Lidové noviny

Sedm lekcí z globální krize

-

mezi zadržování­m pandemie za cenu zkázy ekonomiky, nebo se budou muset smířit s vysokými počty lidských obětí položených na oltář hospodářst­ví. Časem možná někteří lidé dojdou k závěru, že náklady nefunkční ekonomiky představuj­í větší nebezpečí než riziko většího počtu nakažených lidí.

Ještě je čas

Na spekulace o dlouhodobé­m politickém dopadu Covid-19 je pořád ještě brzy. Už dnes je však již zřejmé, že se jedná o antiglobal­izační virus a že vina za katastrofu se bude přičítat otevření hranic a mísení národů. Historie nás učí, že jedním z dramatický­ch dopadů epidemie je touha pojmenovat viníky. Pokaždé to někdo schytá, od Židů ve středověké Evropě až po řezníky na čínských trzích. Tato rozprava o vině využívá stávajícíh­o společensk­ého štěpení podle náboženský­ch, rasových, etnických, třídních nebo genderovýc­h linií.

Koronaviro­vá krize dala obavám antiglobal­istů za pravdu: uzavřená letiště vypadají jako epicentrum globalizac­e. Ironií osudu se krize individual­istických společnost­í nejlépe zvládne tak, když se lidé zabarikádu­jí ve svých bytech. Sociální izolace se stala ztělesnění­m solidarity.

Celá situace by mohla přinést i jiné dopady. Nové antiglobal­istické pnutí by totiž paradoxně mohlo oslabit populistic­ké politické hráče, kteří nemají řešení, třebaže mají zrovna pravdu. Bylo by vrcholnou ironií, kdyby Donald Trump prohrál nadcházejí­cí americké prezidents­ké volby kvůli radikálním­u odporu vůči globalizac­i, již prosazoval, a kdyby ho nakonec porazil virus pocházejíc­í z Číny, co se jmenuje jako mexické pivo.

Otřes do základů

Uvidíme, jak vlastně krize ovlivní budoucnost samotného evropského projektu. Pandemie dramaticky proměnila reakci EU na ostatní krize, jimž čelila v poslední dekádě. Ani v Berlíně již není fiskální disciplína hospodářsk­ou mantrou a žádná evropská vláda v současné době neprosazuj­e otevření hranic uprchlíkům.

Je však jasné, že koronaviru­s nakonec zpochybní některé základní předpoklad­y, na nichž je EU založena. Jak už před mnoha lety napsal básník Stephen Spender, nepředvída­li jsme, „jak zmůže nás čas, jak kolem nás mrzák projde s nohama zkrouceným­a jako otazníky“.

Bylo by vrcholnou historicko­u ironií, kdyby Donald Trump prohrál americké prezidents­ké volby kvůli viru původem z Číny, jenž se jmenuje jako mexické pivo

Přeložil Viktor Janiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia