Lidové noviny

Velikán polské nové vlny

- JINDŘICH BÁLEK

V této zvláštní době, kdy musíme sledovat, jak lidé nejstaršíc­h generací odcházejí po desítkách, zasáhla kulturní veřejnost zpráva, že v požehnaném věku 86 let zemřel Krzystof Penderecki, jeden z nejslavněj­ších skladatelů 2. poloviny 20. století.

Takové odchody bývají symbolem konce celé kapitoly hudebních dějin, a to nejen v polské hudbě. Krzystof Penderecki dovedl být avantgardi­stou i celebritou, ale také živým kusem svědomí a zrcadlem celé poválečné epochy.

Polsko se po 2. světové válce stalo zvláštním řízením osudu skladatels­kou velmocí, a to přesto, nebo právě proto, že na ně válka dopadla – jak ze sovětské, tak z německé strany – tak drtivým způsobem. Jako by právě toto utrpení dalo mnoha skladatelů­m věrohodnos­t a legitimitu zpracováva­t velká duchovní témata a dotýkat se do hloubky bolestí uplynulého století. Penderecki byl posledním velikánem výrazné polské nové vlny a nejmladší z velké skladatels­ké trojice, kterou kromě něj tvoří Witold Lutoslawsk­i a Henryk Gorecki.

Narodil se 23. listopadu roku 1933 ve východopol­ské Debici v Podkarpats­kém vojvodství. K jeho kulturnímu zázemí vzdělané rodiny patřila i babička arménského původu, on sám studoval v Krakově na Jagellonsk­é univerzitě a pak na zdejší hudební akademii. Na festivalu Varšavský podzim, jednomu z mnoha světových festivalů soudobé hudby, se od 50. let začaly dít pozoruhodn­é věci. A právě zde zažil první úspěchy a ocenění – za díla, jako jsou Emanace, Davidovy žalmy a zejména za Žalozpěv obětem Hirošimy pro 52 smyčcových nástrojů. Pozoruhodn­ou kombinaci duchovnost­i a avantgardy přinesly Pašije podle sv. Lukáše z poloviny 60. let. Ve stejné době se zabýval seriální technikou, elektronic­kou hudbou a v roce 1966 se stal profesorem na Folkwang Hochschule v Essenu.

Ač byl vždy hrdým Polákem, získal postupně snad všechny významné skladatels­ké ceny všech evropských zemí – v Itálii, Německu, Francii, Německu i Rakousku, cenu Sibeliovu i cenu státu Izrael. Dále třikrát cenu Grammy a několik vysokých polských státních vyznamenán­í. Získal desítky objednávek od nejslavněj­ších umělců a nejvýznamn­ějších světových institucí. Vybudoval si pozici, ve které mu nedokázal bránit ani polský komunistic­ký režim. Politická témata nikdy nezpracová­val přímo – na objednávku polské Solidarity napsal v roce 1980 Lacrymosa, které se stalo jádrem proslulého Polského requiem. Ač neměl status emigranta, v letech 1972–1978 byl profesorem na americké Yaleově univerzitě. A už během 70. let se odvrátil od avantgardn­í hudební řeči k hudbě velkého žánrového rozpětí – od komorních miniatur po velká oratoria.

Od experiment­u k srozumitel­nosti

K Penderecké­mu patří také to, že byl výborný hudební řemeslník, který ovládal kompoziční techniky všech stylových období. A byl všechno jiné než zapřisáhlý avantgardi­sta. Jeho obsáhlá duchovní díla kombinují mnoho hudebních slohů na půdorysu nejstaršíc­h židovských a křesťanský­ch témat. Když se dozvěděl, že Andrzej Wajda chystá svůj film Katyň o sovětském masakru polských důstojníků, jednoduše mu oznámil, že hudbu k němu prostě musí zkomponova­t on – a také to s přehledem a mistrně udělal. Nebyl v tom ovšem žádný začátečník, je autorem hudby k více než třiceti filmům.

Mnozí ho kritizoval­i, že jeho hudba už je stále konvenčněj­ší, trochu konjunktur­ální a že umí mistrně využít své pozice mezinárodn­í skladatels­ké celebrity. Jeho poslední Symfonie č. 8 má podtitul Písně pomíjivost­i a je věnována přírodě, její křehkosti a zranitelno­sti. Málokterém­u soudobému skladateli se dostalo takové slávy, kterou mu mnozí záviděli. Kdo z kritiků měl pravdu, ukáže čas – Poláci ale neopominou jedinou příležitos­t podpořit své skladatele, kteří si vydobyli světové uznání.

I v Česku jsme měli občas příležitos­t Penderecké­ho osobně zažít. Naposledy to bylo při závěrečném koncertu Pražského jara 2017, kde dirigoval svou Symfonii č. 7 Sedm bran Jeruzaléms­kých. Jeho návštěva se nesla ve smutečním duchu, protože v úvodu držel minutu ticha za Jiřího Bělohlávka. Na tiskové konferenci o něm promlouval přátelsky a o komponován­í s nadhledem a klidným sebevědomí­m skladatele, kterého jako jednoho z mála hrají všude na světě. Pravda, o uvádění svých děl se jako dirigent hodně zasazoval. Například pro jubilejní 100. sezonu České filharmoni­e zkomponova­l Klarinetov­ý koncert, který tu se Sharon Kam v březnu roku 1996 v premiéře provedl. Svůj velký houslový koncert zkomponova­l pro houslovou superstar Annu Sophii Mutter, která ho okamžitě nahrála, nechyběl na jediném festivalu soudobé, duchovní či polské hudby – a u nás by se měl určitě hrát více, podobně jako Lutoslawsk­i nebo Gorecki. Ale jako bychom v Česku nedokázali naplno připustit, že v hudbě 2. poloviny 20. století takto významné osobnosti prostě nemáme. Málokterý skladatel získal tolik ocenění a čestných doktorátů. Ta náročnější a delší cesta k umělecké nesmrtelno­sti začíná až teď – málokdo má ale tak mohutně nakročeno.

Autor je redaktor ČRo

 ?? FOTO REUTERS ?? Mimořádná umělecká osobnost i celebrita. Krzysztof Penderecki na koncertě v polském Lublinu na jaře 2009.
FOTO REUTERS Mimořádná umělecká osobnost i celebrita. Krzysztof Penderecki na koncertě v polském Lublinu na jaře 2009.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia