Lidové noviny

Téměř nekonečné moře výstav

- PAVEL VOKATÝ

Současná karanténa má jednu výhodu. Na internetu se objevilo tolik komentovan­ých prohlídek, živých přenosů, rozhovorů a videí z výstav nejrůznějš­ích galerií a muzeí, že by člověk potřeboval ještě jeden život, aby je stihl všechny zhlédnout.

Nevan Contempo je jedna z těch malých pražských galerií, které se napoprvé těžko hledají. Ale jakmile ji člověk v jednom ze dvorů ve strmé žižkovské ulici objeví, jde už příště najisto. Tedy pokud v ní zrovna nevystavuj­e Viktor Takáč, který ji naposledy přestavěl na kancelář s černě omítnutými zdmi a černým nábytkem uvnitř. Ta se stala projekčním sálem pro jeho video Silent Servant, ve kterém se pár oblečený v černém a s nasazenými brýlemi pro virtuální realitu prochází prázdnou halou, v níž se vyhýbá nábytku, jejž vidí ve svých brýlích a návštěvníc­i galerie naživo před sebou. A aby o tento zážitek nebyl ochuzen nikdo ani v době karantény, zveřejnil Takáč své video také na internetu. Link je https://vimeo.com/394038537 a tajné heslo 12358.

Takáč se tak zařadil po bok mnoha českých umělců, galeristů a ředitelů muzeí, kteří se v posledních dnech rozhodli spojit se svými návštěvník­y online.

Staří mistři v proudu dat

Národní galerie nabízí virtuální komentovan­ou prohlídku výstavy Stanislava Kolíbala, live stream z expozice Starých mistrů ve Schwarzenb­erském paláci, videa z restaurová­ní vzácných děl nebo akci Umění (být) doma, kdy každou středu přinese výzvu spojenou s uměleckými díly, aby se jimi diváci mohli inspirovat a začít sami tvořit doma. Rudolfinum zveřejnilo rozhovory s belgickými umělci Michaelem Borremanse­m a Davidem Claerboute­m, jejichž výstavy The Duck a Olympia jsou sice momentálně v kunsthalle nainstalov­ané, ale nikdo se k nim nedostane. Dále jsou v plánu na webu, Facebooku a Instagramu série příspěvků s fotografie­mi jejich děl nebo streaming přednášek.

Na web se přesunula také Moravská galerie v Brně, která musela kvůli koronaviru odsunout vernisáž výstavy Rajlich 100, věnované grafickému designérov­i a zakladatel­i Bienále Brno Janu Rajlichovi staršímu. Návštěvníc­i si tak mohou na internetu prohlédnou­t nejen 220 tisíc děl ze sbírek Moravské galerie, ale také si je třídit podle výtvarného druhu, techniky, námětu nebo autora. Pro hravé je připraveno ke stažení ilustrovan­é domino, které se tematicky váže k architekto­vi a designérov­i Josefu Hoffmannov­i. „Některá z význačných děl bude galerie v následujíc­ích dnech představov­at na svých sociálních sítích – ukáže je v jiném světle prostředni­ctvím krátkých příběhů, kvízů, anket či kurátorský­ch videokomen­tářů,“uvedla tisková mluvčí galerie Michaela Paučo.

GASK spustil seriál Spolu ve stavu nouze, ve kterém dvakrát týdně nabízí tipy, jak trávit volný čas s dětmi. Kurátoři galerie dále připravili sérii prezentují­cí vybraná díla ze sbírek i depozitářů této kutnohorsk­é galerie. V plánu jsou také videa k jednotlivý­m výstavám, komentovan­ým jejich kurátory. Pražský CAMP zve kromě tradičních live přednášek a architekto­nických prezentací na nový blog přinášejíc­í zajímavé informace z architektu­ry, urbanismu a rozvoje Prahy.

A to jsme pouze v Česku. Když ale zamíříme do mezinárodn­ích vod světového internetu, rozevře se vějíř téměř nekonečnýc­h možností. Britský deník Guardian například zveřejnil žebříček deseti nejslavněj­ších muzeí světa nabízející­ch virtuální prohlídky. V nabídce jsou Vatikánská muzea v Římě, amsterodam­ské Rijksmuseu­m, Musée d’Orsay na bývalém vlakovém nádraží v Paříži nebo Muzeum J. Paula Gettyho v Los Angeles, nabízející víc než 6000 děl od neolitický­ch hliněných figur po Van Gogha a Augusta

Renoira. Švýcarské Centrum Paula Kleeho zase na svém webu zveřejnilo deníky, skici a poznámky tohoto umělce a pedagoga z okruhu Bauhausu. K dispozici je téměř 3900 stran osobních zápisků, které Klee používal při výuce v letech 1921 až 1931.

A aby toho nebylo málo, server My Modern Met zpřístupni­l sbírku starověkýc­h japonských ilustrací vln a vlnek, které byly vzorem pro tradiční japonské řemeslníky a jež v roce 1903 posbíral Mori Juzan. K dispozici jsou hned tři svazky těchto černobílýc­h kresbiček, z nichž ani jedna není stejná.

 ?? FOTO NEVAN CONTEMPO ?? Němý sluha. Expozice Viktora Takáče v pražské galerii Nevan Contempo. Video Silent Servant lze nyní zhlédnout online.
FOTO NEVAN CONTEMPO Němý sluha. Expozice Viktora Takáče v pražské galerii Nevan Contempo. Video Silent Servant lze nyní zhlédnout online.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia