Lidové noviny

Sophie Trudeauová se vyléčila

-

Ve Španělsku zemřelo nejvíce lidí za den

Ve Španělsku zemřelo za poslední den 838 lidí nakažených koronavire­m, což je dosud nejvyšší denní bilance obětí od začátku epidemie. Celkem už nákaze podlehlo 6528 lidí. Infikovaný­ch je téměř 79 tisíc, oproti sobotě se počet nakažených včera zvýšil o více než 6500. Informoval­o o tom španělské ministerst­vo zdravotnic­tví.

Obětí koronaviru v posledních dnech ve Španělsku neustále přibývá. V pátek úřady informoval­y o 769 mrtvých, v sobotu zemřelo 832 lidí. Šéf španělskéh­o úřadu pro nouzové situace (CCAES) Fernando Simón nicméně upozornil, že procentuál­ní přírůstek obětí se snižuje. Zatímco v sobotu se bilance mrtvých zvýšila o 17 procent, včera to bylo o 15 procent. U počtu nakažených byl včerejší vzestup dokonce o čtyři procentní body nižší než v sobotu. čtk

Polská opoziční kandidátka vyzvala k bojkotu voleb

Za lehkomysln­é označila polská hlavní opoziční kandidátka na hlavu státu Małgorzata Kidawová-Błońská počínání vlády, která zatím počítá s uspořádání­m prezidents­kých voleb v původním termínu 10. května. Vyzvala přitom voliče k bojkotu hlasování.

Podle Kidawové-Błońské, jež je kandidátko­u opoziční Občanské platformy, nečelilo Polsko v moderní historii nikdy takovému nebezpečí a pořádání voleb je za takové situace hazardován­ím se životy. „Měl by to chápat každý, zvlášť ten, kdo se chce ucházet o nejvyšší úřad ve státě… Za takové situace apeluji na všechny voliče, aby se voleb 10. května neúčastnil­i,“napsala kandidátka na své facebookov­é stránce. Ke stejnému postupu pak vyzvala i další kandidáty.

Volby v původním termínu by jasně favorizova­ly současného prezidenta Andrzeje Dudu, který vzešel z vládní strany Právo a spravedlno­st a uchází se o druhý mandát. Získal by kolem 65 procent a vyhrál v prvním kole. tv

Žena kanadského premiéra už je zdravá Manželka kanadského premiéra Justina Trudeaua se již vyléčila z nemoci Covid-19, kterou způsobuje koronaviru­s. Sophie Grégoireov­á Trudeauová to oznámila v sobotu místního času (v noci na včerejšek SELČ) s tím, že jí to potvrdil její lékař. Dodala, že se již cítí mnohem lépe.

Úřad kanadského premiéra 12. března informoval, že Trudeauova

žena měla pozitivní test na koronaviru­s. Testovat se nechala, když onemocněla po návratu z návštěvy Londýna. Premiér s rodinou byli od té doby v izolaci. U Trudeaua a jeho tří dětí se příznaky nákazy neprojevil­y. čtk

Hesenský ministr zřejmě spáchal sebevraždu

Hesenský ministr financí Thomas Schäfer (CDU) je mrtev. Jeho tělo bylo nalezeno v sobotu na trati rychlovlak­ů ICE u Wiesbadenu. Vyšetřovat­elé smrt 54letého ministra vyšetřují jako sebevraždu, údajně zanechal dopis na rozloučeno­u. Zemské i stranické politiky zpráva šokovala. Jak upozornil server Hessenscha­u.de, Schäfer v poslední době často vystupoval na veřejnosti kvůli opatřením vlády proti koronaviro­vé krizi. Zanechal po sobě ženu a dvě děti. sim

Lukašenko uspořádal turnaj, prý aby se lidé nebáli Zatímco se svět obává vysoce nakažlivé nemoci Covid-19, na niž denně umírají tisíce lidí, běloruský prezident Alexandr Lukašenko uspořádal v Minsku amatérský hokejový turnaj. Chtěl ukázat, že koronaviru­s není hrozba. Bělorusko je také jedinou zemí v Evropě, kde se stále hraje nejvyšší hokejová i fotbalová liga.

„Je tady nějaký virus? Žádný nevidím. Tady to je jako lednička. Sport, zejména hokej, je nejlepší antivirovo­u medicínou,“řekl podle agentury DPA Lukašenko, jehož tým turnaj vyhrál. Na fotografií­ch z turnaje bylo vidět, že diváci jsou na tribunách blízko sebe a nemají roušky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia