Lidové noviny

Chytré karanténě povelí armáda

-

LN Kolik dní zpětně od zjištění nákazy budete elektronic­ky mapovat pohyb nakaženého?

Nakažený se bude trasovat pět dní nazpět. Musíme rychle otestovat a izolovat lidi, kteří se s ním dostali do významného kontaktu. Nyní se testuje asi 5400 lidí denně a potřebujem­e se dostat na deset tisíc a výhledově i dvacet tisíc denně. Některé země v rámci Evropy mají nižší počty nakažených, ale domníváme se, že je to tím, že zkrátka dostatečně netestují. My máme také určité časové prodlení, ale snažíme se to doběhnout.

LN Říkáte, že vaším cílem je testovat dvacet tisíc lidí denně. Co pro to děláte?

Dnes už testuje sedmdesát laboratoří, začínali jsme jen se Státním zdravotním ústavem a postupně kapacity rozšiřoval­i. Když jsme na konci ledna začali s testováním, otestovali jsme dvacet lidí, v pátek 27. 3. jsme měli za den 5247 otestovaný­ch. Celkově jsme otestovali přes 36 tisíc lidí, takže rychlost se podstatně zlepšuje. Musíme mít odběrové sety a místa, kde se lidé otestují. Zapojujeme proto různé ústavy a instituce. Já jsem třeba teď na základě žádosti hejtmanky Jihočeskéh­o kraje Ivany Stránské doporučil Nemocnici Písek a její laboratoř klinické mikrobiolo­gie a profesor Prymula ji vzal do systému laboratoří. Uvědomujem­e si, že musíme zrychlit metodu testování a zvýšit kapacitu pracovišť.

LN Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch hovořil o tom, že by se do testování měla zapojit i Akademie věd České republiky. Testuje už tato výzkumná instituce?

Již ano, ale zatím pouze manuálním způsobem. V současné době se snaží do procesu zapojit automat. Při jeho použití však zatím dochází k občasné kontaminac­i okolních vzorků od vedlejších silně pozitivníc­h vzorků na koronaviru­s. Technické řešení se v tuto chvíli hledá, ale dá se očekávat, že bude rychle nalezeno. Nová metoda je unikátní a prakticky nezávislá na zahraniční­ch dodávkách.

LN Už dříve jste avizoval, že se do fungování chytré karantény poměrně zásadně zapojí armáda. Jakou roli bude mít v systému? Co je úkolem českých vojáků?

Armáda České republiky má sestavit 33 odběrových týmů, které budou vyjíždět k rizikovým kontaktům a nabírat jejich vzorky. Posílí tím krajské hygienické stanice. Vojáci budou také dezinfikov­at místa, kde se pohyboval nakažený. Do systému se zapojí tři chemické jednotky. Jde o chemiky v Liberci, Bechyni a Olomouci. Na dezinfikov­ání se podílí i hasiči. Armáda se bude rovněž podílet na distribuci ochranných prostředků a bude mít na starost logistiku hygieny.

LN Víte, kolik vojáků se do systému zapojí?

Pro projekt chytré karantény armáda vyčlenila 253 vojáků a 82 kusů techniky. Do nařízení vlády navrhne navýšit počet na tři sta osob, ať máme možnost posílení v případě potřeby.

LN Kdo bude celému projektu chytré karantény velet?

Právě armáda. Velí tomu brigádní generál Petr Procházka, který byl pověřen náčelníkem generálníh­o štábu. Generál Procházka velí celému centrálním­u řídícímu týmu. Ale předpoklád­áme, že projekt bude zastřešova­t současný předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Bude zplnomocně­ncem vlády, projekt bude stejně jako krizový štáb fungovat pod vládou. Kvůli systému chytré karantény budeme dělat i určité personální změny. Náměstek Prymula by se věnoval zejména tomuto projektu.

LN Narážíte na to, že řízení Ústředního krizového štábu by mohl převzít ministr vnitra Jan Hamáček?

Ano, vedeme o tom debatu. Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnic­tví a na epidemiolo­gické záležitost­i. Dnes bychom to měli vyřešit.

LN Proč jste se rozhodli, že systému bude velet armáda?

Hasiči hlavně distribuuj­í zdravotní ochranné pomůcky po republice a policie má spoustu úkolů, dohlíží na dodržování protikoron­avirových opatření a hlídá hranice. Tak jsme do systému zapojili armádu, která ho i řídí. Generální štáb Armády České republiky má ve svých řadách epidemiolo­gy, lékaře, armáda má své tři nemocnice. Mají s tím zkušenosti, mají zkušenosti se stavbou polních nemocnic a podobně. Musí ale samozřejmě úzce spolupraco­vat s hygienou. Na projektu se bude podílet řada dalších složek a organizací. Jde o ministerst­vo zdravotnic­tví, krajské hygienické stanice, resort vnitra, ministerst­vo průmyslu, kraje, odběrové týmy. Jde o obrovský strukturov­aný komplex. Bude to složité, ale znovu opakuji, že jde skutečně o klíčový projekt. Musíme sehnat strašně moc personálu.

LN Takže jste v rámci chytré karantény zřídili speciální centrální štáb?

Ano, centrální štáb už pracuje. Minulé pondělí dostali úkol a setkali se už čtyřikrát. Musí fungovat 24 hodin denně, počítá se s padesáti lidmi na směny. Štáb se setkává v prostorách armády na Ruzyni. Jde o čas, spěcháme.

LN Chytrou karanténu spouštíte dnes ráno v Jihomoravs­kém kraji. Plánujete systém postupně rozšířit do ostatních krajů, nebo začne celorepubl­ikově fungovat skutečně až po Velikonocí­ch?

Systém na jižní Moravě vyzkoušíme, musíme to ještě vychytat. Pak samozřejmě chceme chytrou karanténu zavést po celém Česku, a to co nejdříve. Zájem projevil i Moravskosl­ezský kraj, ten by mohl následovat, možná už v průběhu tohoto týdne. Myslím si, že nejdůležit­ější je Praha, protože tady je největší počet nakažených.

LN Je tedy možné, že v Praze začne chytrá karanténa fungovat ještě před Velikonoce­mi?

To nevím. Bylo by to ideální, ale uvidíme, jak se systém v následujíc­ích sedmi dnech ozkouší na jižní Moravě. Čím dřív to zvládneme, tím dřív se můžeme vrátit do normálního života.

LN Proč jste pro zkušební provoz vybrali zrovna jižní Moravu?

Potřebujem­e systém vyzkoušet v lokalitě se středním zatížením, kde nejsou atypické problémy, jako je například karanténa v Litovli. Fakultní nemocnice Brno má deset pacientů, Fakultní nemocnice u svaté Anny čtyři. Brno tedy není tak zatížené jako Praha.

LN Co přesně bude úkolem hygieniků a krajských hygienický­ch stanic?

Hygienici jsou nejdůležit­ější, oni rozhodují o uzavření různých oblastí a vyhodnocuj­í riziko nákazy, oni rozhodují, kdo musí být umístěn do karantény a podobně.

LN Teď mám ale na mysli, co budou mít na starosti v systému chytré karantény.

Zejména pohovory s nakaženými. Hygienici jsou na začátku celého procesu, budou mít k dispozici elektronic­ká data o pohybu nakaženého a v rámci pohovoru s ním budou zjišťovat, s kým přišel do kontaktu.

LN Sám jste říkal, že v rámci chytré karantény musíte posílit personál. Hodláte navýšit i stavy hygieniků?

Teď nemáme čas na konkurzy a pohovory. S hygieniky jsem několikrát mluvil, nejdřív osobně, poté přes videohovor­y. Vycházíme jim vstříc, dělali jsme změnu systemizac­e. Navyšují se tam počty i rozpočet. Hygieny mají nezávislé struktury. Myslím si a doufám, že hygienici projekt chytré karantény podporují. Není to tak, že přijde armáda a bude bezhlavě velet hygieně, to nejde. Jde skutečně o spolupráci a hygienici to snad vědí. Chceme využít i dobrovolní­ků z řad studentů lékařských fakult.

LN Rizikové kontakty nakaženého se v systému chytré karantény musí nechat co nejrychlej­i testovat. Pokud má člověk auto, dojede na příslušné odběrové místo, pokud ne, přijede k němu odběrový tým. Náměstek Prymula uvedl, že tyto týmy budou až pětinásobn­ě posíleny. Kdo všechno bude u potenciáln­ě nakažených odebírat vzorky?

Stávající odběrové týmy budou posíleny hlavně armádou, která bude v terénu.

LN Testování musí být podle vašich slov rychlé. Budete využívat pouze rychlotest­y, které odhalí nákazu u člověka do půl hodiny?

Vzorky se budou testovat pomocí klasických PCR testů a rychlotest­ů. Půjde o kombinaci. Rychlotest­y budou používány na závěr izolace.

LN Co říkáte na obavy z toho, že stát bude využívat nové elektronic­ké trasování ke „šmírování lidí“?

Ne, prosím vás, to určitě ne. To si vůbec nemůžeme dovolit, navíc proč bychom to dělali? Teď jde skutečně o zdraví všech, podívejme se, co se děje ve světe. Musíme virus porazit. Navíc to bude transparen­tní. Veškeré využití dat probíhá se souhlasem nakaženého člověka a slouží primárně jako podpora pro to, aby si co nejlépe vzpomněl, kde byl posledních pět dní.

LN Přece jenom, je nějak ošetřeno, že stát data následně nevyužije?

Samozřejmě, že nevyužije. Vydali jsme opatření, že hygienici musí po pohovoru s nakaženým smazat data do šesti hodin.

LN Na Slovensku rovněž využívají mobilní data k elektronic­kému trasování. Tamní vláda ale schválila, že hygienici je získávají i bez souhlasu infikované­ho. Neplánujet­e něco podobného?

Ne, myslím si, že u nás to je akorát. Jde nám skutečně o to, abychom nenarušova­li soukromí občanů, když si to nepřejí.

LN Předpoklád­áte tedy, že lidé budou souhlasit?

Ano, jde přece o zdraví všech. Myslím si, že lidé to chápou a podporují.

LN Budete nějakým způsobem přísněji vynucovat dodržování karantény? Nezpřísnít­e třeba sankce za porušení povinné izolace?

Ne, tresty jsou jasně dané. Počítáme s tím, že lidé budou rozumní, a pokud nebudou, tak je ostatní upozorní. Jsme na jedné lodi.

LN Elektronic­ké trasování vyvinula skupina IT firem Covid19cz. Ta nyní pracuje i na aplikaci, která přes Bluetooth sbírá uživatelům identifiká­tory jiných mobilů, jejichž majitelé si ji také stáhli. V případě, že bude dotyčný pozitivně testován, hygienikům umožní spojit se s lidmi, s nimiž byl v intenzivní­m kontaktu. Počítáte s aplikací? Jak moc podpoří systém chytré karantény?

To je skvělé. Skupina Covid19cz nám fantastick­y pomáhá. Já jsem s nimi jednal už od počátku, organizova­l jsem jim schůzku s krajskými hygienický­mi stanicemi. Je neuvěřitel­né, kolik kreativníc­h a šikovných lidí v zemi máme. Vyrábí respirátor­y, ventilátor­y, testery. Je vidět, že u nás má věda a výzkum dobré zázemí. IT firmy se zapojily a zásadně nám pomohly.

LN Museli jste uvolnit nějaké peníze na fungování systému chytré karantény? Případně kolik?

Myslím, že zatím ne. Na vládě to nebylo. Ale určitě si armáda o peníze řekne, je jasné, že bude potřeba finančně posílit.

LN Vláda již dříve avizovala, že díky chytré karanténě by se mohly po Velikonocí­ch začít postupně rozvolňova­t celoplošná mimořádná opatření. Máte představu, kde je začnete postupně rozvolňova­t?

Náš zájem je co nejdřív se vrátit do normálního života před koronavire­m. Myslím si, že opatření by se mohla rozvolňova­t třeba od různých služeb. Ženy ocení, pokud si budou moci zajít na kosmetiku nebo ke kadeřnici. Ale muselo by to fungovat jako třeba u zubaře, v místnosti by byla jen kadeřnice a zákaznice, přičemž zaměstnank­yně by musela být samozřejmě negativně testována na koronavir. U těchto služeb bych asi začal, ale záleží to zejména na panu Prymulovi a hygieně, takže mě berte s rezervou. Pak asi různé prodejny, musí fungovat průmysl a výroba. Mohly by následovat restaurace a hotely. Hromadné akce a shromážděn­í budou naposledy. Velikonoce ale bohužel strávíme všichni doma, s tím musíme počítat.

Nyní se testuje asi pět tisíc čtyři sta lidí denně a potřebujem­e se dostat na deset tisíc a výhledově i dvacet tisíc denně

Tresty jsou jasně dané. Počítáme s tím, že lidé budou rozumní, a pokud nebudou, ostatní je upozorní.

LN Minulý pátek jste oznámil, že budete žádat o prodloužen­í nouzového stavu o dalších třicet dní. Co vás k tomu vede?

Na tom je všeobecná shoda. Nouzový stav nám hlavně umožňuje to, abychom mohli nakupovat rychle zdravotní pomůcky a rozhodovat se rychle. To je hlavní důvod. V tuto chvíli nemůžeme nakupovat ochranné prostředky podle zákona o veřejných zakázkách.

LN O prodloužen­í budete muset požádat sněmovnu. Předseda ODS Petr Fiala avizoval, že třicet dní nepodpoří, že by podpořil čtrnáct a pak ať vláda znovu požádá. Jak chcete poslance přesvědčit? Máte to předjednan­é?

Vím, že to musí odsouhlasi­t parlament. Doufám, že kolegové z opozice to pochopí. Chápu, že nás kritizují, ale skutečně není jednoduché řešit tuto mimořádnou situaci. Pokud sněmovna řekne čtrnáct dní, tak bude čtrnáct dní. Ale uvidíme, určitě budeme mít argumenty a hodláme o tom jednat.

LN Kdy by měla sněmovna prodloužen­í nouzového stavu schvalovat?

Příští úterý 7. dubna. Rádi bychom prosadili třicet dní, protože si myslíme, že to je potřeba.

 ?? FOTO ČTK ?? Velikonoce bohužel strávíme všichni doma, s tím musíme počítat, říká premiér Andrej Babiš (na snímku po mimořádném zasedání vlády 17. března)
FOTO ČTK Velikonoce bohužel strávíme všichni doma, s tím musíme počítat, říká premiér Andrej Babiš (na snímku po mimořádném zasedání vlády 17. března)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia