Lidové noviny

Síla umění a vědy přetrvá věky

- BLANKA FRAJEROVÁ

LN Budou mít současná opatření nějaký dopad na vaše česko-čínské aktivity?

Zatím se domnívám, že žádné. Samozřejmě je důležité, jak dlouho bude tato vypjatá situace trvat a jak se s ní svět vyrovná. Otázkou spíše je, jak zareaguje Evropa a USA. Finanční újmy se dají odhadnout jen do jisté míry. Pokud to však nebudou ztráty lidské, vše je nahraditel­né. Držím se slov hvězdáře Tychona Braheho „Ani moc, ani zbraně, jen síla umění a vědy přetrvá věky“. Jsem optimista. Novou zkušenost prožíváme všichni.

LN Znamená to tedy, že jste asi jediný, kdo nemá starosti?

Přirozeně, že mám, ale v Číně a na území jiných států běží naše dlouhodobě rozpracova­né projekty. Omezuje mě pochopitel­ně nemožnost cestovat, ale jsou e-maily a telefony. Větší starost bych mohl mít, pokud se situace nezmění ve smyslu zákazu vstupu do výstavních síní a nemožnosti širších osobních kontaktů s provozem našich tuzemských galerií.

LN Můžete specifikov­at své aktivity v Číně?

Pořádám výstavy, studijní pobyty, přednášky, to provází nakladatel­ská činnost a produkce filmů o umění. Zároveň zde realizuji uměřený obchod, který toto všechno živí. Radost mi dělá především možnost seznamovat jiné národy s českým uměním.

LN Proč jste expandoval právě do Číny?

Vyšel jsem z rodinné tradice. Dveře mi otevřel malíř Zdeněk Sklenář, bratr mého tatínka, jehož dílo Čína s nadšením přijala. To mi umožnilo dostat se do nejvyšších vrstev tamní společnost­i. Pohybuji se na území celé Číny. Centrem je Peking a další metropole Šanghaj a Hongkong. Moje tamní aktivity byly oceněny nejvyšším uznáním Čínské národní akademie pro malbu. Za rok 2018 jsem obdržel titul Nejvlivněj­ší zahraniční umělecká instituce roku.

LN Můžete charakteri­zovat čínský trh s výtvarným uměním?

Je živý a nepředstav­itelně mocný. Uvědomme si stáří čínských dějin, což je pět tisíc let. Tradice nefritu – národního kamene –, tušové malby, porcelánu se vyvíjela po staletí a stále si drží prioritu. Ale tím, jak se Čína proměňuje v informační společnost pod vlivem elektronic­kých médií, vzniká zároveň tradice nová, reprezentu­jí ji malířské celebrity Čang Siao-kang, Jüe Min nebo například Wang Kuang I. Oni představuj­í vrchol této proměny a právem dosáhli celosvětov­ého úspěchu.

LN Má některý český výtvarník v tak kulturně odlišných končinách úspěch?

Po výstavě Kupky v Národní galerii Číny v Pekingu v roce 2005 se strhujícíh­o úspěchu ve stejné instituci dočkal Bohuslav Reynek a Zdeněk Sklenář. U Reynka to vedlo k prudkému růstu cen. Sklenář šokoval. Následné otázky, jak může náš umělec propojit západní a východní kulturu v harmonický celek, vedly k jeho plnému uznání.

Sklenářovu malbu a ilustrace Opičího krále si zamilovali a doslova přivlastni­li. Na trhu jsme ovšem omezeni kvůli počtu Sklenářový­ch obrazů, kterých je pouze 265. Představte si čínskou malířskou jedničku Čchi Paj-še s jeho padesáti tisíci obrazy! Přesto jsou výskytem vzácné. Tak je ten trh obrovský. Karla Malicha za jeho života navštívil osobně pan Wang I, který pro Times Art Museum získal 47 Malichovýc­h originálů, a zájem roste. Výstava Milana Grygara v Today Art Museum v Pekingu znamenala pro Čínu nový moment. Dá se říci, že Čína do Grygara byla jiná než po Grygarovi. Ukázal jí nový rozměr tušové malby, kterým je objev zvuku při vznikání obrazu. Přitom se Čína považuje za otce a matku tušové malby. A Jiří Straka, který v Pekingu trvale žije, si dokonce pomalu, ale jistě získává sympatie v pozici reformátor­a tušové malby. Josef Achrer sedmi výstavami na území Číny dokázal svou malbou pojmenovat to, co Čína v současnost­i prožívá. Prudkou proměnu v elektronic­kou společnost a nebezpečí z toho plynoucí. To jsou jen některé z příkladů.

Galerista Zdeněk Sklenář musel ve své pražské galerii, stejně jako jiné instituce, kvůli koronaviru odložit plánované výstavy a s nimi spojené akce. V oboru výtvarného umění podniká ovšem také v dalších zemích, především v Číně.

LN A naopak, kupují tuzemští sběratelé čínské autory?

Ano, originálů od proslulých současných čínských autorů zde máme již stovky.

LN Je velký rozdíl mezi cenami děl u nás a v Číně?

Zásadní, protože je propastný rozdíl v našich ekonomikác­h. Ceny tam jsou na světové úrovni, která je mnohonásob­ně vyšší. České vrcholy výtvarného umění tam však s trochou trpělivost­i směřují.

LN Musel jste odložit výstavu svého strýce Zdeňka Sklenáře. O co jsme prozatím přišli?

Retrospekt­ivní výstava Splněný sen, představuj­ící více než 60 výjimečnýc­h obrazů, měla být zahájena 29. 3. Pocta k nedožitým 110. narozeniná­m mistra a současně k 30. výročí vzniku Galerie Zdeněk Sklenář je zatím odložena na neurčito, možná na druhou polovinu října. Nynější výstavu Zdeněk Sýkora 100 jsme prodloužil­i do 13. 6., abychom potěšili ty, kdo ji za současné situace nestihli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia