Lidové noviny

Jako by to bylo dnes

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Poslouchat staré desky, to je jeden ze způsobů, jak se zabavit v karanténě. Kdo chce mít zážitek na druhou, pustí si píseň o tom, jak někdo poslouchá desky: ano, tu od Petra Skoumala, kterou vydal na albu Poločas rozpadu v roce 1990, ale zpíval ji už před Listopadem a trefoval se s ní do jednoho z nejbolavěj­ších míst společnost­i omotané ostnatým drátem: „Starej pán sedí a poslouchá jazz/ a zdá se mu, jako by to bylo dnes,/ starej pán sedí a poslouchá jazz/ a na desce se točí pes./ Jó, ráno si vzal čistý ponožky/ a zajel si do Paříže bez doložky.../“

Eventualit­a, že to znovu bude něco, nač se jen vzpomíná, byla docela dlouho nepředstav­itelná. Virus to bleskurych­le změnil a do Paříže (natož třeba Benátek) se našinec zase nějaký ten pátek nedostane. V rámci těch nejmimořád­nějších opatření je to patrně v pořádku, ale jde o to, jak dlouho to bude trvat a co z těch omezení zůstane (přinejmenš­ím v hlavách) už napořád. Panika, kterou vyvolal šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula svým známým výrokem o tom, že nejsou vyloučené ani dva roky restrikcí, nemá jen ten povrchní důvod, že se lidé chtějí v létě vykoupat v moři. Jde tu o možnost cestovat jako o symbol svobodné existence.

Virus situaci bleskurych­le změnil a do Paříže (natož třeba Benátek) se našinec zase nějaký ten pátek nedostane

A také o otevřené hranice jako důkaz sounáležit­osti s Evropou. Samozřejmě jedna věc je něco chtít a druhá mít možnost to udělat. Pokud bude na západě Evropy dál zuřit pandemie a v Česku už od ní bude pokoj, bude se pro bezstarost­né otevření hranic argumentov­at obtížněji. Je však brzy malovat čerta na zeď a předpoklád­at, že západní modely boje s virem tak zásadně a dlouhodobě selžou. A také bude třeba bedlivě vážit, jak velká hrozba je ještě taková, aby ospravedln­ila izolaci Česka od přirozenéh­o prostředí plných evropských souvislost­í.

Jinak se může stát, že se budeme neodpustit­elně dlouho dusit ve vlastní šťávě a na vlně zadostiuči­nění se povezou ti, kdo byli vždy vůči Evropě nevraživí a už dávno před pandemií si hrdě škrtali na poznávacíc­h značkách svých aut symbol EU. Teď se těmi vozy podívají do Rozvadova či do Mikulova a dál už ne, možná si díky tomu něco uvědomí. Anebo také ne a zalíbí se jim možnost udělat Česko, které se díky možnostem cestovat opticky poněkud smrsklo, znovu velké: bude se nám takové zdát, nedohlédne­me-li dál.

Lze si představit, že někdo vidí uzavření hranic nejen jako hygienické opatření, ale i jako satisfakci vůči těm, kdo ve své zpovykanos­ti pohrdli Krkonošemi a museli (nejen letos, kdykoliv) jezdit lyžovat do Itálie. Lipno je naše moře, proč jezdit v létě někam dál a riskovat?

Že by se možnost odjet vlakem z Wilsonova nádraží do Paříže už nikdy neobnovila, toho se snad přece jen bát nemusíme. Rostoucích tendencí izolovat se, udělat si to tu pěkně po svém podle sloganu jednoho vizionářsk­ého obchodního řetězce „co je české, to je dobré“, toho se můžeme nadít snadno. Czexit?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia