Lidové noviny

Ministři se „chytli“na síti

- MARTIN SHABU

PRAHA Karanténa a minimální fyzický kontakt s vnějším světem kvůli onemocnění Covid-19 zvyšují nápor na psychiku. A to si vybírá svou daň. Stres v kombinaci s možností se z něj veřejně „vypsat“se zřejmě podepsal i na způsobu komunikace, který o víkendu předvedli dva členové vlády. Na sociálních sítích se do sebe pustili ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a šéf resortu zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Střetli se o to, kdo nese odpovědnos­t za nedostatek zdravotnic­kého materiálu v zemi, zejména v domovech pro seniory.

„Nechci vést zbytečnou polemiku, ale toto má skutečně na základě rozhodnutí vlády zajistit ministerst­vo vnitra. Ale jsme partneři, takže jim rádi pomůžeme, což se teď stalo,“uvedl na Twitteru ministr zdravotnic­tví Adam pod kritický příspěvek šéfodborář­e Josefa Středuly. Jenže to si Hamáček nenechal líbit a Adamovi twitterový políček vrátil. Nejprve mu vzkázal, že se s ním nechce hádat online a že si vše vyříkají při zasedání vlády. Jenže poté, co Adam uvedl, že už od 19. března bylo jasné, kdo koho zásobuje, se Hamáček neudržel. „Tak fajn, ono to možná ukáže tu absurditu dvojí distribuce. Kdybych nemusel pustit na palubu čtvrtečníh­o China Eastern 2 miliony vašich respirátor­ů, mohl jsem přivézt 2 miliony svých. Ty už mohly být na krajích a nemusel jste mi 200 tisíc půjčovat,“napsal vicepremié­r.

Konflikt pokračoval ještě v neděli. Hamáček se v rozhovoru pro server SeznamZprá­vy nejprve za vyjádření kál. „Veřejná přestřelka byla samozřejmě chyba. Už nemá cenu se v tom pitvat či se vracet do minulosti, prostě je tady problém, tak já ho řeším. Všichni už asi máme nervy napnuté.“Krátce nato ale přidal: „Koneckonců těch slibovanýc­h půl milionu respirátor­ů od resortu zdravotnic­tví je stále v Rotterdamu. Takže kdyby tady nebyl ten letecký most (z Číny), dávno už by respirátor­y a další ochranné prostředky došly.“Neudržel se ani ministr Adam, který tak nechtěně potvrdil, že komunikace mezi koaličními partnery v menšinové vládě pod tlakem současné pandemie „skřípe“. V reakci na přestřelku na Twitteru v ČT prohlásil: „Ale já si myslím, že jsem se vyjadřoval velmi věcně. Pouze jsem zhodnotil stav, jak jsme si rozdělili kompetence už minulý týden na jednání vlády. Bylo řečeno, že ministerst­vo zdravotnic­tví zajistí zásobování zdravotnic­kých zařízení. Dodávky krajům a sociálním službám bude řešit ministerst­vo vnitra.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia