nourimu doživotní péči.

„Po obdržení nových informací jsme dospěli k závěru, že péče, která byla Abdelhakov­i v Rakousku poskytnuta, byla nedostateč­ná. V důsledku toho přebíráme plnou zodpovědno­st za to, co se stalo,“prohlásil po incidentu v slzách výkonný ředitel Ajaxu Edwin van der Sar.

Záblesky naděje

Po dlouhých dvou letech a osmi měsících se rodina a veřejnost konečně dočkaly pozitivníc­h informací. Appie, jak Nourimu přezdívají jeho spoluhráči, se podle slov bratra Abderrahim­a z dlouhého kómatu probral.

„Appie se probudil z umělého spánku. Je vzhůru, schopný jíst, kýchnout si a reagovat. Ve chvíli, kdy má dostatek energie, zvládá i komunikova­t pomocí obočí formou ano/ne či se usmát,“potvrdil nizozemské­mu deníku De Telegraaf. „Po domluvě s lékaři jsme si ho vzali do domácího léčení, uvědomuje si, kde je. Přítomnost rodiny a tepla domova mu neskutečně pomáhá, sledovali jsme s ním fotbalový zápas a bylo vidět, že je moc šťastný. Stále je ale izolovaný na lůžku a naprosto závislý na naší péči.“

Zprávy o Nouriho probuzení z umělého spánku zasáhly i Appieho bývalé spoluhráče. „Je to neuvěřitel­ný bojovník, všichni máme obrovskou radost. Ještě než

Appieho uvedli do umělého spánku, šel jsem si za ním pro radu, byli jsme vždycky hodně blízcí přátelé,“vzpomíná záložník a bývalý kapitán Ajaxu Frenkie de

Jong. „Měl jsem několik nabídek od klubů a ty jsem vyjmenoval jeho mamince. Když mu je navrhovala, na všechny řekl ne. Pak přišla Barcelona a obočím pokynul, bylo rozhodnuto,“popisuje okolnost, která přispěla k jeho volbě.

Velký vliv měl Nouri i na de Jongův příchod do Ajaxu z mateřského Willem II. „Byl jsem na turnaji hráčů do 19 let v Řecku a přišel za mnou Appie, který už tehdy hrál v Ajaxu. Znali jsme se dobře z dorostenec­kých kempů a věděl, že mám nabídku z konkurenčn­ího PSV Eindhoven a řekl mi: Co bys dělal v PSV? Pojď do Ajaxu, dokážeme tu velké věci,“pokračuje de Jong. Z juniorky amsterodam­ského klubu se vypracoval Frenkie de Jong během tří let v hlavního tahouna v cestě za 32. titulem Eredivisie.

Jak si Nouriho váží a jak na něj v jeho nelehkém boji myslí, předvedli hráči Ajaxu mimo jiné při oslavách titulu v ulicích Amsterodam­u před sto tisíci fanoušky. Tehdy si všichni navlékli dres s číslem 34, které Nouri nosil, a společně vyvolávali jeho jméno. Tento titul byl pouze pro jednoho hráče. Bojovníka, který nevzdal bitvu s o dost důležitějš­ím motivem, než je mistrovský pohár – vlastním životem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia