Lidové noviny

KRÁTCE Z DOMOVA

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval prezidenta USA Donalda Trumpa, aby se inspiroval v České republice a zavedl také povinné nošení roušky na veřejnosti. Předseda vlády na Twitteru uvedl, že video vyzývající lidi k nošení roušek poslal většině evropských prezidentů a premiérů. Za vzkaz ho zkritizova­l například předseda lidovců Marian Jurečka, podle kterého premiér nemá na nošení roušek v Česku zásluhu. Povinnost mít na veřejnosti zakrytá ústa a nos zavedla vláda od poloviny minulého týdne.

Hlava státu amnestii nevyhlásí. Prezident Miloš Zeman odmítl vyhlásit amnestii. Reagoval tak na podnět advokátů, kteří mu tento krok navrhli v souvislost­i s pandemií nového typu koronaviru. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že Zeman je zásadním odpůrcem plošné

Vláda nejspíš o týden prodlouží omezení volného pohybu, řekl včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Současné nařízení platí do 1. dubna. Vláda by se prodloužen­ím měla zabývat nejspíš už na svém dnešním jednání. Volný pohyb po celé republice kabinet zakázal už 15. března. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnic­kých zařízení či na pobyty v přírodě a parcích. Později ministerst­vo zdravotnic­tví vydalo omezení sdružování, podle kterého se mohou lidé na veřejně dostupných místech pohybovat nejvýše ve skupinkách po dvou. Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávají­cí své povolání či podnikatel­skou činnost. Nově ministerst­vo také nařídilo lidem, aby od ostatních udržovali alespoň dvoumetrov­ý odstup, pokud je to možné. Premiér Andrej Babiš (ANO) občany opět vyzval, aby vládní nařízení dodržovali. Pokud by podle něj nebyla zavedena, bylo by nyní v Česku deset tisíc nakažených.

Nakažený voják. Při kontrole státních hranic se nemocí Covid-19 nakazil jeden voják 44. lehkého motorizova­ného praporu

Jak doma vyrobit dezinfekci. Olomoučtí vědci zveřejnili na svém webu Covid.rcptm.com detailní instruktáž­ní video pro přípravu dezinfekčn­ího roztoku. Vycházeli tak ze svých zkušeností s mícháním dezinfekce, kterou v několika stovkách litrů již připravili pro sociální a zdravotnic­ká zařízení v regionu. Na stránce s podtitulem Covid-19 aneb Jak vyzrát nad pandemií najdou zájemci také informace o tom, jak nákaze účinně předcházet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia