Lidové noviny

Pomoc dává Evropě naději

- TOMÁŠ VLACH

Po otřesu v první fázi krize se Evropa vzpamatová­vá a začíná si pomáhat. O osudu Unie i schengensk­ého prostoru rozhodnou příští týdny.

BERLÍN/PRAHA Speciálně upravený sanitní Airbus A310 německého vojenského letectva odletěl v sobotu nad ránem na krátkou, ale důležitou misi. Po krátkém letu naložil v italském Bergamu šest pacientů s Covid-19 ve velmi vážném stavu a přistál s nimi v Kolíně nad Rýnem, kde si nemocné rozebraly sanitky a odvezly je do nemocnic, které měly kapacitu je přijmout. Německo je přijalo i přesto, že se samo potýká s nákazou koronavire­m. Země má přes 60 tisíc registrova­ných případů, téměř 500 úmrtí a 2000 lidí na lůžkách intenzivní péče.

Německo takto přijalo šestnáct pacientů z Itálie a šest z Francie. Jde zatím spíš o symbolické množství, objem zdravotnic­kých evakuací se ale má ještě zvýšit a je tu i politický význam. „V dobách největší nouze je samozřejmé, že pomáháme svým přátelům,“uvedla německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbaue­rová (CDU). „Je to důležitá ukázka solidarity. Evropa musí držet pospolu,“dodala.

Také Albánie, která patří k nejchudším státům na kontinentě a lídři Evropské unie teprve koncem minulého týdne rozhodli o zahájení přístupový­ch rozhovorů s ní, poslala do Itálie tým třiceti lékařů a sester. A to v situaci, kdy sama očekává vlnu nákazy (včera měla 212 případů a 10 mrtvých), a dokonce kvůli tomu zakázala lidem vycházet z domovů.

Zdravotník­y a vybavení poslaly do Itálie i Rusko, Čína a Kuba, působí vesměs v okolí Bergama a v Lombardii, která je nejpostiže­nější oblastí. Například ruští specialist­é vojsk biologické a chemické ochrany dezinfikuj­í domy nakažených, přitom se i na italské straně objevily pochybnost­i o pomoci z uvedených zemí, obecně ale o těchto aktivitách není dost nezávislýc­h informací.

Itálii a Španělsku začínají pomáhat i další evropské země, byť jde zatím o pomoc spíše symbolicko­u. Česko včera poslalo 20 tisíc jednorázov­ých ochranných obleků, po deseti tisících pro každý z uvedených států. Současně poslalo do Itálie vzorky masek, které vyrábí ČVUT s pomocí 3D tisku. „Situace je v obou zemích velmi kritická. Jakákoliv pomoc je symbolem nejen solidarity, ale také snahy společně tu situaci zvládnout,“prohlásil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V Itálii je nakažených téměř 98 tisíc a počet obětí se včera blížil 11 tisícům, ve Španělsku registrují skoro 80 tisíc případů Covid-19 a přes 6500 úmrtí. Lombardie a ulice její metropole

Milána jsou i kvůli restriktiv­ním opatřením úplně prázdné. Španělsko včera zaznamenal­o rekordní počet 838 mrtvých za 24 hodin a vláda chystá další restrikce.

Ode dneška zůstanou všichni pracovníci, kteří nejsou zásadně důležití pro chod země, dva týdny doma s normálním platem, zameškaný čas si ale budou muset napracovat jindy. „Jsou to velmi smutné a trpké dny. Ale pro nás jsou rozhodujíc­í, protože určí, co bude dál,“prohlásil španělský premiér Pedro Sánchez.

Ve hře je Schengen

V příštích dnech a týdnech půjde nejen o zvládnutí epidemie, ale do značné míry také o další osud sjednocené Evropy. Zejména Evropská komise čelí kritice, že na krizi nedokázala pohotově zareagovat. „Vidíme kolaps solidarity, který vrhá evropskou myšlenku do velkého nebezpečí,“řekl v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel bavorský premiér Markus Söder (CSU).

Předsedkyn­ě Komise Ursula von der Leyenová se vůči jeho slovům ohradila. Vývoj v polovině března, kdy státy o překot zavíraly hranice a navzájem si zabavovaly dodávky zdravotnic­kého materiálu, byl ale příliš živelný, aby se do něj dalo z Bruselu zasáhnout. „Vidím mnoho povzbuzují­cích signálů toho, že Evropané poznávají, jak vzácné naše společenst­ví je,“uvedla šéfka Komise.

Většina excesů se však nakonec vysvětlila a určité uklidnění přineslo i vytvoření fondu s 37 miliardami eur (asi bilion korun) na bezprostře­dní likvidaci škod. To všechno i vzájemnou pomoc mezi unijními zeměmi, byť symbolicko­u, vnímá optimistič­tější část Evropy jako naději. Von der Leyenová vidí jako mimořádně důležité otevřít v pravý čas hranice Schengenu, protože právě vnitřní trh podle ní přinesl EU blahobyt a sílu. Nedůvěra a opatrnost však panují už tradičně především u lídrů zemí visegrádsk­é čtyřky, kde znějí hlasy nabádající ke znovuzaved­ení kontrol navždy.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Intenzivní péče v letadle. Německý airbus v rámci pomoci přepravil z Bergama do Kolína nad Rýnem šest pacientů s koronavire­m ve vážném stavu.
FOTO ČTK/AP Intenzivní péče v letadle. Německý airbus v rámci pomoci přepravil z Bergama do Kolína nad Rýnem šest pacientů s koronavire­m ve vážném stavu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia