Lidové noviny

Vir zasáhl biskupa, Duka je v izolaci

-

Emeritní pomocný biskup pražský Karel Herbst měl pozitivní test na koronaviru­s. Arcibiskup­ství pražské uvedlo, že byl převezen na jednotku intenzivní péče nemocnice v Praze Střešovicí­ch, později dodalo, že jeho stav je stabilizov­aný. Kvůli nákaze se arcibiskup Dominik Duka (na snímku) ocitl v domácí karanténě a v izolaci zůstávají i další pražští biskupové, kteří se s Herbstem rovněž setkali. Příznaky onemocnění údajně nikdo z nich nemá.

„Díky bohu, zdravotní stav pana biskupa Karla Herbsta je dobrý, dá li se tak říci, uklidněný a není v ohrožení života,“řekl včera Duka ve vysílání Českého rozhlasu Radiožurná­lu. Arcibiskup­ství jej později doplnilo: „Vyjadřujem­e poděkování zdravotnic­kému personálu střešovick­é nemocnice, který v tyto dny pracuje s velkým nasazením nejen pro záchranu otce biskupa, ale i všech ostatních nemocných pacientů.“

„Cítím se dobře, dál pracuji“Sedmašedes­átiletý Duka a další pražští biskupové se v minulých dnech s Herbstem setkali, hygienici jim proto uložili karanténu. Duka poznamenal, že se na svůj věk a vzhledem k okolnostem cítí dobře. Nemá příznaky, které by měly signalizov­at možnou nákazu koronavire­m. Řekl, že nyní bude pracovat pomocí mobilního telefonu a e-mailu. Celé arcibiskup­ství podle něj v karanténě není, protože jeho byt je oddělen a má vlastní schodiště. Ve svých bytech jsou i další biskupové, ani oni nejsou nemocní. Duka vyzval lidi, aby nepodlehli strachu a panice, protože oslabují.

Pražské arcibiskup­ství uvedlo, že všichni pracovníci, kteří byli s Herbstem v pracovním kontaktu, nastoupili do karantény. „Dodržují veškerá hygienická opatření. Všichni se cítí zdravě,“napsalo arcibiskup­ství.

Herbst, který se narodil v roce 1943, je emeritní pomocný biskup pražský. Na funkci pomocného biskupa na svou vlastní žádost rezignoval v roce 2016. Důvodem byla únava a vysoký věk. čtk

 ??  ?? PRAHA
PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia