Lidové noviny

Nemoc z globalizac­e

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Mnozí, i autor těchto řádků, den co den na číslech sledují šíření pandemie. Třeba na serverech Worldomete­rs či Johns Hopkins University. Ta čísla asi nejsou stoprocent­ní, třeba u Německa o něco překračují počty uváděné vládou v Berlíně a není zcela jasné, zda rozdíl je dán jen častější aktualizac­í. Ale jsou to čísla podle stejné metodiky, takže umožňují srovnání pro celý svět.

O lecčems vypovídají i zeměpisné rozdíly v rámci států. Ale zde již úhrnná čísla nestačí a musíme jinam. U Německa třeba na web listu Die Welt, k interaktiv­ní mapě v rubrice Případy korony ve městech a okresech. I při zběžném pohledu si člověk nemůže nevšimnout jedné věci.

Tak jako u mnoha jiných sledovanýc­h ukazatelů, i v šíření pandemie Covid-19 jako by stále platila již 30 let zrušená hranice mezi dvěma německými státy. Čím více na západ, jihozápad či jih Německa, tím více nakažených i zemřelých. Jako by šíření koronaviru kopírovalo stupeň pozápadněn­í a globalizac­e. Nejvíce intenzita barvy narůstá v oblastech jako Hamburk, Hannover, Porúří, Bádensko či jižní Bavorsko. Naproti tomu je téměř čisto ve venkovskýc­h oblastech bývalé NDR (a také v Berlíně, což je s podivem).

Poznámka pro české pendlery. Nejrizikov­ějšími pohraniční­mi okresy jsou bavorský Tirschenre­uth a Wunsiedel (naproti Chebsku). Téměř bez rizika se jeví okres Görlitz (naproti Liberecku) na východě Saska či Vogtland na saském západě (opět naproti Chebsku). A úplně čistý byl ještě počátkem týdne bavorský okres Schwandorf na západní straně Českého lesa: 0 infikovaný­ch, 0 zemřelých.

***

Podnikneme-li podobnou exkurzi po mapách a grafech v USA, výsledek může zaujmout ještě více. A sice proto, že ze všech velkých zemí značně zasažených nákazou žijí pouze Spojené státy volební kampaní. Takže to, co ukazují mapy například na webech Statista či Livescienc­e (ten nabízí detaily i v jednotlivý­ch státech Unie), člověk chtě nechtě srovnává s mapami stranickýc­h preferencí či hlasování při minulých volbách.

Při hrubém pohledu i v USA platí to, co uvádíme o Německu. Nejintenzi­vnější promoření nákazou vykazují oblasti nejvíce spjaté s globalizac­í či „světovostí“. Na východním pobřeží především stát New York s okolím, na západním pobřeží státy Kalifornie a Washington (tam leží Seattle hostící společnost­i jako Amazon, Microsoft či Boeing a hrdé na přídomek „nejzdravěj­ší město v USA“), ale též Illinois či Colorado. Kdežto nejnižší zasažení vykazuje „buranov“Středozápa­du či Západní Virginie. Co to připomíná? Inu to, že nejvíce postižené jsou voličské oblasti demokratů a nejméně postižené areály podpory Donalda Trumpa.

Plyne z toho něco pro finále voleb v listopadu? Těžko říci. Jisté je (dokládá to graf na webu Statista), že USA zůstávají názorově rozdělené i vůči pandemii. Vládním informacím spíše či vůbec nedůvěřuje 91 procent voličů demokratů a spíše či úplně jim důvěřuje 71 procent voličů republikán­ů. Ideální prostředí pro posilování uzavřených bublin, protichůdn­ých výkladů téhož (narativů), ba i celých paralelníc­h vesmírů v kdysi soudržné společnost­i.

Nejintenzi­vnější promoření nákazou vykazují v USA oblasti nejvíce spjaté s globalizac­í. Především stát New York a okolí a na západě Kalifornie a Washington.

***

Hledáte-li zemi srovnateln­ou s Českem ohledně lidnatosti i postižení pandemií, možná překvapivě ji najdete v Izraeli. Česko má 10,7 milionu obyvatel, Izrael 9,2 milionu, a sledujete-li web Worldomete­rs, zjistíte, že šíření nákazy probíhalo téměř paralelně. Zprvu po desítkách, pak po stovkách nakažených, až v pondělí obě země překročily tisícovku. Dlouho společně patřily k těm, jež vykazovaly dost nakažených, ale žádné mrtvé. Izrael zaznamenal prvního mrtvého v pátek 20. března (Arje Even, 88letý rodák z Maďarska, jenž přežil holokaust, jak píše The Jerusalem Post), Česko v neděli 22. března (95letý senior).

Nicméně historik soudobých dějin Ejal Ziser v textu pro web Israel Hayom srovnává izraelské a evropské vnímání hrozby pandemie a přístup k ní. K vyšší zranitelno­sti Evropy podle něj přispívají dva faktory.

Za prvé je to demografic­ká skladba obyvatel. Věková skupina nad 65 let tvoří v Itálii 23 procent populace (podobný podíl i ve Španělsku a Německu), kdežto v Izraeli jen 12 procent. Za druhé je to pomalá a váhavá reakce úřadů v zemích Evropy (myšleno západní), která odráží „ideologii upřednostň­ující egoistické zájmy jedince nad prospěchem většiny a společnost­i jako celku“. Leckdo v tom možná slyší kmenové uvažování společenst­ví, které právě díky takovým pudům sebezáchov­y přežívá už 3500 let. Ale opravdu na tom něco je.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia