Lidové noviny

Nemocnice nově, jinak a lépe

Naše nemocniční stavby z přelomu devatenáct­ého a dvacátého století patřily k nejlepším v Evropě

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Řada z těchto nemocniční­ch areálů dosahuje rovněž vysokých architekto­nických kvalit, proto neuškodí udělat si malou procházku a na některé z nich se podívat podrobněji. Konec devatenáct­ého století přinesl do stojatých vod svěží vítr. Nejen nové lékařské výzkumy a objevy, ale i poznatky z moderní psychologi­e velely věnovat zakládání nemocnic, sociálních ústavů, lázeňských budov nebo ústavů pro choromysln­é, jak se tehdy říkávalo, velkou péči.

Hlavní slovo měla hygiena, důraz se začal klást i na přívětivé a zdravé prostředí pro pacienty a personál. Stále častěji se proto budovaly pavilonové ústavy v zeleni, zpravidla jednotně architekto­nicky řešené. Strohý klasicismu­s a historismu­s nahradila hravá secese se štukovým dekorem, vitrážemi a mozaikami.

Areály v zeleni

Vzorem se v rámci rakousko-uherské monarchie staly především moderní komplexy ve Vídni-Steinhofu od proslulého modernisty Otto Wagnera a v Purkersdor­fu, kde se objevil na svou dobu střízlivý, ale působivý pavilon jeho žáka Josefa Hoffmanna, rodáka z moravské Brtnice. V Purkersdor­fu pro pacienty dokonce vznikla střešní sluneční terasa a areál byl zařízen nábytkem ze slavných uměleckých dílen Wiener Werkstätte podle Hoffmannov­a návrhu.

Těmto areálům v zeleni však předcházel opavský nemocniční komplex s ústavem pro choromysln­é s pavilony umístěnými v parku, který vznikl už na přelomu století. O něco později se objevily dva architekto­nicky nejlépe řešené areály, kde se nacházely nejen pavilony pro léčbu různých druhů chorob, ale i administra­tiva, dílny a farmy pro dlouhodobě nemocné, kulturní zařízení a také kostel – a samozřejmě výzkumná pracoviště, laboratoře, vodárna, márnice nebo hřbitov.

První z nich – ústav choromysln­ých – byl vybudován v Kroměříži hned v sousedství známé barokní Květné zahrady dle projektu Wagnerovýc­h žáků, bratrů Huberta a Franze Gessnerový­ch, rodáků z Valašských Klobouk.

Je to takový moravský Steinhof – inspirace Wagnerovým vídeňským komplexem je tu více než zřejmá. Procházíme-li krásným parkem, okouzlí nás stavby v secesním stylu s noblesní výzdobou, důraz je ale kladen i na snadnou údržbu. Stavby prošly v posledních letech citlivou rekonstruk­cí, a i dnes proto můžeme obdivovat skvělé umělecké řemeslo.

Druhým takovým velkorysým konceptem byl ústav choromysln­ých v Bohnicích, které tehdy ještě nebyly součástí Prahy. I ten vznikl na rýsovacím prkně jednoho týmu, vedeného renomovaný­m architekte­m Václavem Roštlapile­m, žákem Theophila von Hansena z vídeňské umělecké akademie.

V jednotném stylu zde vzniklo několik desítek secesních budov, umístěných v rozlehlém parku, a nakonec byl, těsně po první světové válce, dokončen i kostel sv. Václava, jehož zvonice je vedle vodárenské věže dodnes jednou z dominant této části Prahy.

Mimo vlastní areál navrhl autor také domy lékařů a sester nebo přečerpáva­cí stanici na břehu Vltavy. Tyto dva komplexy se pak staly vzorem pro četné další nemocniční stavby na našem území.

Lázeňská očista

Stavěly se také moderní lázeňské areály. K těm architekto­nicky nejzdařile­jším patřily moravské Luhačovice, budované dle konceptu geniálního slovenskéh­o projektant­a Dušana Jurkoviče, jenž ve své tvorbě spojil principy vídeňské secese, britského hnutí Arts and Crafts a svérázně pojatého moravského a slovenskéh­o folkloru. Podobně zdařilý je lázeňský komplex v Poděbradec­h, jehož nejstarší část navrhli žáci Jana Kotěry František Janda a Jan Mayer. Wagnerián Leopold Bauer zase projektova­l velkoryse pojaté Priessnitz­ovo sanatorium v Lázních Jeseníku, v Praze vznikla porodnice v Podolí, navržená v neobarokní­ch formách profesorem pražské techniky Rudolfem Kříženecký­m, když neuspěly modernisti­cké projekty Josefa Gočára nebo Františka Roitha, zjevně ovlivněné Hoffmannov­ým pavilonem v Purkersdor­fu.

Kuriozitou je samozřejmě i kubistický pavilon ve východočes­kých Lázních Bohdanči z let 1912–1913, dílo Kotěrova žáka Josefa Gočára.

V čase koronaviru, v éře bílých plášťů a houkajícíc­h sanitek, se pro naši rubriku samozřejmě nabízí téma zdravotnic­kých staveb, které má u nás bohatou tradici, zejména od konce devatenáct­ého století, kdy se začaly na českém území budovat moderní areály dle nejnovější­ch hygienický­ch zásad.

Hlavní slovo měla hygiena, důraz se kladl na přívětivé a zdravé prostředí pro pacienty i personál. Stále častěji se proto pavilonové ústavy budovaly v zeleni.

Skvělá úroveň

Příklady kvalitní architektu­ry bychom ovšem našli i mezi výzkumnými ústavy. Vyniká mezi nimi Hlavův patologick­ý ústav Karlovy univerzity na Albertově od Aloise Špalka, na tehdejší dobu se dobře vyřešenými posluchárn­ami a laboratoře­mi. Zkrátka architektu­ra našich zdravotnic­kých staveb byla před první světovou válkou na špičkové úrovni – a na ni navázaly areály budované za první republiky. Na ně se podíváme příště.

 ?? FOTO ARCHIV AUTORA ?? Je libo ošetřit? Trochu hororový dobový snímek ukazuje moderní technické vybavení jednoho z výzkumných ústavů pražské univerzity, navrženého architekte­m Aloisem Špalkem na Albertově.
FOTO ARCHIV AUTORA Je libo ošetřit? Trochu hororový dobový snímek ukazuje moderní technické vybavení jednoho z výzkumných ústavů pražské univerzity, navrženého architekte­m Aloisem Špalkem na Albertově.
 ??  ?? Wagner i kubismus. Kostel v areálu psychiatri­cké léčebny v Kroměříži od bratrů Gessnerový­ch (vlevo), dále Wagnerův návrh kostela na vídeňském Steinhofu, vpravo kubistický pavilon v Lázních Bohdanči od Josefa Gočára.
Wagner i kubismus. Kostel v areálu psychiatri­cké léčebny v Kroměříži od bratrů Gessnerový­ch (vlevo), dále Wagnerův návrh kostela na vídeňském Steinhofu, vpravo kubistický pavilon v Lázních Bohdanči od Josefa Gočára.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia