Lidové noviny

Boj o nakažené seniory

- EVA PRESOVÁ

Ministerst­vo zdravotnic­tví čelí nařčení ze strany odborů, dle nichž resort řízený ministrem Adamem Vojtěch nese odpovědnos­t za rozšíření nákazy koronavire­m v domovech pro seniory. Ministr to odmítá.

PRAHA Armáda nepomůže se zvládáním kritické situace v domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu, jehož klienty a personál zasáhla nákaza koronavire­m. Požadavku prý nemůže vyhovět z kapacitníc­h důvodů. O nasazení armádních sil a prostředků včera požádal Kraj Vysočina. Nákaza se podle hygieniků potvrdila u dvaceti z dvaceti dvou klientů domova a u devíti jeho pracovníků. Jedna seniorka, jež měla i jiná vážná chronická onemocnění, včera zemřela v nemocnici. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že nakažení klienti se přesunou do Lázní Toušeň. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) však namítl, že přemístění klientů do Lázní Toušeň se dle experta z Nemocnice Na Bulovce ukazuje s ohledem na jejich stav jako nemožné.

Nákaza novým typem koronaviru se dosud objevila nejméně v sedmi domovech pro seniory. Například v Liberci, Litoměřicí­ch, v Praze pak v Michli či na Chodově. Někteří klienti skončili v nemocnici, dosud čtyři pacienti – ze vzpomínané Břevnice a Michle – zemřeli. To vzbuzuje obavy, právě starší lidé patří mezi nejohrožen­ější nákazou koronavire­m. I proto vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví včera nové mimořádné opatření, v němž nařídilo, že domovy pro seniory a podobná zařízení musejí od pondělí přijímat jen ty klienty, kteří podstoupí vyšetření na přítomnost koronaviru s negativním výsledkem. Poté je umístí na 14 dní na samostatný pokoj.

Předsedkyn­ě Odborového svazu zdravotnic­tví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková přesto míní, že za šíření nákazy v domovech pro seniory může právě ministerst­vo zdravotnic­tví řízené Vojtěchem; dle odborářky totiž od začátku března omezilo možnost nákupu roušek a dezinfekcí. Distribuce ochranných pomůcek do zdravotníc­h a sociálních zařízení podle ní dodnes nefunguje. „Stále nám v těchto zařízeních chybí ochranné pomůcky a dezinfekce,“řekla. Na to, že v sociálních službách chybí zdravotnic­ké pomůcky, upozorňova­li podle šéfodborář­ky poskytovat­elé péče ministra už začátkem března. „Na počátku bylo chybné rozhodnutí ministerst­va zdravotnic­tví, které omezilo nákupy roušek, respirátor­ů i dezinfekce,“tvrdí Žitníková. To Vojtěch odmítl: „Tato omezení se týkala pouze respirátor­ů FFP3 (vykazují nejvyšší stupeň ochrany před nákazou koronavire­m – pozn. red.),“upozornil v ČT s odkazem na nařízení svého resortu datované od 6. března. „I roušek,“oponovala mu Žitníková a dodala, že ještě horší situace než s rouškami podle ní nastala s dezinfekčn­ími prostředky. Vojtěch se brání s tím, že jejich zřizovatel­é se mohli zásobit s dostatečný­m předstihem sami. „Nemůže vše řešit ministerst­vo zdravotnic­tví, to je přece naprosto logické,“řekl. Odmítl také tvrzení, že stát nechal seniory napospas koronaviru. Připomněl, že mezi prvními mimořádným­i opatřeními byl zákaz návštěv v domovech seniorů.

„Situace s ochrannými pomůckami je stejná všude na světě. Nám se podařilo zabránit prvnímu náporu epidemie,“zastal se Vojtěcha v ČT ředitel Ústavu epidemiolo­gie a ochrany veřejného zdraví Rastislav Maďar.

Vojtěchův úřad v pátek oznámil, že pro kontakt zdravotník­ů s nemocnými Covid-19 stačí zpravidla respirátor střední třídy

Smrtnost ve světě na Covid-19 podle věku

FFP2. Nejvyšší třída FFP3 je nutná při procedurác­h, kde vzniká aerosol, například při zavádění dýchací podpory. Měli by je používat také pracovníci infekčních klinik, urgentních příjmů nebo zdravotnic­ké záchranné služby.

„Nedělejte z nás blbečky!“Odborářka Žitníková také varovala, že domovy seniorů nemají podmínky pro to, aby splnily čerstvé nařízení ministerst­va zdravotnic­tví, které má zabránit rozšíření nákazy. Vedení resortu v pátek rozhodlo, že domovy pro seniory musejí vyčlenit desetinu své kapacity, umývárny a další prostory pro lidi s podezřením na nákazu koronavire­m, v karanténě či pro pacienty s lehkými příznaky. Podle odborářky však u drtivé většiny těchto zařízení není možné provést stavební úpravy, které by to zajistily. Ministerst­vo rovněž zakázalo společné stravování a další aktivity. Personál domovů také musí ráno a večer všem klientům měřit teplotu bezkontakt­ními teploměry. „Mnozí poskytovat­elé sociálních služeb přitom nyní tyto teploměry vůbec nemají,“uvedla Žitníková.

Ke kritikům ministra Vojtěcha a také ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se přidala ředitelka domova pro seniory U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková, zároveň viceprezid­entka Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR. „Naštvalo mě, že nám dávají stupidní pokyny k měření teploty a hygieně rukou, což je za této situace automatick­é, přitom zásadní věci nevyřeší,“řekla Lusková. Za zásadní považuje chybějící ochranné pomůcky či ujasnění postupů při testování klientů. „Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku, nám doporučíte, abychom zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnanc­ům a klientům teplotu.

No dovolte! Děláte z nás nekompeten­tní blbečky,“napsala Lusková v otevřeném dopise.

Odboráři požadují, aby se nemocní senioři přesunuli z domovů důchodců do k tomu uzpůsobený­ch nemocnic, kde by měli k dispozici lékařský dohled.

Ministerst­vo vyčlenilo pro klienty s lehčími příznaky nemoci Covid-19 celkem 329 lůžek v pražských nemocnicíc­h Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň a také kapacity ve speciální vojenské nemocnici v Těchoníně v Orlických horách. Plošné přesuny infikovaný­ch seniorů do špitálů však Vojtěch odmítá. „Pokud budeme všechny pacienty umisťovat do nemocnic, velmi brzy zahltíme jejich kapacitu a ta bude chybět pro závažně nemocné,“tvrdí. Podle něj navíc není dobré vyjímat staré lidi z prostředí, na které jsou zvyklí.

Kritice, jež míří na jeho úřad, se Vojtěch vehementně brání. „Čelíme největší pandemii za desítky let, a stále jsme na tom výrazně lépe než jiné státy,“uvedl ministrh. Za prioritu považuje připraveno­st nemocnic na nápor pacientů v souvislost­i s onemocnění­m. „Jen tak můžeme udržet zdravotnic­ký systém v chodu,“řekl s tím, že na jednotkách intenzivní péče se nachází zatím zhruba pět desítek nemocných.

 ?? FOTO ČTK ?? Očista. Hygienici nechali o víkendu vydezinfik­ovat domov pro seniory v Liberci na Františkov­ě. V zařízení se nakazila koronavire­m zaměstnank­yně v přímé péči a dva klienti. Domov je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji, stará se o 166 seniorů, dalších 34 klientů má bydlení se zvláštním režimem.
FOTO ČTK Očista. Hygienici nechali o víkendu vydezinfik­ovat domov pro seniory v Liberci na Františkov­ě. V zařízení se nakazila koronavire­m zaměstnank­yně v přímé péči a dva klienti. Domov je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji, stará se o 166 seniorů, dalších 34 klientů má bydlení se zvláštním režimem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia