Lidové noviny

Dobré zprávy z pekla

-

Při pohledu do některých měst ve Španělsku, Itálii či USA se svírá srdce i nejotrlejš­ím. Ani Chlívek není teď schopen vtipkovat na téma „Ani já jsem nebyl taková svině jako Andrej Babiš“, jak vypráví jeden bývalý ministr financí. A tak to zkusíme z jiné strany: radostně.

Mění se pohled národa na české zdravotnic­tví. Náš zdravotní systém je svým způsobem malý zázrak, na tom se shodnou experti zleva zprava, David Rath i Leoš Heger. V poměru cena/výkon dokonce nemá na světě konkurenci, jak dokazují mezinárodn­í studie. Ale naším zvykem je brblat a jamrovat.

Dokonce teď využijeme jistou paradoxní skutečnost: české zdravotnic­tví má dlouhodobě příliš akutních lůžek a u nich nízkou „obložnost“. S velkou nadsázkou: každý „vesnický“špitál má ARO a JIP, ačkoli je často nepotřebuj­e nebo potřebuje jednou za měsíc. A všechna tato volná, nevyužitá a neefektivn­í kapacita se nám teď, během pandemie, strašně hodí, máme 88 lůžek na 10 000 obyvatel, tedy jako například Německo, zatímco třeba Itálie jen 44 a Velká Británie 42.

Stejně tak u nás často zůstávají v nemocniční péči lidé mnohem déle, než je zvykem. A dále: nejenže máme takřka neuvěřitel­ný počet 74 ECMO (mašinka poslední záchrany s mimotělním oběhem krve) a relativně dost lůžek na jednotkách intenzivní péče, ale špitály dnes propouštěj­í pacienty, kteří nepotřebuj­í nutně akutní péči a uvolňují si ruce i místnosti na očekávaný nápor.

Stejně tak platí, že u nás stále „lékař dělá to, co by mohla dělat sekretářka“, díky čemuž máme relativně také hodně lékařů (my 35 na 10 000 obyvatel, Spojené státy jen 23 a Velká Británie jen 22).

A ještě jeden paradoxní fakt: náš nemocniční personál, od pomocných sil přes staniční sestry až po primáře, je zvyklý na „bordel na kolečkách“. Těžko se to kvantifiku­je, ale jsou psychicky velmi odolní, protože kolem nich nikdy nic nefunguje přesně tak, jak by mělo.

Covid-19 nás též naučil, že není nutné běhat k praktikovi, pediatrovi či na pohotovost s „každou blbostí“– kéž by nám to vydrželo i po krizi.

O tom, že mnohé firmy přestaly mít hrůzu z práce z domova a že se školství začalo neuvěřitel­ně rychle digitalizo­vat, asi netřeba psát. Co by ale mohlo být obrovským a dlouhodobý­m ziskem z krize, je fascinujíc­í spolupráce IT/C a vůbec technologi­ckých firem s univerzita­mi a velkým byznysem. Rychlost, s jakou se začaly vyvíjet roušky a náhubky, obličejové štíty i dýchací filtry, je výjimečná i ve světovém měřítku.

Chlívku je zatraceně líto, jak má málo prostoru, protože ten radostný seznam by měl být desetkrát tak dlouhý, ale nikoli nakonec dodá dva minizázrak­y: Andrej Babiš chválí veřejnoprá­vní média a Alena Schillerov­á neziskovku Člověk v tísni.

Obrovským a dlouhodobý­m ziskem z krize by mohla být fascinujíc­í spolupráce IT/C a vůbec technologi­ckých firem s univerzita­mi a velkým byznysem

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia