Lidové noviny

Zúčtování s epidemií

Nacházení „viníka“je osvědčený trik

- Martin Zvěřina

Mělo by se vyšetřit, jestli vláda postupoval­a správně, říkají svorně opoziční politik Miroslav Kalousek i vládní exponent Jan Hamáček. Pan Kalousek volá po parlamentn­í vyšetřovac­í komisi, přičemž patřil vždy ke skeptikům ohledně výsledků její práce, místopředs­eda vlády Hamáček zatím nespecifik­oval, kdo by měl vládu „vyšetřit“.

Oba pánové zajisté vědí, že jejich prohlášení patří mezi čistě politické proklamace, protože až se s nemocí vypořádáme, jedinou relevantní zprávu o ní vyhotoví epidemiolo­gové. Z ní se následně může poučit i tuzemská politika, tedy pokud o to bude stát. Politici pouze bojují a budou bojovat o výklad koronaviro­vé epidemie, jedni nepřestano­u tvrdit, že jsme měli být připraveně­jší a daleko přísnější a rychlejší při vyhlašován­í restrikcí, jiní budou vládu kritizovat za zbytečně tvrdá opatření a následné poškození ekonomiky. Výklad bude záležet výlučně na politickém postoji dotyčného vykladače.

Například komise, která vyšetřoval­a zatopení pražského metra při povodni v roce 2002, dospěla k závěru, že za ně nikdo nemůže. K podobně jalovému výsledku došla též policie i Nejvyšší státní zastupitel­ství. A to je řeč o jedné docela skandální kauze, která politicky zlomila vaz tehdejšímu primátorov­i Igoru Němcovi, autorovi zlidovělé věty: Situace je nadmíru výtečná.

Jak a kdo určí, kdy měl být „objektivně“vyhlášen stav nouze? Komu a kolik má být vyplaceno na náhradách? Odpověď zní: nikdy, nikdo. Samozřejmě s výjimkou potrestání jasných kriminální­ch činů, ale toho jsme byli svědky též při a po povodních. Avšak žádné drakonické tresty pro politiky, a je úplně jedno, zda místní, krajské, či celostátní, nebudou ku prospěchu věci. Už nyní se naše veřejná sféra potýká s nedostatke­m schopných a kompetentn­ích lidí, protože dělat starostu znamená být jednou nohou v kriminále. A tak se do politiky v čím dál větší míře dostávají nikoli schopní lidé, ale lidé bažící po moci. Trestáním politiků schopné nepřilákám­e.

Nechme Miroslava Kalouska snít jeho sen o popravě Andreje Babiše a věnujme se užitečnějš­ím věcem, naším zájmem totiž není „zchladit si žáhu“na komkoli (ať je to zdravotník, hasič, nebo premiér), ale přemýšlet, jak ze situace ven a jak se napříště chránit před podobnými nebezpečím­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia