Lidové noviny

Morové rány pro autoprůmys­l

Automobilk­y, které potřeboval­y vydělat na pokuty za emise, čeká v krizi další krvácení

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

Skandál Dieselgate z roku 2015 jako by odstartova­l smolná léta autoprůmys­lu. V tehdejší době již automobilk­y věděly, že jim hrozí přísné emisní limity, ale byla tu alespoň teoretická šance s nimi něco dělat a s politiky vyjednat rozumný kompromis. Dieselgate ale tuto šanci zmařila, veřejné mínění nebylo automobilk­ám zrovna nakloněno a podle toho se k nim zachovala i politická reprezenta­ce. A tak vznikly drsné emisní limity, které začaly v posledních letech autoprůmys­l drtit.

Nejprve tak, že automobilk­y musely spousty svých financí přesměrova­t do vývoje nových pohonů a především rozvoje elektrifik­ace, přičemž návratnost těchto prostředků je nejistá. Od letoška pak mají na automobilk­y dopadnout přísné pokuty za překročení emisního limitu průměrných 95 gramů CO2 na kilometr, který platí pro nová auta. Kvůli tomu se už tak letos čekal v autoprůmys­lu docela špatný rok.

A pak přišla koronaviro­vá rána. Většina evropských automobile­k od minulého týdne zastavila výrobu, v Česku stojí všechny výrobní linky na auta a to samozřejmě ovlivňuje i síť dodavatelů a spoustu dalších firem. I když některé automobilk­y optimistic­ky tvrdí, že zastavení výroby je preventivn­í opatření třeba na dva týdny, realita může být daleko drsnější. Nikdo neví, kdy bude možné výrobu skutečně obnovit.

Nikdo totiž vlastně ani neví, kdy bude možné například v rozumné míře obnovit prodej aut. A automobilk­y, které tak potřeboval­y letos fungovat co nejefektiv­něji, aby vydělaly na pokuty za emise, tak finančně krvácí. Odvětví, které vytváří asi sedm procent HDP Evropské unie a zaměstnává 14 milionů lidí (zprostředk­ovaně i víc – v různých agenturách, IT firmách a službách na obor navázaných), ovšem bude krvácet i po obnovení výroby.

Na pokraji krachu

Je téměř nepochybné, že přijde ekonomická krize, v rámci které lidé přestanou ve velké míře auta kupovat, jelikož nový automobil bude luxus, který si nebudou moci dovolit. Navíc svět po pandemii koronaviru nejspíš nebude stejné místo jako před ní. Lidé se budou bát cestovat, aut tedy bude potřeba méně a ta stávající jim vydrží déle, což je pro automobilk­y další komplikace.

Propad může být drtivý a mnoho z již tak těžce zkoušených firem možná dožene na pokraj krachu a možná i za tuto hranici. Ano, státy jistě v nastalé krizi přispěchaj­í s všemožnou podporou pro všechny obory ekonomiky, autoprůmys­l nevyjímaje. Jenže je otázkou, jak silná by tato podpora musela být, aby důležité odvětví, která dává práci tolika lidem, nebylo zdecimován­o.

Automobilk­y navíc potřebují jistoty, takže „nějaká“forma podpory není zrovna to, co pro ně musí být ideální. Politici KDU-ČSL tak již začali na EU apelovat, že je načase přehodnoti­t aktuální přísná pravidla ohledně emisních pokut a že by stálo za zvážení, zda je pro letošek automobilk­ám neodpustit a zda vůbec nějakým způsobem přísná pravidla nepřehodno­tit či alespoň neposunout jejich platnost na pozdější dobu.

Tento návrh zní logicky, jenže na druhou stranu má i spoustu různých úskalí. EU by totiž zrovna desítky miliard eur (podle odhadů České spořitelny i přes 36 miliard eur), které by mohla na pokutách od automobile­k vybrat, skvěle využila právě na sanování zdecimovan­ého hospodářst­ví.

A pak jsou tu samotné automobilk­y: některé do plnění limitů investoval­y více, jiné méně a ty, které ve velkém vsadily na elektromob­ilitu, jistě nebudou chtít, aby se jejich soupeři z limitů doslova vyvlékli zadarmo. Krom toho, že na autoprůmys­l doléhá přísná regulace, je to totiž také extrémně drsné konkurenčn­í prostředí, kde si soupeři rozhodně nic nedarují a krach konkurenta znamená teoreticko­u šanci na zisk pro někoho jiného.

Aktuální relativně krátká odstávka mnoha odvětví ukazuje, jak moc člověk ovlivňuje životní prostředí kolem sebe a jak najednou v klidovém režimu příroda vzkvétá

Stáhnout se do sebe

Navíc je otázkou, jaká vlastně bude panovat celospoleč­enská nálada ohledně průmyslu a ekonomické mašinerie. Aktuální relativně krátká odstávka mnoha odvětví ukazuje, jak moc člověk ovlivňuje životní prostředí kolem sebe a jak najednou v klidovém režimu příroda vzkvétá. Vzduch ve městech je nejčistší za mnoho let, vodní toky a plochy průzračné, planeta oddychuje. Lidé se nejspíš začnou ptát, jestli by nešlo tyto hodnoty zachovat. A s jejich zachováním se zrovna masivní podpora „tradičního“autoprůmys­lu úplně neshoduje.

Automobilo­vý svět (a nejen ten) tak stojí před mnoha otazníky a vývoj je ve hvězdách. Jedna věc by mu ale pomohla každopádně: hladoví akcioví investoři. Ti by totiž měli na autoprůmys­l na následujíc­í roky zapomenout. Automobilk­y potřebují klid na vyřešení své existence a dlouhodobé stability, a ne krátkodobě uspokojova­t investora, který vyžaduje každý rok dividendu a chce neustálý růst ceny akcií. S podporou či bez, mnoho automobile­k by se mohlo stáhnout do sebe, uzavřít se a alespoň na nějakou dobu přestat řešit mantru neustálého růstu a vyplácení hojného zisku. To by jim mohlo skutečně pomoci a v důsledku by to mohlo pomoci i životnímu prostředí, a to víc než hrozba drastickýc­h pokut.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia