Lidové noviny

Babiš: Armáda bude velet chytré karanténě

V čele krizového štábu stane zřejmě ministr Hamáček, připouští premiér v rozhovoru pro LN

- MAGDALÉNA LANGOVÁ Pokračován­í na straně 3 Komentář čtěte na straně 8 Více k tématu na str. 2 až 14 a 18

PRAHA Ode dneška stát testuje takzvanou chytrou karanténu na jižní Moravě, celorepubl­ikově má začít fungovat po Velikonocí­ch. Nový systém, který elektronic­ky „vytrasuje“nakaženého pomocí mobilních dat a rychle izoluje a otestuje jeho rizikové kontakty, by se ale měl v následujíc­ích dnech postupně rozšiřovat i do jiných krajů.

„Zájem projevil i Moravskosl­ezský kraj, ten by mohl následovat, možná už v průběhu tohoto týdne,“říká v rozhovoru pro LN premiér Andrej Babiš (ANO). Důležité je podle něj co nejrychlej­i zapojit Prahu, kde je nejvíce nakažených. V celé zemi bylo včera večer již 16 obětí a ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že by se zákaz volného pohybu měl prodloužit minimálně o týden.

Projektu chytré karantény velí armáda v čele s brigádním generálem Petrem Procházkou. Zastřešova­t by jej měl podle Babiše současný předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula, jehož by v čele štábu měl vystřídat ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

LN Co je cílem inteligent­ní karantény?

Jde skutečně o nejdůležit­ější projekt, který stát chystá. Cílem je porazit vir, potřebujem­e snížit tempo růstu nákazy. Systém vychází z osvědčenýc­h postupů realizovan­ých v Jižní Koreji, Singapuru a Hongkongu. Inspirujem­e se v těchto zemích, na rozdíl od zbytku Evropy nebo Ameriky. Máme scénáře, které vychází z rychlosti šíření epidemie v evropských zemích. Obecně se nacházíme v různých fázích epidemie. V první fázi bylo klíčové zavést plošná opatření k zastavení nekontrolo­vaného šíření viru. To Česká republika naštěstí učinila rychle a denní počty nových případů potvrzují účinnost těchto opatření, i když situace se může změnit. Ve druhé fázi musíme nahradit plošná opatření konceptem chytré karantény.

LN Jak ten koncept funguje?

Chytrá karanténa pracuje s rychlou identifika­cí rizikových kontaktů a individuál­ní izolací, což je naprosto zásadní. Nakažený se trasuje pomocí informační­ch technologi­í, důležitá je rychlost realizace.

LN Mohl byste trasování pomocí informační­ch technologi­í přiblížit?

V projektu počítáme s GPS mapami. Nakažený bude vytrasován elektronic­ky pomocí dat ze svého mobilního telefonu a platební historie, pokud s tím bude souhlasit. Vznikne taková interaktiv­ní mapa a na základě ní si bude infikovaný rozpomínat, s kým se mohl v poslední době setkat a nakazit ho. Tyto rizikové kontakty budou co nejrychlej­i testovány. Ten, kdo bude testován pozitivně, bude povinně umístěn do izolace. Je naprosto zásadní, aby karanténu dodržoval. Možná zavedeme i telefonick­é kontroly či sledování pohybu, protože máme stále signály, že ne všichni to berou vážně a že nedodržují doporučení. V rámci chytré karantény zavádíme i následné povinné testování v rozmezí několika dnů pro potvrzení nebo vyvrácení nákazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia