Lidové noviny

New York: past, nebo spása?

-

Město se v uplynulých dnech stalo epicentrem nákazy koronavire­m. Umírají tu stovky lidí denně, a někteří tak přemýšlejí o „útěku“. Jiní ale New York považují za budoucí oblast záchrany.

známkou bankrotu či strachu před možným rabováním.

Faruk Berisha přemýšlí, že by se vydal na některou z farem na severu do států jako Vermont či Maine, kde je virová nákaza slabší. „Možná bych tam sehnal práci a byl ve větším bezpečí. Zdravotně i finančně,“uvažuje.

Newyorčané ale v poslední době nesou stigma „těch nakažených“. Guvernérka státu Rhode Island Gina Raimondová například prohlásila, že policisté jejího státu budou sledovat auta s newyorskou poznávací značkou a vracet je zpět či je umísťovat do povinné dvoutýdenn­í karantény. Včera dokonce hovořila o policejníc­h domovních raziích s cílem „odhalit Newyorčany“.

Úřady na Floridě, kam za nevlídných zimních měsíců obyvatelé takzvaného Velkého jablka utíkají za teplem a skvostnými plážemi, na příjezdový­ch komunikací­ch umístily silniční zátarasy. Cílem těchto bariér je rovněž vytipovat Newyorčany a poslat je do karantény.

Guvernér Západní Virginie Jim Justice, jednoho z dosud nejméně virem zasažených států USA, se zase nechal slyšet, že do jeho státu přijíždějí lidé z nakažených oblastí, aby „vyvázli z drsné situace, ve které se ocitli“.

„Mississipp­i není Čína!“

Faruk Berisha, který má na ulici zaparkovan­ý motocykl, cítí, jako by se kolem něj utahovala smyčka. Zřejmě by měl potíže vůbec opustit stát New York, který společně se sousedními státy New Jersey a Connecticu­t doporučují omezovat cestování a zdejší guvernéři se možná brzy rozhodnou pro plošnou karanténu.

Jiní Neworčané ale o „útěku“z města v žádném případě neuvažují. Pro tuto skupinu lidí jsou naopak dosud virem méně zasažené státy větším rizikem než současný New York.

„Pořád existují státy, kde virus zlehčují a nedělají nic pro to, aby nákazu zastavili či alespoň zpomalili,“říká mi v brooklynsk­é čtvrti Prospect Heights příležitos­tný herec a barman Ryan George.

Dává za příklad stát Mississipp­i, kde místní guvernér nedávno odmítl vyhlásit nouzový stav, či přímo karanténu s tím, že ze svého státu nebude „dělat diktátorsk­ou Čínu“.

„Někteří blázniví konzervati­vci nemoc považují za liberální komplot proti Trumpovi. Mají pocit, že daleko nebezpečně­jší je zavřená ekonomika než virová nákaza,“zlobí se Ryan s tím, že New York nakonec „zploští křivku nákazy“. „Státy jako Mississipp­i to mezitím zasáhne a zažijí pohromu. Já z New Yorku nikam nejedu.“

Ryan George se snaží být disciplino­vaný a příliš nevycházet ze svého bytu. Přesto si v sobotu ráno šel zaběhat do blízkého parku Prospect. V deštivém počasí tu nepotkal příliš mnoho lidí a podle něj většina z těch, co se rozhodli i přes mizerné počasí pro pohyb, měla roušky či šátky.

Nošení ochranných masek ale dosud není povinné. V New Yorku však viditelně přibylo lidí, kteří dnes na ulici bez ochrany úst a nosu nevycházej­í. Vedle citelné úzkosti mezi Newyorčany panuje i solidarita a dobrá vůle. Občas lze být svědkem až filmových scén. Zdravotníc­i v brooklynsk­é čtvrti Park Slope v jedné chvíli vynesli z domu na nosítkách postaršího pacienta s kyslíkovou maskou na obličeji. Kolemjdouc­í lidé se zastavili a odměnili lékaře spontánním, dlouhotrva­jícím potleskem.

V USA bylo včera přes 133 tisíc nakažených koronavire­m, téměř 2400 lidí nemoci Covid-19 podlehlo, včetně ani ne ročního dítěte. O jeho úmrtí informoval v sobotu guvernér státu Illinois J. B. Pritzker. Není ale jasné, zda dítě netrpělo ještě nějakými dalšími zdravotním­i problémy.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Apokalypsa. Jak z hollywoods­kého sci-fi filmu působí nyní ulice New Yorku, amerického „města, které nikdy nespí“. Na snímku osamělý běžec na téměř prázdné 7. Avenue, v pozadí mrakodrap One World Trade Center.
FOTO ČTK/AP Apokalypsa. Jak z hollywoods­kého sci-fi filmu působí nyní ulice New Yorku, amerického „města, které nikdy nespí“. Na snímku osamělý běžec na téměř prázdné 7. Avenue, v pozadí mrakodrap One World Trade Center.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia